Hopp til innhold

Kaspitiger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kaspitiger

Kaspitiger (Berlin zoo, 1899)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Panthera tigris virgata
Alt. navn: Kaspitiger,
turantiger,
persisk tiger
Artstilhørighet: tiger,
brølekatter,
store kattedyr
Rødlistestatus: antatt utdødd (EX)[1]
Utdødd: ca. 1950-tallet
Habitat: temperert miljø
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Kaspitiger
Var utbredt i Sentral-Asia

Kaspitiger (Panthera tigris virgata) var også kjent som turantiger og persisk tiger, men dette store kattedyret regnes nå som utdødd. Den holdt opprinnelig til så langt vest som Tyrkia og langs sørsiden av Kaspihavet og østover til sentrale strøk i Afghanistan, Turkmenistan og nordover mot Russland og Aralsjøens sydende i Usbekistan, og videre østover inn i Kasakhstan og Mongolia.

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Kaspitigeren var en stor tiger som lignet på bengaltigeren i sine markeringer og farger, men den hadde lengre og tykkere pels som skal ha lignet mer på sibirtigerens. Underarten døde trolig ut omkring 1970. En studie med mtDNA fra 2009 viser at kaspitigeren var en svært nær slektning av sibirtigeren. Det er derfor framsatt en teori om at kaspitigeren oppsto som følge av sibirtigerens vandringer langs Gansukorridoren (også kjent som Silkeveien), fra øst via Sibir og til områdene rundt Kaspihavet og Aralsjøen i vest.[2] Forslag om å reintrodusere sibirtiger til dette området er alt framsatt.

En fullvoksen kaspitiger veide normalt ca. 170-240 kg og målte ca. 270-295 cm fra snutespiss til halerot. Hunnen er var mindre og veide gjerne ca. 85-135 kg og målte ca. 240-260 cm fra snutespiss til halerot.

Bestanden

[rediger | rediger kilde]

De siste dokumenterte observasjonene sies å være fra omkring 1975, da en forsker estimerte bestanden til å være færre enn 100 dyr. Noen hevder imidlertid at den siste kaspitigeren ble fanget i det nordøstre Afghanistan så sent som i 1997, mens andre igjen mener den død ut alt på 1950-tallet.

Fortsatt kommer det inn rapporter om påståtte observasjoner av kaspitigere, bl.a. fra Afghanistan og Turkmenistan, men ekspertene har ikke kunnet verifisere disse så langt. I det siste har det dessuten gått rykter om at det fortsatt kan finnes overlevende kaspitigere i de mest østlige delene av Tyrkia, og i så måte har forskere planlagt å undersøke dette nærmere med det første.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]