Hopp til innhold

Sandaker Ski- og Fotballklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandaker
Sandaker Ski- og Fotballklubb
Nettsidehttp://www.sandakerfotball.no/
Idrettsgren(er)Fotball
HjemmebaneNordre Åsen, Sandaker
LandNorge
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Sandaker Ski og Fotballklubb (stiftet 6. juli 1915) er et idrettslag på Sandaker i Oslo. Sandaker Ski og Fotballklubb har historisk sett vært en klubb med aktive lag innen både skisport og fotball. I dag innbefatter aktiviteten kun fotball, representert gjennom klubbens Menn 33-lag. Klubben hadde inntil 2013 seniorlag i 6. divisjon, men trakk laget den sesongen. Fra sesongen 2022 har Sandaker igjen et seniorlag, denne gang i 10. divisjon. Sandakers hjemmebane og klubbhus ligger på Nordre Åsen og brukes også av Skeid.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sandaker har tradisjonelt hørt hjemme i de lavere divisjonene, men sesongen 1948/49 var klubben oppe i Hovedserien. Klubbens mest meritterte spiller er utvilsomt Ragnar Larsen, som var proff i Italia i flere sesonger på 1950-tallet, og er Sandakers eneste A-landslagsspiller gjennom tidene.

Åsen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Åsen Sportsklubb

I 1961 slo Sandaker SFK seg sammen med naboklubben Åsen Sportsklubb (stiftet 1932). Åsen var opprinnelig medlem av Arbeidernes Idrettsforbund og hadde vært en foregangsklubb innen aldersbestemt idrett. Fra og med 1930-tallet arrangerte de juniorturneringer i fotball og håndball, i regi av Harry Næss.[1] Sammenslutningen gikk under navnet Sandaker/Åsen fram til 1973, da det ble vedtatt å bare bruke Sandaker-navnet. Som en reaksjon på dette ble fotballklubben Åsenkameratene stiftet,[2] men denne hadde kort levetid.

Futsal[rediger | rediger kilde]

Sandaker Futsals lag i Umbro Cup i Valhall i 2008

Sandaker Ski og Futsal ble etablert vinteren 2006. Laget besto av spillere fra Sandaker SFK og deltok i futsalturneringer i osloområdet. Etter flere gode regionale turneringer i Coca-Cola Cup i Ekeberghallen ble Sandaker Ski og Futsal kvalifisert til nasjonalt sluttspill. Sandaker Futsal tapte der bronsefinalen 3-0 mot Nidaros Futsal fra Trondheim. Sesongen 2009/2010 deltok klubben i Umbro5cup og Norgesautomaten Indoor Cup som begge var nasjonale futsalturneringer.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brynjulf Nygaard (26. oktober 1990). «Sandaker er 75». Aftenposten Aften. 
  2. ^ «Sammenslutning av to klubber er ikke alltid heldig». Aftenposten. 14. april 1973. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]