Trondheim Ishockeyklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Trondheim Black Panthers (stiftet 18. juni 1986 som Trondheim Ishockeyklubb) var en ishockeyklubb fra Trondheim, som spilte sine hjemmekamper i Leangen Ishall. Klubben ble stiftet ved en sammenslutning av de lokale andredivisjonsklubbene Astor og Strindheim. Tanken bak dette var å forene kreftene i trøndersk ishockey. Laget opplevde umiddelbar suksess, og rykket opp i øverste divisjon før sesongen 1987-88. Klubben har aldri vunnet Norgesmesterskapet, men har to seriemesterskap i 1989 og 1992. I denne perioden hadde laget blant annet spillerne Geir Myhre, Rune Gulliksen, Tor Arne Jacobsen, Stanislav Hajdusek, Matti Heikkilä, Vladislav Vlcek, Rob Doroshuk og Dallas Gaume. I tillegg hadde laget lokale profiler som tvillingparene Nordnes og Nilsen, Svein Enok Nørstebø og Jan Roar Fagerli.

Historien[rediger | rediger kilde]

Historien om Trondheim Ishockeyklubb startet i 1986 med sammenslåing av ishockeyavdelingene i Astor og Strindheim IL Strindheim hadde rykket opp til den øverste ligaen i 1984, og samtidig vist svakhet ved å tape alle sine atten kamper.

Trondheim rykket opp ved første forsøk, og ble umiddelbart en stabil toppklubb. Med støtte fra lokale investorer begynte de snart å signere noen av de største navnene i norsk ishockey som Rune Gulliksen, Jim Marthinsen og Geir Myhre, og i tillegg til Stanislav Hajdusek og Vladislav Vlcek, de første Tsjekkiske spillerne i Norsk ishockey, hadde TIK et formidabel lag. De klarte derimot ikke å bli Norgesmestre, men ble seriemestre i 1988-89. I løpet av samme sesong kvalifiserte de seg også til finalen i sluttspillet, for så å tape for Sparta.

På grunn av økonomiske problemer forsvant de fleste av stjernespillerne igjen. Men etter et par sesonger klarte klubben å reetablere seg med den såkalte «Canadarekken» Dallas Gaume, Doug Derraugh og Rob Dorochuk som ble den mest effektive rekken i norsk ishockey. Med et økende antall lokale spillere ble TIK igjen en seriøs utfordrer og ble seriemestre igjen i 1992.

Klubben hadde flere ganger på 90-tallet store økonomiske problemer. I 2004-05 sesongen kom TIK til sin andre finalen i historien. Styrket av utestengte NHL-spiller Mark Bell ble de en sterk utfordrer for Vålerenga Ishockey, men måtte til slutt gi tapt.

I 2005-06 sesongen oppsto nye økonomiske problemer og nye signeringer mislyktes. Til slutt måtte de ut i kvalifisering for å beholde plassen i Eliteserien. I løpet av sommeren nektet Norges Ishockeyforbund klubben lisens til å spille i ligaen på grunn av den økonomiske situasjonen. Først etter intervensjon fra andre klubber fikk TIK muligheten til å fortsette, og til slutt var de i stand til å ordne opp og forbli i ligaen. Trondheim Ishockeyklubb ble på ekstraordinært årsmøte 3. mars 2008 lagt ned grunnet dårlig økonomi.[1] En rekke av spillerne skrev kontrakt med Rosenborg Ishockeyklubb

Klubbens yngre avdeling ble også rammet av dette, og 180 barn i alderen 4-15 år sto uten klubb. Noen foreldre og spillere fra TIK bestemte seg da får å startet opp under nytt navn, Leangen Ishockeyklubb. Dette er nå den største klubben i Trondheim .

Noen tidligere spillere for klubben[rediger | rediger kilde]

Meritter[rediger | rediger kilde]

To seriemesterskap i 1989 og 1992.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata