Hopp til innhold

Percnodaimon merula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Percnodaimon merula
Nomenklatur
Percnodaimon merula
Hewitson, 1875
Hører til
Coenonymphina, Satyrini, Satyrinae, flikvinger, sommerfugler, insekter
Økologi
Utbredelse: New Zealand

Percnodaimon merula er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 39-54 millimeter), svært mørk brun sommerfugl, lysere eksemplarer forekommer. Oversiden er lyst brun til brunsvart, vanligvis med et lysere felt midt på forvingen. På forvingen er det 3-7 små øyeflekker ved vingespissen, på bakvingen tre litt utydelige flekker. Undersiden er som oversiden, men blekere. Larven er grå- eller brunaktig med korte, svarte børster og en to-delt vedheng på det bakerste kroppsleddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dette er en utpreget fjell-art som forekommer mellom 800 og 2000 meter over havet, men sjelden under 1200 meter. De holder gjerne til på rasmarker og blokkmark med spredte tuer av gresset Poa colensoi, som er larvenes næringsplante. De voksne sommerfuglene flyr bare i solskinn. Eggene legges ikke på næringsplanten, men derimot på undersiden av solbelyste steiner der det er varmere slik at utviklingen kan gå fortere. Den nyklekte larven må så finne fram til nærmeste gresstue. Vekstsesongen er kort så høyt oppe i fjellet, i tillegg tilbringer larven mye av tiden i skjul, slik at utviklingen tar to eller tre somre. De voksne sommerfuglene kan tilsynelatende leve uvanlig lenge, kanskje så mye som et år.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i på Sørøya i New Zealand, der den lever i Sør-Alpene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata