Hopp til innhold

Tønsbergs Turnforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tønsbergs Turnforening
LederJan Erik Marthinsen
Nettsidehttp://www.tonsbergsturn.no/
Idrettsgren(er)kunstløp, hurtigløp, turn, håndball og petanque
KallenavnTønsberg Turn / TT
HjemmebaneHurtigløp: Tønsberg kunstis
Kunstløp: Tønsberg Ishall
LandNorge

Tønsbergs Turnforening også kalt Tønsberg Turnforening eller Tønsberg Turn, og forkortes gjerne «TT», er en idrettsforening i Tønsberg som ble stiftet 9. juni 1864. Foreningen har grupper innen kunstløp, hurtigløp på skøyter, turn, håndball og petanque. Man hadde også egen avdeling for fotball fram til 1985, da denne ble slått sammen med Tønsberg-Kameratene og skilt ut som Tønsberg FK.

I 1981 gikk friidrettgruppen ut av klubben, slo seg sammen med friidrettsgruppen til Tønsberg-Kameratene og etablerte Tønsberg Friidrettsklubb (TFIK).

Hurtigløp på skøyter-gruppa

[rediger | rediger kilde]

Skøytegruppen i turnforeningen ble tatt opp som idrettsgren i vinteridrettsgruppen i 1892 og ble i 1927 en egen skøytegruppe. Denne gruppen ble igjen delt i to for hurtigløp og kunstløp i 2005.[1]

Foreningens skøytegruppe er godt kjent, med blant annet den olympiske mesteren Fred Anton Maier. Trioen med Maier, Tveter og Grønvold ble i noen sesonger presentert som verdens beste klubblag i hurtigløp på skøyter.

TT har egen kunstisbane på Tønsberg stadion, og betjener varmestua Ringnes-stua, med kiosk og skøyteutleie.

Kjente skøyteløpere

[rediger | rediger kilde]

Internasjonale mesterskap på Tønsberg stadion:

Klubben har stått som arrangør av flere norgesmesterskap på skøyter:

Klubben hjalp også til under Sprint-NM på skøyter 2002 hvor Holmestrand og Botne Skøyteklubb sto som teknisk arrangør arrangert på Tønsbergs kunstisbane. Mestere ble Edel Therese Høiseth, Geithus IL og Pål Gravem, Eidsvold TF.

Kunstløpsgruppa

[rediger | rediger kilde]

Kunstløpsgruppen ble etablert som en del av skøytegruppen i Tønsbergs Turnforening, men i 2004 delte gruppen seg i kunstløp og hurtigløp. Den fikk et sterkt oppsving i forbindelse med at Tønsberg ishall ble bygget i 1996. Kunstløpsgruppa vokste raskt til en av de største miljøene i Norge. De har siden delingen i 2004 fortsatt å vokse og har hatt mange løpere på forbundsgrupper og landslag.

På det meste besto skøyteforbundets forbundsgruppe på 6 løpere (hvorav 50% var TT løpere.) Tønsbergs Turnforenings kunstløpsgruppe og Asker Kunstløpklubb har hatt et fruktbart samarbeid gjennom mange år og står sammen om å arrangere sommerleir i Tønsberg ishall 3 uker hver sommer. Første gjennomføring av dette skjedde i år 2000, og siden har arrangementet som har navnet Team Sommeris Tønsberg etablert seg som den største og kvalitativt beste sommerleiren for kunstløp i Norge.

Kunstløpgruppen trener i Tønsberg ishall.

Arrangementer

[rediger | rediger kilde]
Kunstløp-NM samtidig med Allround-NM herrer
Kunstløp-NM enkeltarrangement

Håndballgruppa

[rediger | rediger kilde]

Håndballgruppen har dame- og herrelag i 4. divisjon, samt en rekke aldersbestemte lag.

Tønsberg TF hadde egen fotballavdeling fram til 1985, da denne ble slått sammen med fotballgruppen til Tønsberg-Kameratene under navnet Tønsberg FK. Før krigen var Tønsberg TF blant de bedre fotballklubbene i Vestfold, og hadde på ulike tidspunkt tre landslagsspillere i sine rekker: Frantz Magnussen (1919), Einar «Jeja» Gundersen (1928) og Gunnar Andresen (1947).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Tor Sørdalen. «Historikk – Tønsbergs Turnforening» (norsk). ideweb.no. Besøkt 16. desember 2011. [død lenke]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]