Revolve NTNU

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Revolve NTNU
Org.formForening / frivillig organisasjon
Org.nummer996174832
BransjeStudentfrivillighet, ingeniørfag, motorsport
Etablert9. november 2010
HovedkontorNTNU, Trondheim, Norge
LandNorge
Produkt(er)Racerbil
StyrelederSigurd Werner-Torgersen
Antall ansatte60
Nettstedwww.revolve.no

Revolve NTNU er et Formula Student-team ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, og ble etablert i 2010. Team 2019 består av 81 studenter fra 24 ulike fagretninger ved universitetet, først og fremst ulike sivilingeniørstudier, som blant annet produktutvikling og produksjon (maskin), bygg- og miljøteknikk, elektronikk, datateknologi, teknisk kybernetikk, energi og miljø, og industriell økonomi. Organisasjonen er en frivillig non-profit studentorganisasjon. Kongsberg Gruppen er prosjektets hovedsamarbeidspartner, sammen med Bertel O. Steen som kom med i prosjektet i 2017. Revolve NTNU deltok for første gang i Formula Student i 2012 og det var da et gjensidig samarbeid med Petter Solberg og Petter Solberg Engineering.[1][2][3][4]

Hvert år designes, utvikles og bygges en ny formelbil med det formål å delta i Formula Student som avholdes hver sommer. Revolve NTNU deltar blant annet på Formula Student UK, som avholdes på Formel 1-banen Silverstone i Storbritannia i regi av Institution of Mechanical Engineers, Formula Student Germany, som avholdes på Hockenheimring og Formula Student Austria, som avholdes på Red Bull Ring. Konkurransen går ut på å utvikle og bygge en énseters racerbil for det ikke-kommersielle markedet. I konkurransen blir bilen vurdert i en rekke forskjellige statiske og dynamiske tester, sammen med økonomiske analyser, miljøaspekter, design og salgspresentasjoner.

Teamet[rediger | rediger kilde]

Årets team på 81 studenter kommer fra 24 ulike studieretninger spredt fra alle NTNUs campuser. Alt fra de typiske sivilingeniørlinjene på Gløshaugen slik som produktutvikling og produksjon (maskin), bygg- og miljøteknikk, elektronikk, datateknologi, teknisk kybernetikk, energi og miljø, materialteknologi, industriell økonomi, industriell design til studielinjene på Handelshøyskolen slik som Økonomi og Administrasjon, Samfunnsøkonomi og til og med Film og Videoproduksjon på Dragvoll.

Teamet består av 10 ulike grupper som har hvert sitt ansvarsområde og styret bestående av prosjektleder, nestleder, økonomisjef, markedssjef og tekniske ledere som sammen sørger for et bra samarbeid på tvers av gruppene i tillegg til å lede utviklingen av organisasjonen.

Marked[rediger | rediger kilde]

Markedsgruppen er ansvarlig for å inngå sponsoravtaler og pleie sponsor relasjoner. Gruppen har også hovedansvaret for merkevarebygging som går ut på å organisere og gjennomføre stands, foredrag og presentasjoner om prosjektet og arrangere våre to store eventer: den formelle Avdukingen i Storsalen på Samfundet der bilene blir avduket og vår egen karrieredag Revolvedagen med over 20 deltagende samarbeidsbedrifter og minst 2000 oppmøtte studenter. I tillegg designes det en månedlig newsletter og magasin for å dokumentere prosessen og gi oppdateringer på prosjektløpet underveis. Nettsiden og all produksjon av mediamaterialer og merchandise tilfaller også markedsgruppen.

Tekniske grupper[rediger | rediger kilde]

Det er ulike grupper som jobber med forholdsvis den elektriske racerbilen og den førerløse bilen. På den elektriske racerbilen er det delt i elektriske grupper som jobber med elektronikken (Power systems, Embedded electronics og Software) og mekaniske grupper (Monocoque, Aerodynamics, Suspension & Drivetrain). Gruppene ansvarlige for den førerløse bilen er Perception & Navigation og Mechatronics. Vehicle Dynamics & Control Systems jobber med begge bilene.

Power Systems[rediger | rediger kilde]

Power systems har ansvaret for akkumulatoren, som er vår hjemmelagde batteripakke. Gruppen har ansvar for design av pakken, som innebærer både elektronikk og selve casingen rundt. Elektronikken består av å velge celler, og hvor mange man skal ha. Når celler er valgt designer gruppen PCBer som kobler pakken sammen og et ledningsnett for å drifte alle systemene i bilen. I tillegg lager gruppen også karboncasinger for alle kretskort på bilen, og inverteren.

Embedded electronics[rediger | rediger kilde]

Embedded electronics har ansvaret for alt av lavspent elektronikk på bilen i tillegg til motorkontrollene. Oppgaven går i å designe og produsere kretskort (PCBer). De har også ansvaret for de over 300 ulike sensorene på bilen som til enhver tid overvåker bilens tilstand. I tillegg sørger de for at kommunikasjonen mellom alle systemene fungerer optimalt, dette går for eksempel på å overføre telemetridata trådløst til Revolve Analyze. Gruppen har også ansvar for sikkerhetssystemer og dashboard.

Software[rediger | rediger kilde]

Softwaregruppen har ansvaret for Revolve NTNUs hjemmelagde analyseprogram, Revolve Analyze. Her behandles all data fra bilen, som brukes til å fintune bilen til det maksimale, og ikke minst bidra til å bestemme designet for neste års bil. Alle valg som taes i design og utvikling av neste års bil, er basert på teori og analyse av egne biler, og motstandernes.

