Liste over nasjoner som har deltatt i sommer-OL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Åpningsseremonien fra Sommer-OL 1896 i Athen.

Liste over nasjoner som har deltatt i sommer-OL er en oversikt over nasjoner, representert ved sine nasjonale olympiske komiteer (NOK), som har deltatt i sommer-OL mellom 1896 og 2012. Inntil 2012 har alle de nåværende 204 NOK-ene deltatt i minst én utgave av sommer-OL, og utøvere fra Australia, Frankrike[H], Hellas, Storbritannia og Sveits[L] har konkurrert i alle tjuesju sommer-OL.

Antall deltakernasjoner har vært økende gjennom tidene. De første lekene i 1896 samlet deltakere fra seksten nasjoner, mens hele 204 nasjoner deltok i sommer-OL 2008 i Beijing og sommer-OL 2012 i London. Noe av økingen kan forklares med veksten i antall land i verden og medlemsnasjoner i IOK, mens det også kommer av større interesse for lekene. En del av forklaringen er også kvotesystemet til IOK, som lar mindre nasjoner kvalifisere seg til OL.

Likevel har det vært både opp og ned i antall deltakende land, blant annet på grunn av reisetid, boikotter og interesse. De tidligste lekene som ble arrangert i USA, samlet nesten bare utøvere fra vertsnasjonen på grunn av reisetid og kostnader for de europeiske nasjonene. Også historiske hendelser har vært med å senke deltakerantallet, for eksempel boikotten av Sommer-OL 1980.

Historie[rediger | rediger kilde]

Førkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Deltakende nasjoner under Sommer-OL 1908 i London.

De tidligste sommerlekene ble ikke tydelig dokumentert med hensyn til deltakende nasjoner. Konkurrenter fra 11 til 16 forskjellige nasjoner deltok i de første moderne olympiske sommerleker i Athen i 1896. 11 nasjoner (Australia, Østerrike, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Sverige, Sveits, og USA) er nevnt i den offisielle rapporten fra OL,[1] Den internasjonale olympiske komité (IOK) sier at 14 nasjoner var representert,[2] mens Bulgaria[3] og Chile[4] hver hevder at de ble representert ved en utøver i Athen. Andre kilder lister også Egypt, Italia, og Tyrkia som deltakere.[5][6]

IOK sier at 24 nasjoner deltok i Sommer-OL 1900 i Paris,[7] men flere kilder lister opp til 28 nasjoner, med Haiti, Iran, Luxembourg, og Peru som tillegg.[8][9] Lekene fire år senere, i St. Louis i 1904, var dårlig organisert, og kun 12 nasjoner deltok.[10][11] Mange av øvelsene hadde kun deltakere fra vertsnasjonen USA.

Deltakelsene i de påfølgende lekene vokste jevnt og trutt, med 22 nasjoner i London i 1908,[12] og 28 nasjoner i Stockholm i 1912.[13] I disse to lekene deltok et kombinert lag fra Australia og New Zealand, kalt Australasia. Lekene som egentlig skulle gått i Berlin i 1916, ble avlyst på grunn av første verdenskrig.

Mellomkrigsårene[rediger | rediger kilde]

Etter første verdenskrig ble de olympiske leker gjenopptatt i Antwerpen i 1920. 29 nasjoner deltok,[14] men ikke Østerrike, Bulgaria, Tyskland, Ungarn eller Tyrkia, som hadde deltatt før, siden ingen av disse ble invitert på grunn av sine roller under krigen. Flere nyopprettede europeiske stater, som Tsjekkoslovakia og Jugoslavia, deltok i OL for første gang.

Lekene vokste raskt etter krigen, og under Sommer-OL 1924 i Paris deltok 44 nasjoner,[15] selv om Tyskland fortsatt ikke var invitert tilbake til lekene. De ble derimot invitert til Sommer-OL 1928 i Amsterdam, der de deltok sammen med 46 andre nasjoner.[16] På grunn av de økonomiske virkningene av den store depresjonen, deltok kun 37 nasjoner i Los Angeles i 1932, en halvering fra Amsterdam-lekene.[17] I 1936 i Berlin ble det satt ny rekord med 49 deltakende nasjoner, selv om lekene ble sterkt politisert.[18] De planlagte lekene i 1940 i Tokyo og 1944 i London ble hver avlyst på grunn av utbruddet av andre verdenskrig i 1939.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Deltakende nasjoner under Sommer-OL 1952 i Helsingfors.

Tolv år etter forrige OL, i 1948 i London, deltok konkurrenter fra 59 nasjoner, deriblant 14 som gjorde sin olympiske debut. Igjen var Tyskland ikke invitert til å delta, og heller ikke Japan.[19] I 1952 i Helsingfors ble det nok en gang satt ny rekord, med 69 nasjoner, inkludert den første deltakelsen til Sovjetunionen og comebacket til Tyskland og Japan.[20] Under Sommer-OL 1956 i Melbourne deltok 67 nasjoner, og disse lekene var de første til å bli skjemmet av en boikott.[21] Egypt, Irak og Libanon trakk seg grunnet Suezkrisen, mens Nederland, Spania og Sveits trakk seg som følge av den sovjetiske invasjonen i Ungarn. På grunn av de australske karantenerestriksjonene ble hesteridningsløpene avholdt fem måneder tidligere i Stockholm, med totalt 29 deltakende nasjoner, deriblant fem nasjoner som ikke konkurrerte i Melbourne.[22]

Deltakelsen fra afrikanske og latinamerikanske land økte betydelig på 1960-tallet. Totalt 84 nasjoner var representert under Sommer-OL 1960 i Roma,[23] 94 nasjoner under Sommer-OL 1964 i Tokyo[24] og 112 nasjoner under Sommer-OL 1968 i Mexico by.[25] Lekene i Mexico markerte også første gang at Vest-Tyskland og Øst-Tyskland konkurrerte som selvstendige lag. Under de tre foregående olympiadene (1956–1964) ble de to nasjonene representert ved et forent tysk lag.[26] Under Sommer-OL 1972 i München deltok 121 nasjoner, noe som var ny rekord.[27]

De neste tre lekene ble hver skjemmet av boikotter, og under Sommer-OL 1976 i Montréal var det kun 92 nasjoner representert.[28] 29 afrikanske nasjoner (med unntak av Elfenbenskysten og Senegal) boikottet lekene på grunn av New Zealands deltakelse, ettersom New Zealand opprettholdt sportslige relasjoner med apartheid-regimet i Sør-Afrika.[29] Den største OL-boikotten gjennom tidene fant sted under Sommer-OL 1980 i Moskva, der kun 81 nasjoner deltok.[30] USA ledet boikotten i protest mot den sovjetiske invasjonen av Afghanistan i desember 1979, og ble støttet av mer enn 60 andre nasjoner, deriblant Norge. En del nasjoner støttet boikotten delvis, men deltok likevel under OL-flagget. Som svar på boikotten, ble Sommer-OL 1984 i Los Angeles boikottet av Sovjetunionen og mange av deres allierte, men totalt 140 nasjoner deltok likevel.[31] Sommer-OL 1988 i Seoul markerte nok en gang ny rekord, med 160 deltakende nasjoner.[32]

Siste år[rediger | rediger kilde]

Fra åpningsseremonien fra sist sommer-OL i Beijing. Hellas går alltid først inn, som grunnleggerne av de moderne olympiske leker.

Flere hendelser i 1990-årene førte til en stor økning i antall deltakende nasjoner i OL. Etter oppløsningen av Sovjetunionen, konkurrerte de baltiske statene som selvstendige nasjoner for første gang siden 1936, under Sommer-OL 1992 i Barcelona,[33] mens de resterende tolv eks-republikkene fra Sovjetunionen konkurrerte sammen som SUS under disse lekene. Et tysk lag konkurrerte for første gang siden 1964 sammen, etter den tyske gjenforeningen i 1990, mens oppdelingen av Jugoslavia også førte til nye nasjoner.

Under Sommer-OL 1996 i Atlanta deltok det utøvere fra 197 nasjoner,[34] inkludert 24 nasjoner som gjorde sin debut. Tsjekkoslovakia ble delt inn i Tsjekkia og Slovakia, og alle eks-sovjetiske republikker konkurrerte som selvstendige nasjoner for første gang. Lekene fortsatte å vokse, med 199 nasjoner representert i Sydney i 2000,[35] og 201 nasjoner i Athen i 2004.[36]

Et rekordhøyt antall nasjoner (204) var representert under Sommer-OL 2008 i Beijing, med Marshalløyene og Tuvalu som debutnasjoner. I tillegg debuterte Serbia og Montenegro som selvstendige nasjoner etter å ha deltatt samlet i 2004. Bare Brunei unnlot å delta i OL 2008, etter å ha mislyktes i å registrere eventuelle idrettsutøvere for lekene.[37]

Liste over nasjoner[rediger | rediger kilde]

Forklaring[rediger | rediger kilde]

96   I topptabellen vises hvert OL, fra 1896 til 2012.
Deltok i lekene
V Vertsnasjon
[A] Videre forklaring i fotnoter
  Lekene i 1916, 1940 og 1944 ble avlyst pga. verdenskrigene
  Land som erstatter av andre land i disse årene
× Land ikke invitert

Denne listen inneholder alle 205 land som har deltatt i sommer-OL,[38] ordnet alfabetisk. De tre bokstavene som utgjør hver nasjons landskode, er også oppført. Siden 1960 har disse kodene blitt hyppig brukt av IOK for eksempel i den offisielle rapporten fra hvert OL.[39]

Flere nasjoner har endret navn i løpet av sin olympiske historie. Navneendringer på grunn av geografiske årsaker blir forklart med fotnoter etter landets navn, og andre endringer blir forklart av fotnoter i selve tabellen. Et utvalgt antall tidligere nasjoner er også inkludert i tabellen for å mer tydelig illustrere tidligere OL-deltakelser for deres etterfølgende nasjoner:

Alfabetisk liste[rediger | rediger kilde]

Nasjon Kode 96 00 04 08 12 16 20 24 28 32 36 40 44 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12
Flag of Afghanistan.svg Afghanistan AFG ×
Flag of Albania.svg Albania ALB
Flag of Algeria.svg Algerie ALG
Flag of American Samoa.svg Amerikansk Samoa ASA
Flag of Andorra.svg Andorra AND
Flag of Angola.svg Angola ANG
Flag of Antigua and Barbuda.svg Antigua og Barbuda ANT
Flag of Argentina.svg Argentina ARG
Flag of Armenia.svg Armenia ARM se Russland se Sovjetunionen [U]
Flag of Aruba.svg Aruba ARU
Flag of Azerbaijan.svg Aserbajdsjan AZE se Russland se Sovjetunionen [U]
Flag of Australia.svg Australia AUS [I] [I] V V
Flag of the Bahamas.svg Bahamas BAH
Flag of Bahrain.svg Bahrain BRN
Flag of Bangladesh.svg Bangladesh BAN
Flag of Barbados.svg Barbados BAR [N]
Flag of Belgium.svg Belgia BEL V
Flag of Belize.svg Belize[BIZ] BIZ
Flag of Benin.svg Benin[BEN] BEN
Flag of Bermuda.svg Bermuda BER
Flag of Bhutan.svg Bhutan BHU
Flag of Bolivia.svg Bolivia BOL
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosnia-Hercegovina BIH se Jugoslavia
Flag of Botswana.svg Botswana BOT
Flag of Brazil.svg Brasil BRA
Flag of the British Virgin Islands.svg De britiske Jomfruøyer IVB
Flag of Brunei.svg Brunei BRU [T]
Flag of Bulgaria.svg Bulgaria BUL [A] ×
Flag of Burkina Faso.svg Burkina Faso[BUR] BUR
Flag of Burundi.svg Burundi BDI
Flag of Canada.svg Canada CAN V
Flag of the Cayman Islands.svg Caymanøyene CAY
Flag of Chile.svg Chile CHI [B]
Flag of Colombia.svg Colombia COL
Flag of the Cook Islands.svg Cookøyene COK
Flag of Costa Rica.svg Costa Rica CRC
Flag of Cuba.svg Cuba CUB
Flag of Denmark.svg Danmark DEN
Flag of Djibouti.svg Djibouti DJI
Flag of Dominica.svg Dominica DMA
Flag of the Dominican Republic.svg Den dominikanske republikk DOM
Flag of Ecuador.svg Ecuador ECU
Flag of Egypt.svg Egypt[EGY] EGY [L] [R]
Flag of Equatorial Guinea.svg Ekvatorial-Guinea GEQ
Flag of Côte d'Ivoire.svg Elfenbenskysten[CIV] CIV
Flag of El Salvador.svg El Salvador ESA
Flag of Eritrea.svg Eritrea ERI
Flag of Estonia.svg Estland EST se Russland se Sovjetunionen
Flag of Ethiopia.svg Etiopia ETH
Flag of Fiji.svg Fiji FIJ
Flag of the Philippines.svg Filippinene PHI
Flag of Finland.svg Finland FIN V
Flag of the United Arab Emirates.svg De forente arabiske emirater UAE
Flag of France.svg Frankrike FRA V [H] V
Flag of Gabon.svg Gabon GAB
Flag of The Gambia.svg Gambia GAM
Flag of Georgia.svg Georgia GEO se Russland se Sovjetunionen [U]
Flag of Ghana.svg Ghana[GHA] GHA
Flag of Grenada.svg Grenada GRN
Flag of Guam.svg Guam GUM
Flag of Guatemala.svg Guatemala GUA
Flag of Guinea.svg Guinea GUI
Flag of Guinea-Bissau.svg Guinea-Bissau GBS
Flag of Guyana.svg Guyana[GUY] GUY
Flag of Haiti.svg Haiti HAI [D]
Flag of Greece.svg Hellas GRE V V
Flag of Honduras.svg Honduras HON
Flag of Hong Kong.svg Hongkong HKG
Flag of Belarus.svg Hviterussland BLR se Russland se Sovjetunionen [U]
Flag of India.svg India IND
Flag of Indonesia.svg Indonesia INA ×
Flag of Iraq.svg Irak IRQ
Flag of Iran.svg Iran IRI [E]
Flag of Ireland.svg Irland IRL
Flag of Iceland.svg Island ISL
Flag of Israel.svg Israel ISR
Flag of Italy.svg Italia ITA V
Flag of Jamaica.svg Jamaica JAM [N]
Flag of Japan.svg Japan JPN × V
Flag of Yemen.svg Jemen YEM [S] [S]
Flag of the United States Virgin Islands.svg De amerikanske Jomfruøyer ISV
Flag of Jordan.svg Jordan JOR
Flag of SFR Yugoslavia.svg Jugoslavia[YUG] YUG
Flag of Cambodia.svg Kambodsja CAM [L]
Flag of Cameroon.svg Kamerun CMR [R]
Flag of Cape Verde.svg Kapp Verde CPV
Flag of Kazakhstan.svg Kasakhstan KAZ se Russland se Sovjetunionen [U]
Flag of Kenya.svg Kenya KEN
Flag of the People's Republic of China.svg Kina CHN V
Flag of the Republic of China.svg Republikken Kina[ROC] ROC se Kinesisk Taipei
Flag of Chinese Taipei for Olympic games.svg Kinesisk Taipei[ROC] TPE se Republikken Kina
Flag of Kyrgyzstan.svg Kirgisistan KGZ se Russland se Sovjetunionen [U]
Flag of Kiribati.svg Kiribati KIR
Flag of the Comoros.svg Komorene COM
Flag of the Republic of the Congo.svg Republikken Kongo CGO
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Den demokratiske republikken Kongo[COD] COD
Flag of North Korea.svg Nord-Korea PRK ×
Flag of South Korea.svg Sør-Korea KOR V
Flag of Croatia.svg Kroatia CRO Østerrike/Ungarn se Jugoslavia
Flag of Kuwait.svg Kuwait KUW
Flag of Cyprus.svg Kypros CYP
Flag of Laos.svg Laos LAO
Flag of Latvia.svg Latvia LAT se Russland se Sovjetunionen
Flag of Lesotho.svg Lesotho LES
Flag of Lebanon.svg Libanon LIB
Flag of Liberia.svg Liberia LBR
Flag of Libya.svg Libya LBA [P]
Flag of Liechtenstein.svg Liechtenstein LIE
