Hopp til innhold

Minde Idrettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Minde Idrettslag (stiftet 21. mars 1915)[1] er en av de eldste fotballklubbene i Bergen. Hovedtilholdssted er på Paradis i bydelen Fana. Klubben sokner hovedsakelig til områdene Minde, Fjøsanger, Tveiterås, Hop og Paradis hvor den i snart 100 år har vært en aktiv deltaker i det lokale barne- og ungdomsarbeidet. I november 2009 fikk laget ferdigstilt en ny kunstgressbane på Paradis. Klubben har i dag rundt 500 medlemmer. Mer enn 100 frivillige sørger for at disse får treningstilbud hver uke. Det meste av klubbvirksomheten drives på dugnad. I 2011 og 2013 ble det arrangert treningsleir i Polen for de alderbestemte lagene, og totalt 250 spillere med foreldre har tilbragt noen suksessrike sommeruker i landsbyen, Gniewino.[2] Klubben har også gjennom flere år arrangert fotballskole i sommerferien med stor deltakelse.

Minde IL er en breddeklubb, med mottoet "En breddeklubb som skaper vinnere". En vinner defineres som en som setter seg et mål, jobber for å nå målet, og når det. Minde ønsker å lære alle spillere og trenere å sette seg individuelle mål, både på kort og lang sikt. Alle kan bli vinnere.

Klubbens kjerneverdier er Samhold, Treningsglede, Målbevissthet og Engasjement.

Gjennom disse verdiene har klubben som mål å kunne gi et differensiert tilbud til alle som ønsker å spille fotball i alderen 7 år og oppover. Klubben har ambisjoner om å kunne ivareta både de ivrigste/mest talentfulle og de med mer moderate ambisjoner lengst mulig i moderklubben. Sentralt i arbeidet står det å lære spillerne til selv å trene fremfor å bli trent. For enhver spiller uansett nivå handler det i både trenings- og kampsammenheng om å fokusere på sine egne prestasjoner og mål. Fotball er et lagspill, enhver skal yte sitt beste både for seg selv og for samtlige medspillere. Når de mest ambisiøse når et nivå og en alder der Minde ikke lenger kan gi et godt nok tilbud, skal klubben hjelpe spilleren videre til et høyere nivå. Spillere er alltid velkommen tilbake dersom de skulle ønske det.

Hver høst arrangeres "MINDEDAGEN", der alle lag fra 7-12 år, barnefotballen, samles på Paradis for interne kamper, konkurranser, matservering og loddsalg. Dette er en dag hvor klubbens kjerneverdier står i fokus.

Minde IL er en "Fair-Play"-klubb. Alle lag, trenere og spillere skal arbeide for respekt for spillet, medspillere, motspillere, dommere, trenere, lagledere og publikum. Alle lag skal ha kampverter i gule "Fair-Play"-vester. Alle kamper skal starte og slutte med "Fair-Play"-hilsen.

Minde IL er "Rent Idrettslag".

100 årsjubileet i 2015 markeres gjennom flere arrangementer. På selve stiftelsesdagen, 21.mars, markeres dagen fra 15-17 på Paradisbanen med taler, avduking av flaggstang/vimpel og bespisning. Minde IL vil få plass fremst i 17. maitoget i sentrum, der aktive spillere vil være med å prege toget. 22. august planlegges en storstilt familiebursdagsfest på Paradisbanen, åpen for alle. Det blir byens største bursdagsfest, til ære for en aktiv lokal medspiller og bidragsyter gjennom 100 år.

Drakter[rediger | rediger kilde]

Minde Idrettslags draktfarger har alltid vært grønn og svart. Ved lagets start var mange av de konkurrerende klubbene allerede ikledd røde eller blå drakter, så grønt ble valgt for å hindre unødig sammenblanding. Trolig var de opprinnelige draktene utformet med grønn trøye som hadde en svart stolpe i midten. I dag har alle klubbens lag drakter med grønne og svarte striper. En rekke europeiske proffklubber har hatt lignende overdeler, og mest kjente er tyske Wolfburg, svenske GAIS[3] og de to engelske klubbene Swansea og Coventry.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Lagets hovedaktivitet har i alle år vært fotball, selv om det i perioder har vært store grupper innen friidrett, orientering, gang og ski. I 1970 hadde MIL 375 registrerte medlemmer, men kun 4 fotballag stilte i kretsserien. Guttene spilte fotball, mens lagets 86 kvinnelige medlemmer var aktive i de andre idrettene.

