Hopp til innhold

Nøtt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hasselnøtter

En nøtt er en frukt hvor fruktveggen (perikarpen) blir hard og vedaktig og ikke åpner seg for å spre frøet, eller frøene, den inneholder. Mange frø som ikke er nøtter i botanisk forstand omtales likevel som nøtter.

Botanisk definisjon[rediger | rediger kilde]

En nøtt innen botanikken er en tørr frukt som vanligvis inneholder ett frø, men av og til to. Fruktveggen eller deler av den blir hard og vedaktig under modning.[1] Nøtten skiller seg fra kapsler ved at den ikke åpnes seg for at frøet, eller frøene, skal spres.[1][2]

De fleste nøtter utvikles fra undersittende fruktemner. Nøttefrukter finnes hos mange ulike slekter og familier og alle er ikke like store som f.eks. kastanje eller hasselnøtt, også bjørk og løvetann har nøtter.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Mange frukter som ikke er nøtter i botanisk forstand kalles likevel «nøtt» eller tilsvarende på andre språk. Ofte brukes navnet om frø av fruktkapsler, eller av steinfrukter.

Siden nøtter og frø ofte har et høyt innhold av oljer, blir de høyt verdsatt i mat og ærnæring. Et høyt antall nøtter og frø er spiselige for mennesker og brukes innen matlaging, enten rå som en spire, men også tørket, eller ristet, som snacks. Olje som utvinnes ved pressing kan brukes i matlaging og kosmetikk.

Kastanjer

Eksempler på frø av fruktkapsler og steinfrukt som omtales som nøtter:

Omsetning av nøtter i Norge[rediger | rediger kilde]

Kjente bedrifter som pakker og omsetter nøtter i Norge:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Nøtt». Botanisk- og plantefysiologisk leksikon, Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo. Besøkt 20. mai 2021. 
  2. ^ «Kapsel». Botanisk- og plantefysiologisk leksikon, Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo. Besøkt 20. mai 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]