Flag of Lithuania.svg Litauen LTU se Russland se Sovjetunionen
Flag of Luxembourg.svg Luxembourg LUX [F]
Flag of Madagascar.svg Madagaskar MAD
Flag of Macedonia.svg Republikken Makedonia MKD se Jugoslavia
Flag of Malawi.svg Malawi MAW
Flag of Malaysia.svg Malaysia MAS [M] [M]
Flag of Maldives.svg Maldivene MDV
Flag of Mali.svg Mali MLI
Flag of Malta.svg Malta MLT
Flag of Morocco.svg Marokko MAR [R]
Flag of the Marshall Islands.svg Marshalløyene MHL
Flag of Mauritania.svg Mauritania MTN
Flag of Mauritius.svg Mauritius MRI
Flag of Mexico.svg Mexico MEX V
Flag of the Federated States of Micronesia.svg Mikronesiaføderasjonen FSM
Flag of Moldova.svg Moldova MDA se Russland se Romania se Sovjetunionen [U]
Flag of Monaco.svg Monaco MON
Flag of Mongolia.svg Mongolia MGL
Flag of Montenegro.svg Montenegro MNE se Jugoslavia se SCG
Flag of Mozambique.svg Mosambik MOZ
Flag of Myanmar.svg Myanmar[MYA] MYA
Flag of Namibia.svg Namibia NAM
Flag of Nauru.svg Nauru NRU
Flag of the Netherlands.svg Nederland NED V [L]
Flag of the Netherlands Antilles (1986-2010).svg De nederlandske Antiller AHO
Flag of Nepal.svg Nepal NEP
Flag of New Zealand.svg New Zealand NZL [I] [I]
Flag of Nicaragua.svg Nicaragua NCA
Flag of Niger.svg Niger NIG
Flag of Nigeria.svg Nigeria NGR
Flag of Norway.svg Norge NOR
Flag of Oman.svg Oman OMA
Flag of Pakistan.svg Pakistan PAK
Flag of Palau.svg Palau PLW
Flag of Palestine.svg Palestina PLE
Flag of Panama.svg Panama PAN
Flag of Papua New Guinea.svg Papua Ny-Guinea PNG
Flag of Paraguay.svg Paraguay PAR
Flag of Peru.svg Peru PER [G]
Flag of Poland.svg Polen POL
Flag of Portugal.svg Portugal POR
Flag of Puerto Rico.svg Puerto Rico PUR
Flag of Qatar.svg Qatar QAT ×
Flag of Romania.svg Romania ROU
Flag of Russia.svg Russland[RUS] RUS se Sovjetunionen [U]
Flag of Rwanda.svg Rwanda RWA
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Saint Kitts og Nevis SKN
Flag of Saint Lucia.svg Saint Lucia LCA
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Saint Vincent og Grenadinene VIN
Flag of the Solomon Islands.svg Salomonøyene SOL
Flag of Samoa.svg Samoa SAM
Flag of San Marino.svg San Marino SMR
Flag of Sao Tome and Principe.svg São Tomé og Príncipe STP
Flag of Saudi Arabia.svg Saudi-Arabia KSA
Flag of Senegal.svg Senegal SEN
Flag of the Central African Republic.svg Den sentralafrikanske republikk CAF
Flag of Serbia.svg Serbia SRB se Jugoslavia se SCG
Flag of Serbia and Montenegro.svg Serbia og Montenegro[SCG] SCG se Jugoslavia [V]
Flag of Seychelles.svg Seychellene SEY
Flag of Sierra Leone.svg Sierra Leone SLE
Flag of Singapore.svg Singapore SIN [Q]
Flag of Slovakia.svg Slovakia SVK se Ungarn se Tsjekkoslovakia
Flag of Slovenia.svg Slovenia SLO Østerrike/Ungarn se Jugoslavia
Flag of Somalia.svg Somalia SOM
Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen URS V [U]
Flag of Spain.svg Spania ESP [L] V
Flag of Sri Lanka.svg Sri Lanka[SRI] SRI
Flag of the United Kingdom.svg Storbritannia GBR V V V
Flag of Sudan.svg Sudan SUD
Flag of Suriname.svg Surinam SUR
Flag of Switzerland.svg Sveits SUI [L]
Flag of Sweden.svg Sverige SWE V
Flag of Swaziland.svg Swaziland SWZ
Flag of Syria.svg Syria SYR [O]
Flag of South Africa.svg Sør-Afrika RSA × × × × × × ×
Flag of Tajikistan.svg Tadsjikistan TJK se Russland se Sovjetunionen [U]
Flag of Tanzania.svg Tanzania[TAN] TAN
Flag of Thailand.svg Thailand THA
Flag of Togo.svg Togo TOG
Flag of Tonga.svg Tonga TGA
Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad og Tobago TTO [N]
Flag of Chad.svg Tsjad CHA
Flag of the Czech Republic.svg Tsjekkia CZE [C] [C] [C] se Tsjekkoslovakia
Flag of the Czech Republic.svg Tsjekkoslovakia TCH
Flag of Tunisia.svg Tunisia TUN [R]
Flag of Turkmenistan.svg Turkmenistan TKM se Russland se Sovjetunionen [U]
Flag of Tuvalu.svg Tuvalu TUV
Flag of Turkey.svg Tyrkia TUR ×
Flag of Germany.svg Tyskland GER × × V × [J]
Flag of Germany.svg Vest-Tyskland FRG [K] [K] [K] V
Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland GDR
Flag of Uganda.svg Uganda UGA
Flag of Hungary.svg Ungarn HUN ×
Flag of Ukraine.svg Ukraina UKR se Russland se Sovjetunionen [U]
Flag of Uruguay.svg Uruguay URU
Flag of the United States.svg USA USA V V V V
Flag of Uzbekistan.svg Usbekistan UZB se Russland se Sovjetunionen [U]
Flag of Vanuatu.svg Vanuatu VAN
Flag of Venezuela.svg Venezuela VEN
Flag of Vietnam.svg Vietnam VIE
Flag of Zambia.svg Zambia[ZAM] ZAM
Flag of Zimbabwe.svg Zimbabwe[ZIM] ZIM
Flag of Austria.svg Østerrike AUT ×
Flag of East Timor.svg Øst-Timor TLS [W]
Nasjon Kode 96 00 04 08 12 16 20 24 28 32 36 40 44 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Navneforandringer[rediger | rediger kilde]

