Sportsklubben Haugar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haugar
Sportsklubben Haugar
Nettsidehttp://www.haugar.no/
Idrettsgren(er)Fotball
KallenavnTerrierne
HjemmebaneSakkestad kunstgress
Kapasitet1 000
Liga5.divisjon herrer og 2.divisjon damer
LandNorge
StedHaugesund
Administrasjon
StyrelederJohn Steinar Pedersen
HovedtrenerA-lag herrer: Kent Michael Bøe
A-lag damer: Hellen Cathrine Våge
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Sportsklubben Haugar (stiftet 19. oktober 1939) er en fotballklubb fra Haugesund i Rogaland. Haugar har spilt en sesong i øverste divisjon for menn og tre sesonger i øverste divisjon for kvinner og var del av sammenslåingen til FK Haugesund.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Klubben ble stiftet i 1939, med Karl August Andersen som første styreleder. Haugar ble da byens tredje lag, etter de alt etablerte byrivalene Vard og Djerv 1919. Klubben hadde sitt utspring i gutteklubben Odd, Risøy, men kunne ikke bruke dette navnet i seniorfotball, da Odds Ballklubb fra Skien alt var kjent under dette navnet. [1]

Klubben var i mange år en del av norsk toppfotball både på herre- og damesiden. Haugar ble for alvor landskjent da de som 3.-divisjonslag spilte seg frem til cupfinalen på Ullevaal i 1961. At det endte med 0-7-tap for Fredrikstad er noe som gjør at klubben fremdeles befinner seg i rekordbøkene.

Etter dette var det litt opp og ned mellom 2. og 3. divisjon før det i 1978 ble lagt opp til storsatsing i 3. divisjon. Inn kom fire engelske spillere, deriblant spillende trener Dennis Burnett. Opprykket til 2. divisjon ble vunnet med solid margin, og året etter, i 1979, spilte klubben seg frem til en ny cupfinale. Denne gang var det Viking som var motstander. Etter å ha ledet 1-0 etter scoring av Dean Mooney endte det med et nytt tap. Viking vant 2-1 etter at de først utlignet på straffe og at Haugars Jens Egil Vikanes deretter styrte et Viking-innlegg i eget mål med hodet.[2]

Da Viking også vant serien var Haugar klar for Cupvinnercupen i 1980/1981. Sveitsiske Sion ble slått ut i 1. runde etter 1-1 borte og 2-0-seier hjemme. Haugars mål ble scoret av Peter Osborne, Tor Nilsen og Dag Petter Christophersen. I andre runde ble klubben slått ut av walisiske Newport County, med John Aldridge i spissen. Etter 0-0 på hjemmebane i første kamp, endte det med 0-6 i Wales, og laget kunne konsentrere seg om opprykk til toppdivisjonen. Etter to nervepirrende kvalifiseringskamper mot Mjøndalen, ble Haugar i oktober 1980 klar for klubbens første sesong i norsk toppdivisjon.

Det endte med nedrykk etter uavgjort mot nedrykksklare Lyn i siste serieomgang. Laget tapte bare 9 kamper, men 12 uavgjort og bare to seire var ikke nok. Begge seirene kom forøvrig på utebane, mot henholdsvis Start og Rosenborg. Haugar er faktisk det eneste laget i toppdivisjonen Rosenborg aldri har vunnet mot på Lerkendal.

I denne perioden hadde Haugar en meget god ungdomsavdeling og produserte gode spillere i fleng. Økonomien gjorde imidlertid sitt til at mange av disse fant andre klubber å spille for. Navn som blant andre Helge Bjønsaas, Karl Oskar Emberland, Hjalmar og Ole Martin Johansen, Sjur Jarle Hauge og Per Andreas Haftorsen spilte sammen på aldersbestemte lag i Haugar og fikk landskamper for Norge på ulike nivåer. Felles for alle disse er imidlertid at de fikk flere seniorkamper for andre lag enn for Haugar. Derfor ble det mange sesonger i 1. og 2. divisjon før klubbens årsmøte høsten 1993 vedtok at Haugar skulle trekke A-laget sitt fra de øverste divisjonene, og sammen med Djerv 1919 danne FK Haugesund. Opprinnelig var også meningen at Vard også skulle være med på denne sammenslåingen, men Vard trakk seg fra dette samarbeidet. Men i 2006 ble de to klubbene enige om å satse sammen, der Vard blir en farmer-klubb.

I dag har Haugar fremdeles et tilbud til seniorspillere på herresiden, men det er langt ned i divisjonene.

Klubben er imidlertid ikke forbeholdt gutter og menn. Allerede i 1973 begynte Haugar med organisert damefotball, og ble Norges første kretsmestere i damefotball. Siden den gang har klubben vært en del av toppen i norsk damefotball, med flere sesonger i toppdivisjonen og blant annet var keeper Ingrid Sternhoff en del av det norske landslaget som ble verdensmestere for damer.

Haugar har en stor og aktiv ungdomsavdeling der både gutter og jenter kan spille fotball fra de er 4 år gamle. Med over 80 lag er klubben blant Norges aller største breddefotballklubber.

Jens Egil Vikanes har spilt kamper for Haugar i alle divisjoner og i alle cuprunder, og er den eneste spilleren i Norge som har gjort dette.[3]

Haugar har hatt en spiller på det norske A-landslaget for kvinner, Ingrid Sternhoff.

Toppscorere[rediger | rediger kilde]

  • Adrian Tjomsland, sesongen 2016/2017

Kjente spillere[rediger | rediger kilde]

Steffen iversen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Edvard Sternhoff (2004). «Halve by’n” driver idrett» (PDF). Haugesundsidretten: 30. 
  2. ^ Dette må aldri skje igjen
  3. ^ Rekordmannen!

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]