Innebandy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Innebandy (internasjonalt også kjent som floorball (engelsk)Salibandy (finsk) og unihockey (tysk)) er en lagsport som spilles med kølle og plastikkball på en bane med 50 cm høye vant. På banen, som måler 20 × 40 meter, er det fem utespillere og en målvakt på hvert lag. Man kan ha opp til 20 spillere totalt i kamptroppen, og disse kan byttes ut og inn når som helst gjennom kampen. Spillet går ut på at ballen kun kan spilles med kølla (hele kroppen unntatt armer og hode kan brukes til å stoppe eller bevege ballen til seg selv). Bruk av armer og hode er aldri tillatt. Køllene er av plast eller karbon, mens ballen lages av plast. De offisielle matchballene har en diameter på 72mm og forekommer utelukkende med 26 hull a 11 mm, i følge IFF's reglement skal ballen veie 23 gram,. Pr 2008 var det 6490 registrerte innebandyspillere i Norge. Dette var det første året med svak tilbakegang fra året før. Noe av dette skyldes overgangen til et nytt system for registrering av lisenser som gjør at det reelle tallet sannsynligvis er høyere.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Kamptiden er normalt 3 omganger av 20 minutter, mens blant de yngre lagene kan det være 2 omganger av 20 minutter for de yngste mens det også er 3 omganger av 15 minutter. I forbundsseriene er det effektiv spilletid mens det da er opp til hver krets å avgjøre om det skal benyttes effektiv eller løpende tid i kretskampene. Normalen er i dag løpende tid fra 2 divisjon og ned samt aldersbestemte kamper. 5 utespillere og 1 keeper får være på banen samtidig, men keeperen kan bli tatt ut av mål slik at laget spiller med 6 utespillere. Kampene spilles i høyt tempo og man pleier å spille med 2 rekker slik at man bytter spillere ofte. Det er to dommere og begge har samme autoritet.

Sammenlignet med ishockey tillates det ikke røff nærkontakt da spillerne er uten beskyttelse. Innebandy blir ofte sammenliknet med ishockey på grunn av spillets oppsett av utøvere, men bevegelsesmessig er det mer likt basketball. Også pga teknikken spillet preges av vil den siste sammenlikningen være mer reell. Idrettens egenart er teknikk og hurtighet, men spillet har blitt tøffere med tiden og gitt mer plass til spillere med andre egenskaper enn teknikk. Internasjonalt er de største kravene god fysikk som kondisjon, styrke og hurtighet samt godt pasningspill.

Historie[rediger | rediger kilde]

Innebandy har blitt spilt i Sverige siden 1960-tallet, men det var ikke før på 80-tallet at utviklingen tok av. I starten var innebandy en treningsmåte for ishockeyklubbene i sesongen uten is (I Norge hovedsakelig bandy), og de første køllene laget spesielt for innebandy ble importert til Norge fra USA i 1972. For å øke rekrutteringen til bandy, ble innebandy innført i skoleverket, og interessen fra lærere og elever var stor. Et stort arbeid ble i denne forbindelse nedlagt av tidligere rektor ved Norges Idrettshøyskole, Per Fredrik Wright, som på alle måter må ses på som «innebandyens far» i Norge. Stort sett alle som har gått på skole etter 1972, har spilt innebandy i gymtimene.

Innebandyen nær det vi kjenner det som idag, på stor bane med store målbur og målvakt, ble til i 1979. Svenske Christer Gustafsson startet verdens første innebandyklubb Sala IBK 21. september 1979. Ryktet om innebandyklubben spredde seg, og folk kom langveisfra for å spille treningskamper, dog av den primitive sorten, relativt sett. Gustafsson og Sala IBK innså at det var på tide med et mesterskap og en organisasjon som kunne ta hånd om den nye sporten. I oktober 1980 ble det første svenske riksmesterskapet arrangert i Västerås. 18 lag deltok, og vinneren ble JiTe fra Åstorp, Skåne. Finalen ble filmet av den svenske tv-sporten.

Til nå hadde ansvaret for et enkelt regelverk og arrangementer lagt hos Svenska Innebandysälskapet. Det første nasjonale innebandyforbundet ble dannet i Sverige 7. november 1981. Svensk-Ungareren András Czitrom, som ble forbundets første leder, prøvde i utgangspunktet å danne en innebandyseksjon under ishockeyforbundet, men det var ikke sistnevnte interessert i. Fra sesongen 1982/83 ble innebandy organisert som en seksjon under det svenske landhockeyforbundet. Innen utgangen av 1984 hadde over 100 idrettsklubber tatt opp innebandy som idrettsgren. Det internasjonale innebandyforbundet (International Floorball Federation, IFF) ble dannet 12. mai 1986. András Czitrom tok jobben som leder for IFF, og forble i ledervervet til 1992.

I 1988 ble innebandyseksjonen dannet i Norges Bandyforbund (NBF). Det ble starten på en ny idrett. I de første årene ble det laget et enkelt regelverk, og det første uoffisielle NM i innebandy ble avholdt i 1988. Innebandy ble etter hvert veldig populært, og bandyforbundet ble daglig oppringt av innebandyfrelste ungdommer. Dette førte til at mange ungdomsgjenger og fristeder startet egne innebandylag og meldte dem inn i NBF, og innebandymiljøer ble utviklet og enkle serier startet. Eksempler på dette er Mjøsdistriktet, Stavanger, Vestfold og Tromsø.

I 1991 ble innebandy offisielt en del av Norges Bandyforbunds idretter. Samme år vedtok NIF at innebandy skulle være en innendørs idrett på lik linje med alle andre innendørs idretter som for eksempel håndball, og at den skulle få tilgang til idrettshallene på samme måte. Dette året er den store milepælen i innebandyhistorien.

Fra 1991 og frem til i dag er antallet lisensierte innebandyspillere over tidoblet, og idretten er i kraftig vekst. Stadig flere barn, ungdom og voksne spiller innebandy

2004/2005 ble det registrert 6277 betalte lisenser for spillere over 13 år. Dette er en økning på 11,75% fra året før (2003/2004). Størst økning i 2004/2005 er det i gruppen for menn under 17 år, som har en økning på hele 18%. Gruppen for jenter under 17 vokser også kraftig med en økning på 17,95%. Fra 1.januar til 1.juni 2005 ble det registrert så mye som 25 nye innebandyklubber i Norge.

Mesterskap[rediger | rediger kilde]

Det første innebandymesterskapet ble avholdt i Sverige i 1996. Hjemmefavoritt Sverige vant, etter å ha beseiret Finland 5-0 i finalen. Sverige tapte ingen kamper i mesterskapet, og slapp inn kun tre mål, to av dem i gruppespillskampen mot Norge. Norge tok sin foreløpig eneste medalje i mesterskapet, etter å ha vunnet 6-2 mot Tsjekkia i bronsefinalen. Året etter, i 1997, ble det første mesterskapet for kvinner avholdt på Åland. Innebandy-VM blir avholdt hvert år; VM for herrer partallsår (2006, 08 osv) og VM for kvinner oddetallsår (2007, 09 osv). Herre-VM i 2008 ble spilt i Ostrava og Praha, Tsjekkia. I dette VM vant Finland 7-6 e.f. over Sverige, og ble den første nasjonen utenom Sverige som har tatt gull i innebandy-VM for herrer.


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Innebandy – bilder, video eller lyd