^ BIZ: Belize deltok som Britisk Honduras i 1968 og 1972.[27]

^ BEN: Benin var kjent som Dahomey (DAH) i 1972.[27]

^ BUR: Burkina Faso var kjent som Øvre Volta (VOL) i 1972.[27]

^ ROC: Republikken Kina ble kalt Kina fra 1932[17] til 1948[19], og representerte hele Kina, inkludert Taiwan. Den nasjonale komiteen ble kalt Republikken Kina i 1956,[21] 1960,[23] og 1972[27], og Taiwan i 1964[24] og 1968[25] etter den kinesiske borgerkrigen. I 1979 startet IOK å bruke Kinesisk Taipei som navn, et kompromiss som ble akseptert av Kina.[40][41]

^ COD: Den demokratiske republikken Kongo var kjent som Zaire (ZAI) fra 1984[31] til 1996.[34]

^ EGY: Egypt deltok som Den forente arabiske republikk fra 1960[23] til 1968.[25]

^ GHA: Frem til Ghanas uavhengighet i 1957, deltok Gullkysten i 1952.[20]

^ GUY: Frem til Guyanas uavhengighet i 1966, deltok Britisk Guiana fra 1948[19] til 1964.[24]

^ MYA: Myanmar var kjent som Burma (BIR) fra 1948[19] til 1988.[32]

^ RUS: Det russiske keiserdømmet deltok i tre leker frem til første verdenskrig.[8][12][13] Etter oppløsingen av Sovjetunionen deltok de som Russland fra 1996.[34]

^ SCG: Serbia og Montenegro, bestående av statene Serbia og Montenegro, ble slått sammen i 2003. Etter lekene i 1996[34] og 2000[35], ble staten fortsatt kalt Jugoslavia. Serbia og Montenegros kode ble dermed først og sist tatt i bruk til lekene i 2004.[36]

^ SRI: Sri Lanka var kjent som Ceylon (CEY) fra 1948[19] til 1972.[27]

^ TAN: Selv om Tanganyika og Zanzibar allerede var slått sammen til Tanzania i april 1964, ble nasjonen kalt Tanganyika i den offisielle rapporten etter lekene i 1964.[24]

^ YUG: Kongeriket Jugoslavia deltok som Jugoslavia i fem leker før andre verdenskrig, og den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia deltok også som Jugoslavia, i alle leker fra 1948 til 1988.

