Idrettslaget Trond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trond
Idrettslaget Trond
Stiftet9. mai 1920
som Sportsklubben Sport
LederCarsten Claussen
Nettsidehttp://www.trondweb.no/
Idrettsgren(er)FotballRediger på Wikidata
HjemmebaneRosenborgbanen
Rosenborghallen
LandNorge

Idrettslaget Trond (stiftet 9. mai 1920 som Sportsklubben Sport) er et idrettslag fra bydelen Rosenborg i Trondheim. Det er en foreldredrevet bydelsklubb med nedslagsfelt Lerkendal, Singsaker, Bakklandet, Rosenborg, Bakkaunet, Øya, Møllenberg og Buran. Det er 450 aktive medlemmer innenfor fotball og innebandy.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubben ble stiftet 9. mai 1920 som Sportsklubben Sport, av en guttegjeng fra Pappenheim, med Olav Graven i spissen. I 1924 ble klubben innmeldt i Arbeidernes Idrettsforbund (AIF). Fem år senere ble det splittelse i AIF, og de politiske stridighetene spredte seg til Sportsklubben Sport. I januar 1930 ble klubben delt i to: Sportsklubben Sport og Sportsklubben Djerv. Fram til krigen drev de to klubbene parallelt.

Det ble drevet godt på friidretts-siden med blant annet høydehopper og landslagsdeltager Odd Benjaminsen. Begge klubbene stilte fotball-lag og deltok i øverste klasse i enkelte år. Videre gjorde klubbene seg bemerket i ski, sykkel og svømming. De hadde også medlemmer som drev med boksing, bryting og orientering.

I 1948 vedtok begge klubbene sammenslåing med navnet Djerv/Sport. I februar 1951 fikk klubben navnet Idrettslaget Trond.

Idretter[rediger | rediger kilde]

I etterkrigsårene ble klubben representert i orientering, sykkel, bandy, boksing, gangsport og håndball for kvinner og menn.

I dag har klubben avdelinger for fotball og innebandy.

Fotball[rediger | rediger kilde]

Fotball er den største aktiviteten i Trond. Det stilles guttelag i alle klasser opp til og med juniornivå. På jentesiden har man lag inntil jenter 17 klassen. Fotballagene trener og spiller kamper på Rosenborgbanen, som ligger i hjertet av Rosenborg-området.

Klubben hadde suksess i 1950 da de spilte kvalifisering til 2. divisjon, selv om det ble et knepent tap. I 1953 tapte Trond 2-3 for Vito i semifinalen i junior-NM.

Den kjente toppspilleren Odd Iversen startet sin karriere i Trond, før han gikk til Rosenborg i 1964. I nyere tid er Markus Henriksen den mest kjente a-lagsspilleren som opprinnelig kom fra Trond.

Innebandy[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Trond Innebandy

Klubbens innebandyavdeling, Trond Innebandy, ble opprettet da Bakklandet Innebandyklubb (stiftet 16. mai 2006) ble til en særavdeling av idrettslaget høsten 2013.[1]Avdelingen for innebandy er for tiden (2022) ikke aktiv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]