Stor pågang i skigruppen gjorde at laget i 1919 fikk sin egen hytte på Totland utenfor Bergen. For et lag som på denne tiden hadde begrenset tilgang til lokaliteter i byen, ble hytten en viktig sosial, så vel som sportslig tilvekst for klubbens medlemmer. Under mottoet; "Søk fjellet – der er helse i hver tur" ble hytten nyttet som viktig samlingsted for trening og helsebot i lagets første fase.

På 1920-tallets markerte en av klubbens dommere seg både nasjonalt og internasjonalt. Fredrik «Fedden» Schieldrop var Hordaland Fotballkrets' første dommer i en cupfinale, da han i 1920 ledet kampen mellom Ørn og Frigg. Senere i karrieren ble han også gitt i oppgave å dømme landskampen mellom Sverige og Finland i 1928. Schieldrop ble i 1937 utnevnt til klubbens første æresmedlem.

Fotballgruppen hadde sin sterkeste tid fra midt på 1920-tallet, og soga vil ha det til at man ved en anledning slo SK Brann 3-2, og det på selveste Brann Stadion. Laget vant også Lynturneringen i 1935, der alle byens beste lag var med (bragden ble repetert i 1957). I 1937-38-sesongen deltok klubbens A-lag i Norgesserien, men kom på sisteplass bak storheter som Hardy, Årstad, Djerv, Brann og Viggo. Likevel var deltakelsen her et bevis på at man var blant byens beste lag i disse årene. Også klubbens gutte- og juniorlag gjorde seg sterkt gjeldende i kretskampene de siste årene før krigen.

Under den annen verdenskrig mistet fem av lagets medlemmer livet. Disse var; Andreas Wernøe (1916 – 1944), Henning Wernøe (1909 – 1945), Einar Ramm (1900 – 1939), Johannes Anthun (1911 – 1944) og Andreas Lavik (1920 – 1942). Ved Storetveit kirke er det satt opp en bautastein til minne om de fem falne.

Fra slutten av 1970-tallet fikk Minde IL fast tilholdssted på Paradis-banen. Behovet for egne klubblokaler ved anlegget medførte at Mindehytten på Totland ble solgt, og pengene benyttet til å bygge et eget klubbhus ved Paradisbanen. Det stod ferdig senvinteren 1981. Paradis-banen ble blant lokale fotball spillere stort sett omtalt som «Myren». Navnet var ikke tilfeldig, da banen en regntung høstdag kunne minne mer om et gjørmehav enn en fotballbane.

Av spillere fra klubben som har markert seg på nasjonalt nivå, er Frode Birkeland den som har nådd lengst. Birkeland[5] forlot Minde IL høsten 1993, og etter et opphold i Eik-Tønsberg ble han senere Tippeligaspiller for Lyn, Lillestrøm og Ham-Kam. Mangeårig seniortrener, Perry Fedje, hadde også en karriere på høyt nivå, da han tidlig på 1970-tallet spilte 20 cup- og seriekamper for SK Brann.[6]

Klubbens A-lag har de siste tiårene stort sett spilt i 5. divisjon[7], men etter en svak høstsesong i 2014 endte det med nedrykk til 6. divisjon. Med et unntak, må en helt tilbake til 1977 for å finne sist gang klubbens seniorlag spilte på et så lavt nivå. I årene fra 1989 til 1993 ble det satset godt i seniorgruppen, og flere kjente, bergenske fotballnavn fant veien til Paradismyren. I lokalpressen kom det store oppslag sommeren 1991, da Arne Møller (tidligere Brann) kom fra tilværelse som profesjonell spiller i Hellas til spill i den grønne Mindetrøyen. A-laget rykket opp til 3. divisjon i 1991, men holdt seg på dette nivået i kun en sesong.

Fra midten av 1990-tallet begynte klubben å oppleve stor medlemsøkning i de yngre årsklassene. Og, etter 81 år som «gutteklubb», ble det i 1996 endelig registrert et rent jentelag i klubben. Seniorlaget på kvinnesiden spilte flere sesonger i den lokale 4. divisjonen, men på grunn av stort frafall ble det lagt ned vinteren 2013. Det vil i 2016 være tilbud til jenter fra 6-11 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]