^ ZAM: Zambia ble uavhengig den siste dagen under Sommer-OL 1964, men deltok som Nord-Rhodesia i de lekene.[24]

^ ZIM: Frem til Zimbabwes uavhengighet i 1980. Sør-Rhodesia deltok som Rhodesia (RHO) i 1928,[16] 1960,[23] og 1964.[24]

Deltakelsesnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bulgaria hevder at Charles Champaud, en sveitsisk gymtrener som bodde i Sofia, deltok for dem i 1896.[3]
  2. ^ Chile hevder at en utøver, Luis Subercaseaux Errázuriz, deltok for nasjonen i 1896.[4]
  3. ^ Frem til stiftelsen av Tsjekkoslovakia etter første verdenskrig, deltok utøvere fra Böhmen i 1900,[8] 1908,[12] og 1912.[13]
  4. ^ Enkelte kilder[8][42] vurderer fekteren Léon Thiércelin som haitisk.
  5. ^ Enkelte kilder[8][42] vurderer fekteren Freydoun Malkom som persisk.
  6. ^ Michel Théatos gullmedalje i Friidrett under Sommer-OL 1900, er foreløpig gitt til Frankrike, selv om det er kommet fram at han er født i Luxembourg.[43]
  7. ^ Enkelte kilder[8][42] vurderer fekteren Carlos de Candamo som peruansk.
  8. a b Kildene er inkonsekvente om Albert Coreys deltakelse for Frankrike i 1904, men IOK har gitt medaljen til USA.[44]
  9. a b I 1908[12] og 1912[13], deltok utøvere fra Australia og New Zealand sammen som Australasia (ANZ).[45]
  10. ^ På grunn av delingen av Tyskland etter andre verdenskrig, ble Tyskland representert med to lag i 1952, Tyskland og Saar.[20] Saar ble reintegrert tilbake i Forbundsrepublikken Tyskland i 1956, og Saars idrettsutøvere konkurrerte deretter for Tyskland.[26] Øst-Tyskland sendte ikke utøvere til 1952, siden dens nasjonale komité kun ble gitt provisorisk anerkjennelse av IOK i 1955.[46]
  11. ^ Under lekene fra 1956–1964 deltok Tyskland som Det forente Tyskland, med utøvere fra både Vest-Tyskland og Øst-Tyskland,[26] med IOK-koden EUA.[44]
  12. a b c d e Kambodsja, Egypt, Nederland, Spania, og Sveits deltok i hestesport under Sommer-OL 1956 i Stockholm,[22] men deltok ikke i Melbourne senere på året.[21]
  13. ^ Utøvere fra Malaya (MAL) og Britisk Nord-Borneo deltok som uavhengige lag under Sommer-OL 1956.[21].
  14. a b c Utøvere fra Barbados, Jamaica, og Trinidad og Tobago deltok som Vestindiske øyer (BWI) i 1960.[23]
  15. ^ Syria var en del av Den forente arabiske republikk i 1960, men det er ukjent om noen syriske utøvere deltok.
  16. ^ Libya var med på åpningsseremonien i 1964,[24] men trakk seg senere fra lekene.
  17. ^ Singapore var en del av Malaysia i 1964 før uavhengigheten i 1965.
  18. a b c d Kamerun, Egypt, Marokko, og Tunisia deltok i de tre første dagene i 1976, men trakk seg for å støtte resten av de afrikanske landene.[28]
  19. ^ Før Jemens sammenslåing i 1990, deltok Nord-Jemen (YAR) i 1984[31] og i 1988,[32] og Sør-Jemen (YMD) i 1988.[32]
  20. ^ Bruneis deltakelse i 1988 bestod kun av en funksjonær, men ingen utøvere.[32]
  21. a b c d e f g h i j k l m Etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991, deltok Litauen, Latvia og Estland som selvstendige nasjoner, mens de resterende tolv tidligere sovetrepublikkene deltok som SUS.[33]
  22. ^ På grunn av FN-sanksjonen 757[47] deltok utøvere fra Jugoslavia som Uavhengige deltakere under Sommer-OL 1992.[33]
  23. ^ Deltakere fra Øst-Timor deltok som Uavhengige deltakere under Sommer-OL 2000.[35]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ De Coubertin, Pierre; Philemon, Timolean; Politis, N.G.; Anninos, Charalambos (1897). «Second Part: The Olympic Games in 1896» (PDF). The Olympic Games: BC 776 – AD 1896. Athens: Charles Beck. Besøkt 4. februar 2008. 
  2. ^ «Athens 1896». International Olympic Committee. Besøkt 11. mars 2008. 
  3. ^ a b «Olypic [sic] Games Athens 1896». Bulgarian Olympic Committee. Besøkt 4. februar 2008. 
  4. ^ a b «La Presencia de Chile en los Juegos Olimpicos» (spansk). Comité Olímpico de Chile. Arkivert fra originalen 11. januar 2008. Besøkt 4. februar 2008. 
