Hopp til innhold

Saupstad skistadion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saupstad skisenter
Grunnlagt1986
AdresseKongsvegen 100
LandNorge
Kart
Saupstad skisenter
63°21′36″N 10°20′20″Ø

Saupstad skisenter er et skistadion ved området Saupstad/Huseby, omtrent ei mil sør for Trondheim sentrum. Trondhjems Skiskyttere og Heimdal ski har sin hjemmearena der.

Anlegget har en skytebane med 30 skiver beregnet for skiskyting og en asfaltert rulleskiløype på 2,5 km, akebakke og et langrennsstadion. Løypenettet strekker seg forbi Granåsen og frem til Nilsbyen, samt mot Lundåsen og Kattem.

Adressen til senteret er Kongsvegen 100 og parkering og inngang til senteret er ved krysset Kongevegen/Tunellvegen. For øvrig er senteret et utgangspunkt for turer både på ski, sykkel eller gåturer i hele Bymarka. Det er ikke smøringsbod der.

Historie[rediger | rediger kilde]

Senteret ble anlagt av Trondheim skogforvaltning i 1986 med mål om at Saupstad skulle være et regionalt og internasjonalt skianlegg nord for Dovre. Til tross for store naturinngrep i et sårbart myrområde kom det få protester mot utbyggingen.[1] Området hadde flere stier og turveier inn i Bymarka fra drabantbyene i nærheten, men disse var i dårlig forfatning på grunn av traséer gjennom myr, så utbyggingen av skianlegget med faste helårstraséer forbedret situasjonen for brukerne.[1]

Planleggingen og byggingen av anlegget kom til samtidig som den offentlige debatten om et fremtidig verdensmesterskap på ski skulle legges til Trondheim.[1] Hele anlegget, med langrennsarena, løypenett, lysløyper, skibruer og publikumsfasiliteter ble dimensjonert for å arrangere et eventuelt verdensmesterskap. I 1989 ble det vedtatt at VM-anlegget skulle flyttes til Granåsen, med forbehold om at løypenettet ved Saupstad skulle integreres med dette løypenettet. Under VM på ski i 1997 fungerte anlegget sammen med Granåsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Christensen, Per R., Et al.: Fra takmark til byens grønne lunge. – Flerbruksperioden i Trondheim Bymark 1975–2006: Saupstad skianlegg. s. 273–274

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bratberg, Terje T. V. (2008). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 467. ISBN 978-82-573-1762-1. 
  • Christensen, Per R., Sandnes, Jørn og Sætre, Ole-Johan (2006). Fra takmark til byens grønne lunge – Trondheim bymark fra de eldste tider til i dag. Trondheim: Tapir akademisk forlag. ISBN 82-519-2122-8.