Aerodynamics[rediger | rediger kilde]

Aerodynamikkgruppen produserer vingepakken på bilen. I Formula Student er det utrolig viktig å ha høyt marktrykk, og mye nedoverkraft, for å kunne svinge krappe svinger på en smal bane i høy hastighet. Denne gruppen produserer alle deler selv, på Revolve NTNUs verksted i Trondheim.

Monocoque[rediger | rediger kilde]

Gruppen har ansvaret for å designe og produsere den største enkeltdelen på bilen, monocoque-konstruksjonen. Denne blir laget i høyklasse karbonfiber med en sandwich-struktur i samarbeid med Kongsberg Gruppen i deres produksjonslokaler. Mye tid brukes også på å teste om delen er sterk nok til alle de strenge kravene.

Suspension & Drivetrain[rediger | rediger kilde]

Denne gruppens ansvarsområdet er hjulopphenget, som omfatter alt mellom monocoquen og bakken. Hovedoppgavene er å designe og dimensjonere hjuloppheng slik at man får energien fra batteriet ned i bakken og absorberer kreftene fra veien sånn at bilen holder dekkene på bakken. Gruppen har altså ansvaret for å designe og dimensjonere alle delene slik at de oppfyller behovene fra vehicle dynamics gruppen og tåler kreftene som bilen blir utsatt for.

Perception & Navigation[rediger | rediger kilde]

Perception & Navigation jobber med bilens sansing av omgivelsene sine og hvordan den skal navigere seg i forhold til disse. For å “se” kjeglene rundt seg brukes hovedsakelig LiDAR og kamera. Etter at kjeglene er lokalisert settes dette sammen til et kart som viser banens yttergrenser. Deretter brukes algoritmen SLAM for å finne ut hvor bilen befinner seg på banen. Etter at lokaliseringen er fullført skjer trajectory planning der optimal kjørelinje beregnes, slik at kontrollsystemene har en referanse de kan styre etter.

Vehicle Dynamics & Control Systems[rediger | rediger kilde]

Vehicle Dynamics & Control systems er den eneste gruppen i organisasjonen som jobber aktivt på begge bilene. Den halvdelen av gruppen som jobber på den førerløse bilen er ansvarlig for designet av alle kontrollsystemene som erstatter den fysiske sjåføren. De benytter seg av sensor input fra hele bilen, samt kartet av omgivelsene som Perception lager, til å regulere kraftpådraget på alle motorene og styrevinkelen til hjulene etter hvert som bilen beveger seg fremover. Den andre halvdelen av gruppen er ansvarlig for alt av kinematikk på den elektriske bilen. De viktigste oppgavene går ut på å bestemme hjulopphengsgeometri for optimal lastfordeling, design av dempere og regulering av pådrag til gass og brems på de fire motorene.

Mechatronics[rediger | rediger kilde]

Mechatronics-gruppen er ansvarlig for alt elektrisk og mekanisk på den førerløse bilen. Denne gruppen foretar de fysiske endringene som kreves for at bilen skal fungere som et selvkjørende autonomt kjøretøy. Vedlikehold av de eksisterende elektriske og mekaniske systemene på bilen utføres også av denne gruppen. Deres oppgaver involverer, men er ikke begrenset til: Designe og produsere de nødvendige aktuatorene for kontroll og bremsing, designe braketter og montere de nødvendige sensorene, samt designe og lage kretskort som driver det autonome systemet.

Garasjen[rediger | rediger kilde]


Historie[rediger | rediger kilde]

Revolve har utviklet seg enormt fra oppstarten i 2010 med 4 medlemmer til team 2020 med 81 medlemmer. Organisasjonen blir stadig mer tverrfaglig og profesjonell, som resultat av det harde arbeidet som legges ned, både i forhold til de tekniske oppgavene og organisasjonskulturen. Årsaken til organisasjonens oppstart, er de 4 grunnleggernes ønske om mer praktisk arbeid til det teoretiske de lærte på skolen. Etter mange timer med undersøkelser fant de Formula Student; verdens største ingeniørkonkurranse for studenter. Her møtes lag fra universiteter over hele verden for å konkurrere med bilene de har utviklet og bygd. Det var en stor utfordring, men den tok de på strak arm.

Siden oppstarten i 2010, har bilene hatt en konstant teknologisk utvikling. Den første bilen stod ferdig i 2012 og hadde forbrenningsmotor og stålramme. Siden dette har det blitt produsert én bil i året, hvor bilene har blitt mer teknisk avanserte for hvert år som har gått. Den andre bilen i rekken, KA Aquilo R, fikk en komplett, funksjonell aerodynamikkpakke. I 2014 begynte Revolve NTNU år produsere elektriske biler, fremfor forbrenningsmotor, da dette økte ytelsen og sørget for raskere biler. I 2016 ble den første firehjulsdrevne bilen utviklet, som gjorde at torque vectoring kunne implementeres. I 2018 presterte laget og bilen til sin hittil beste plassering, da teamet kom på 2. plass sammenlagt i Formula Student Germany. 2019-teamet vant Engineering Design i både Østerrike og Tyskland ved sommerens konkurranser, hvor tankene og valgene bak designet på bilen ble vektlagt. 2019-teamet kom også på 2. plass[5] sammenlagt i Østerrike.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Petter Solberg og Revolve NTNU bygger cross-kart» Arkivert 11. januar 2012 hos Wayback Machine., www.pettersolberg.com, 29. november 2011
  2. ^ «Petter Solberg Engineering og Revolve NTNU med spennende prosjekt», www.norsk-rally.com, 29. november 2011
  3. ^ «Skal hjelpe studenter med å bygge racerbil», Adresseavisen, 7. desember 2011
  4. ^ «Solberg skrev kontrakt med NTNU», p4.no, 7. desember 2011
  5. ^ «FSA 2019 Results» (PDF). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]