  5. ^ Mallon, Bill; Widlund, Ture (1998). «1896 Olympic Games — Analysis and Summaries». The 1896 Olympic Games: Results for All Competitors in All Events, With Commentary. McFarland. s. 22–23. ISBN 0-7864-0379-9. Besøkt 11. mars 2008. 
  6. ^ De Wael, Herman (13. juni 2005). «Herman's Top Athina 1896 Olympians». Besøkt 11. mars 2008. 
  7. ^ «Paris 1900». International Olympic Committee. Besøkt 11. mars 2008. 
  8. ^ a b c d e f Mallon, Bill (1997). «1900 Olympic Games — Analysis and Summaries». The 1900 Olympic Games: Results for All Competitors in All Events, With Commentary. McFarland. s. 23–26. ISBN 978-0786403783. Besøkt 4. februar 2008. 
  9. ^ De Wael, Herman (10. oktober 2002). «Herman's Top Paris 1900 Olympians». Besøkt 11. mars 2008. 
  10. ^ Mallon, Bill (1999). «1904 Olympic Games — Analysis and Summaries». The 1904 Olympic Games: Results for All Competitors in All Events, With Commentary. McFarland. s. 23–24. ISBN 978-0786405503. Besøkt 4. februar 2008. 
  11. ^ «St. Louis 1904». International Olympic Committee. Besøkt 11. mars 2008. 
  12. ^ a b c d Cook, Theodore Andrea (1909). The Fourth Olympiad London 1908 Official Report (PDF). London: British Olympic Association. s. 656. Besøkt 4. februar 2008. 
  13. ^ a b c d (ed). Bergvall, Erik (1913). The Olympic Games of Stockholm 1912 Official Report (PDF). Stockholm: Wahlström and Widstrand. s. 889. Besøkt 4. februar 2008. 
  14. ^ Olympic Games Antwerp 1920 — Official Report (PDF) (fransk). Belgian Olympic Committee. 1957. s. 168–170. Besøkt 4. februar 2008. 
  15. ^ (ed.) M. Avé, Comité Olympique Français. Les Jeux de la VIIIe Olympiade Paris 1924 - Rapport Officiel (PDF) (fransk). Paris: Librairie de France. s. 79. Besøkt 4. februar 2008. 
  16. ^ a b (ed.) G. Van Rossem (1928). The Ninth Olympiad Amsterdam 1928 Official Report (PDF). Amsterdam: J. H. De Bussy. s. 87–88. Besøkt 4. februar 2008. 
  17. ^ a b The Games of the Xth Olympiad Los Angeles 1932 (PDF). Xth Olympiade Committee of the Games of Los Angeles, U.S.A. 1932. 1933. s. 374. Besøkt 4. februar 2008. 
  18. ^ Diem, Carl (1937). XIth Olympic Games, Berlin 1936 Official Report (PDF). Berlin: Wilhelm Limpert. s. 596–597. Besøkt 4. februar 2008. 
  19. ^ a b c d e (ed.) Lord Burghley (1951). The Official Report of the Organising Committee for the XIV Olympiad (PDF). London: Organising Committee for the XIV Olympiad. s. 546–547. Besøkt 4. februar 2008. 
  20. ^ a b c (ed.) Kolkka, Sulo (1955). The Official Report of the Organising Committee for the Games of the XV Olympiad Helsinki 1952 (PDF). Helsinki: Organising Committee for the XV Olympiad Helsinki 1952. s. 244–255. Besøkt 4. februar 2008. 
  21. ^ a b c d The Official Report of the Organizing Committee for the Games of the XVI Olympiad Melbourne 1956 (PDF). Melbourne: The Organizing Committee of the XVI Olympiad, Melbourne, 1956. 1958. s. 260–261. Besøkt 4. februar 2008. 
  22. ^ a b The Equestrian Games of the XVI Olympiad Stockholm 1956 (PDF). Stockholm: Esselte Aktiebolag. 1959. s. 23. Besøkt 4. februar 2008. 
  23. ^ a b c d e (ed.) Giacomini, Romolo (1963). The Games of the XVII Olympiad Rome 1960, The Official Report of the Organizing Committee, Volume 2 (PDF). Rome: Carlo Colombo. s. 56. Besøkt 4. februar 2008. 
  24. ^ a b c d e f g The Official Report of the Games of the XVIII Olympiad, Tokyo 1964 Volume II (PDF). Tokyo: The Organizing Committee for the Games of the XVIII Olympiad. 1966. s. 2–13. Besøkt 4. februar 2008. 
  25. ^ a b c (ed.) Trueblood, Beatrice (1969). The Official Report of the Organizing Committee of the Games of the XIX Olympiad Mexico 1968, Volume 3: The Games (PDF). Organizing Committee of the Games of the XIX Olympiad. Besøkt 5. februar 2008. 
  26. ^ a b c (ed.) Berlioux, Monique (July–August 1975). «The Federal Republic of Germany and Olympism» (PDF). Olympic Review (Lausanne: International Olympic Committee) (93–94), s. pp. 290–306. Besøkt 8. februar 2008. 
