Vandredue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vandredue
Vandredue
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ectopistes migratorius
(Linnaeus, 1766)
Norsk(e) navn: vandredue
Hører til: duer,
duefugler,
fugler
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 EX-no.svg

EX — Utryddet

Habitat: innland
Utbredelse: USA
Ectopistes migratorius

Vandredue (Ectopistes migratorius) var en dueart som levde i det østlige Nord-Amerika. Den var den desidert mest tallrike av alle fuglearter og man regner med at bestanden varierte mellom 5 og 8 milliarder fugler. De første europeerne som bosatte seg i Nord-Amerika skrev ofte om de enorme flokkene av vandreduer som kunne formørke himmelen i dagevis. Som navnet antyder var vandreduen en trekkfugl, selv om trekket bare gikk mellom den sørlige og den nordlige delen av USA. De hekket i skogene i New England og Ohio. Det kunne være så mange reir i hvert tre at enkelte trær knakk sammen under vekten.

Indianerne drev en del fangst av vandredue, men dette gjorde på ingen måte innhogg i bestanden. De hvite innflytterne begynte på 1800-tallet en hemningsløs industriell fangst som i siste halvdel av 1800-tallet resulterte i en kollaps i bestanden. Duekjøttet var billig og ble hverdagsmat for befolkningen i det meste av det østlige USA. De økonomiske interessene i duefangsten hindret en forsvarlig bestandsforvaltning og kollapsen var uunngåelig. På en enkelt dag i 1896 ble en kvart million vandreduer drept, og da fantes bare ca. 15 000 igjen i det fri. De gjenværende fuglene var ikke vant til å leve så spredt. Instinktene fungerte ikke lenger og formeringen opphørte. Likevel fortsatte jakten, og den siste ville vandreduen ble skutt i Ohio i 1900. Martha, den siste vandreduen døde i 1914 i Cincinnati Zoo, Ohio. Den er utstoppet og står på museum.

Den hensynsløse jakten var bare delvis årsaken til vandreduens undergang. Den andre årsaken var at store skogområder ble hugget ned og omgjort til jordbruksland. Dette reduserte vandreduens leveområder dramatisk. Likevel kunne vandreduen uten tvil ha overlevd som art hvis jakten hadde blitt innstilt på slutten av 1800-tallet. Historien om vandreduen og geirfuglen i Europa førte til en fundamental endring av Vestens syn på bestandforvaltning og jaktregulering. Det ble da tydelig for de fleste at alle arter har en tålegrense for hvor mye som kan høstes, og at dette må tas hensyn til.

Sørgeduen (Zenaida macroura) er en dueart som også er hjemmehørende i Nord-Amerika. Den regnes for å være vandreduens nærmeste slektning i dag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]