Hopp til innhold

Kapp Idrettsforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kapp Idrettsforening (stiftet i 1913) er et idrettslag fra Kapp i Østre Toten i Innlandet. Klubbens farger er rødt, hvitt og blått, og klubblogoen er formet som et skjold med tre nedadgående buer mot høyre, i klubbens farger, samt initialene "K.I.F." og årstallet "1913". Klubbens hjemmefarger er blå trøyer og strømper med hvit besetning, og hvite shortser med blå besetning. Bortefargene er helhvitt med blå besetning. Klubben sogner til Indre Østland Fotballkrets. Leder per jun 2015 er Stein Moe.

Klubbens aktiviteter har opp gjennom årene spesielt vært knyttet til fotball, men også håndball og ski har vært representert. Etter andre verdenskrig hadde Kapp IF et av Norges beste seniorlag for herrer, og spilte bl.a. i Hovedserien 1958-59. Dessverre ble det med kun denne ene sesongen på øverste nivå, selv om klubben i 1949 tapte kvalifiseringen mot Ranheim og Molde om å kjempe blant de aller beste lagene i Norge. Kapp IF fikk et nytt løft på 1980-tallet, da herrelaget tok steget fra daværende 4. til 3. divisjon i 1985. Opprykket ble imidlertid av kortvarig art, men før 1992-sesongen klarte Kapp-gutta igjen å ta steget opp til nivå 3 (2. divisjon), som det eneste laget i Vest-Oppland på den tiden. Like sikkert som opprykket, var nedrykket et faktum året etter, og laget slet også i påfølgende sesongs 3. divisjon. Da FK Toten ble dannet i 1995, gikk bl.a. seniorlagene fra Kapp IF, Lena IL og Skreia IL sammen. Håpet om et lag som kunne kjempe i øvre divisjoner ble imidlertid aldri innfridd, og Kapp IF trakk seg ut av samarbeidet etter få år.

I NM-cupen har Kapp ved flere anledninger vært nære på å ta store skalper. De yngre husker nok best Ham-Kam (med Stein Kollshaugen) sin hårfine 0-1-seier på Fauchaldplassen i 3. runde i 1987.

Anlegg[rediger | rediger kilde]

Kapp idrettsplass (Fauchaldplassen - eller bare "Plassen") rommer én grusbane, én kunstgressbane (tidligere håndballbane), én gressbane (nytt underlag i 1994), klubbhus og kiosk ("Blåbua"). Klubbhuset er av nyere dato, da det gamle brant ned (sammen med en enorm samling pokaler) i mai 1989. Fauchaldplassen har en fantastisk beliggenhet med utsikt over Mjøsa og til Helgøya. Under det nordiske mesterskapet for gutte- og juniorlag i 1998, ble flere landskamper spilt på Fauchaldplassen.

Kapp IF i dag[rediger | rediger kilde]

De siste årene har det stort sett bare vært aldersbestemte fotballag for jenter og gutter i Kapp IF. Jentelagene har tatt flere troféer i Norway Cup. Smågutte-, gutte- og juniorspillere har et samarbeid med Kolbukameratene.

I 2015-sesongen stiller også klubben med seniorlag for herrer i 5.div avd 02, og en gryende entusiasme lover godt for Kapp-fotballen i framtida.

Det har tidligere vært seniorlag også for kvinner i Kapp IF, og en av de første seriøse fotballkampene for kvinner ble faktisk utkjempet mellom Kapp IF og Hamar IL i 1931.

Flere senere storspillere har trådd sine barnesko i Kapp IF:

Spiller Moderklubb Senere klubber Landskamper
Karl Sandvold Kapp IF Kapp IF 4 B-landskamper (1951-52)
Petter Fauchald Kapp IF Kapp IF 2 A-landskamper (1954)
Ruben Gabrielsen Kapp IF Lillestrøm, Molde Aldersbestemt, U21
Ingrid Moe Wold Kapp IF Team Strømmen, Lillestrøm 11 senior (1 mål)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]