  27. ^ a b c d e f (ed.) Kunze, Herbert (1974). The official report of the Organizing Committee for the Games of the XXth Olympiad Munich 1972, Volume 3 The competitions (PDF). Munich: proSport. s. 541–563. Besøkt 4. februar 2008. 
  28. ^ a b (ed.) Chantigny, Louis (1978). Games of the XXI Olympiad Montréal 1976 Official Report, Volume I Organization (PDF). Montreal: COJO 76. s. 139–150. Besøkt 5. februar 2008. 
  29. ^ (ed.) Berlioux, Monique (November–December 1976). «Africa and the XXIst Olympiad» (PDF). Olympic Review (Lausanne: International Olympic Committee) (109–110), s. pp. 584–585. Besøkt 8. februar 2008. 
  30. ^ (ed.) I. T. Novikov (1981). Games of the XXII Olympiad Moscow 1980, Volume 3 Participants and Results (PDF). Moscow: Fizkultura i Sport. s. 610–639. Besøkt 5. februar 2008. 
  31. ^ a b c (ed.) Perelman, Richard B. (1985). Official Report of the Games of the XXIIIrd Olympiad Los Angeles 1984, Volume 2 Competition Summary and Results (PDF). Los Angeles Olympic Organizing Committee. s. 224–227. ISBN 0-9614512-0-3. Besøkt 5. februar 2008. 
  32. ^ a b c d e (ed.) Lee Kyong-hee (1989). Games of the XXIVth Olympiad Seoul 1988 Official Report, Volume 2: Competition Summary and Results (PDF). Seoul Olympic Organizing Committee. s. 150–161. Besøkt 5. februar 2008. 
  33. ^ a b c (ed.) Cuyàs, Romà (1992). Official Report of the Games of the XXV Olympiad Barcelona 1992, Volume IV The Games (PDF). COOB'92. s. 396–397. ISBN 84-7868-097-7. Besøkt 5. februar 2008. 
  34. ^ a b c d (ed.) Watkins, Ginger T. (1997). The Official Report of the Centennial Olympic Games, Volume III The Competition Results (PDF). Atlanta: Peachtree Publishers. s. viii–ix. ISBN 1-56145-150-9. Besøkt 5. februar 2008. 
  35. ^ a b c Sydney Organising Committee for the Olympic Games. (2001). «National Olympic Committees» (PDF). Official Report of the XXVII Olympiad, Volume Three: Results. Sydney Organising Committee for the Olympic Games. s. 1–5. ISBN 0-9579616-1-8. Besøkt 5. februar 2008. 
  36. ^ a b (ed.) Skarveli, Efharis; Zervos, Isabel (2005). Official Report of the XXVIII Olympiad, Volume Two: The Games (PDF). Athens 2004 Organising Committee for the Olympic Games. s. 528–529. ISBN 960-88101-7-5. Besøkt 5. februar 2008. 
  37. ^ «Brunei excluded from Beijing Games». Reuters. 8. august 2008. Besøkt 15. august 2008. 
  38. ^ «National Olympic Committees». International Olympic Committee. Besøkt 11. mars 2008. 
  39. ^ Mallon, Bill; Karlsson, Ove (May 2004). «IOC and OCOG Abbreviations for NOCs» (PDF). Journal of Olympic History, 12 (2), s. pp. 25–28. Besøkt 8. februar 2008. 
  40. ^ (ed.) Berlioux, Monique (August–September 1983). «China and Olympism» (PDF). Olympic Review (Lausanne: International Olympic Committee) (190–191), s. pp. 583–592. Besøkt 8. februar 2008. 
  41. ^ Chan, Gerald (Autumn 1985). «The "Two-Chinas" Problem and the Olympic Formula». Pacific Affairs (Vancouver: University of British Columbia), 58 (3), s. pp. 473–490. doi:10.2307/2759241. JSTOR 2759241. 
  42. ^ a b c De Wael, Herman (24. januar 2001). «Fencing 1900». Besøkt 4. februar 2008. 
  43. ^ Mallon 1997, p.10.
  44. ^ a b «Olympic Medal Winners». International Olympic Committee. Besøkt 27. mars 2007. 
  45. ^ (ed.) Berlioux, Monique (January–February 1974). «New Zealand and Olympism» (PDF). Olympic Review (Lausanne: International Olympic Committee) (74–75), s. pp. 44–59. Besøkt 13. mars 2008. 
  46. ^ (ed.) Berlioux, Monique (September–October 1975). «The German Democratic Republic and Olympism» (PDF). Olympic Review (Lausanne: International Olympic Committee) (95–96), s. pp. 362–377. Besøkt 13. mars 2008. 
  47. ^ «United Nations Security Council Resolution 757 (Implementing Trade Embargo on Yugoslavia)». University of Minnesota Human Rights Center. Besøkt 18. august 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


瑨汭㨢