Sportsklubben Freidig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sportsklubben Freidig er et idrettslag i Trondheim, stiftet 13. oktober 1903. Klubben har i april 2016 ca. 2000 medlemmer. Klubbens avdelinger er fotball, håndball, orientering, friidrett, alpin/freestyle og innebandy. Sportsklubben Freidig har vært arrangør for NM på ski og NM i friidrett i tillegg til VM på ski for juniorer og VM i orientering. Klubben har også arrangert gateløpet Tordenskioldløpet hvert år siden 1979, og fotballturneringen Skandia Cup siden 1975.

Fotball[rediger | rediger kilde]

Fotball er klubbens største avdeling med ca. 1000 medlemmer hvorav ca. 700 er aktive, trenere og ledere. Klubbens hjemmebane er FreidigbanenEberg i Trondheim, en fullskala ellever kunstgressbane med nytt dekke i 2014. Rett ved siden av ligger bedriftsidrettsbanene i Trondheim, med tre sjuerbaner, og et steinkast unna denne igjen Trondheim Kommunes kunstgressbane Ebergbanen. Klubbens første baneanlegg er det som i dag heter Lerkendal stadion.

Fotballavdelingen har ca 50 lag for spillere i alderen 11-19 (antall lag i aldersgruppen 7-10 varierer fra sonekveld til sonekveld). Etter noen år uten seniorlag både på dame- og herresiden har stiller laget med senior herrer igjen i 2017 (begynner i 6.-divisjon).

Klubben var den første klubben fra Trondheim (og nord for Dovre) som ble seriemester i fotball, dette skjedde i 1948. På denne tiden hadde klubben også flere landslagsspillere som blant annet Gunnar Dahlen, Thor Moxness og Jan Sørdal.

Håndball[rediger | rediger kilde]

Klubben er også kjent for kvinnehåndball på toppnivå. På 1990-tallet hadde klubben damelaget sitt i den øverste divisjonen i håndball for kvinner. Sportsklubben Freidig har vunnet seriemesterskap i håndball for kvinner to ganger.

Innebandy[rediger | rediger kilde]

Freidig har også et damelag i innebandy som har vært i Eliteserien. Sesongen 2009/10 hadde man også med herrelag i 3. divisjon for herrer, og dette laget rykket opp til 2. divisjon på første forsøk. Videre tok de 2.plassen i første sesong i 2.divisjon Midt-Norge. Innebandygruppa totalt sett teller nå over 250 medlemmer.

Orientering[rediger | rediger kilde]

Orienteringsgruppa er en av Trondheims største og var i 2010 med å arrangere VM i Trondheim.

Meritter[rediger | rediger kilde]

NM stafett, damer (2) :

  • 1964, 1965

Kjente idrettsutøvere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten, 3. januar 1973

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]