Masseutryddelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Diagram over arters utdøing, de fem spissene antyder de fem større masseutryddelsene

Masseutryddelse er et begrep som refererer til tider der store deler av livet på jorden har blitt utryddet. De mest kjente ofrene for masseutryddelse var dinosaurene.

Perioder[rediger | rediger kilde]

Det er påvist fem større masseutryddelser i tillegg til et ukjent antall mindre hendelser. Den mest kjente er den som skiller kritt og paleogen.

488 millioner år siden[rediger | rediger kilde]

Kambrium-ordovicium-masseutryddelsen markerer slutten på kambrium.

251 millioner år siden[rediger | rediger kilde]

Perm-trias-utryddelsen er sannsynligvis den største masseutryddelsen noensinne. Svært mange dyrearter, kanskje 90 % av alle marine arter og 70 % av alle landarter deriblant trilobittene, ble utryddet. Ny forskning viser at denne hendelsen skjedde meget raskt og medførte en kortvarig, men kraftig nedgang i marint plankton. Masseutryddelsen skjedde på under 50 000 år, og trolig under 10 000 år. Blant de mulige forklaringene er nedslag av en stor asteroide, en kortvarig strålestorm fra en supernova eller en periode med svært høy vulkanisme i Sibir med dannelsen av De sibirske trappene. En kombinasjon er også mulig, den såkalte «Mordet på Orientekspressen-teorien».

199,6 millioner år siden[rediger | rediger kilde]

I trias-jura-masseutryddelsen ble omkring 50% av alle arter utryddet, årsaken er ukjent. I Tsjad i Afrika er det funnet en serie med kratre som ser ut til å være 200 millioner år gamle; om de har en sammenheng med masseutryddelsen er ukjent.

65 millioner år siden[rediger | rediger kilde]

Kritt-paleogen-utryddelsen er én av de mest fryktelige katastrofene. En middels stor asteroide slo inn i Yucatanhalvøya, i det som nå er Mexico. I løpet av få minutter var hele det nordamerikanske kontinent oppslukt av en enorm ildstorm. Støv og aske skygget for solen i flere år, og ingen livsformer på jorden slapp umerket fra katastrofen. Mange arter, blant annet dinosaurene, forsvant for alltid. Krater er funnet. Grunnen til at ingen dinosaurer overlevde er at de var vekselvarme dyr som krevde sollys for å varmes opp, og når solen ble skygget for av støvskyene var det nesten bare pattedyr og deler av det marine livet som overlevde.

geologistubbDenne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.