Utestengelsen av Russland fra internasjonal idrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utestengelsen av Russland fra internasjonal idrett omhandler dommen fra World Anti-Doping Agency (WADA) og justeringen gjort av Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) hvor Russland utestenges fra å delta og å arrangere internasjonale mesterskap i to år[1] og de forskjellige konsekvensene av denne.

WADA besluttet 9. desember 2019 å utestenge Russlands Antidopingbyrå (RUSADA) på grunn av de mange bruddene på dopingreglementet som ble avdekket i forbindelse med Vinter-OL 2014. Dermed ble arrangører, ledere og utøvere som representerer det russiske idrettsforbundet utestengt fra deltakelse i både vinter- og sommeridretters verdensmesterskap, olympiske leker og paralympiske leker for fire år.[2]

RUSADA klaget WADAs beslutning inn til CAS, som opprettholdt dommen men reduserte utestengelsesperioden fra fire til to år. Ifølge CAS' pressemelding gjelder utestengelsen fra 17. desember 2020 til 16. desember 2022. Det tillates at godkjente russiske utøvere kan delta som nøytrale utøvere på nøytralt lag. Hvordan det løses med navngiving av lagene og utformingen av det nøytrale flagget, styres av de respektive internasjonale idrettsforbundene som er hovedorganisator for de berørte mesterskapene. Det skal ikke tillates bruk av navnet Russland, russisk flagg, russiske nasjonalfarger, russiske nasjonalsymboler eller liknende. I de tilfellene der russiske utøvere vinner mesterskap, skal den russiske nasjonalsangen erstattes med en annen hymne, melodi eller fanfare.[3]

Utestengelsen gjelder ikke på neosenior-, junior- eller yngre alderbestemte nivåer, heller ikke i regionale internasjonale mesterskap som for eksempel europamesterskap.

Selv om utestengelsen også medførte at Russland ikke kunne arrangere verdensmesterskap ble allerede tildelte mesterskap som VM i sportsklatring 2021 gjennomført som planlagt i Moskva.

Nøytrale lag for russiske utøvere – 2021[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.

RSF[rediger | rediger kilde]


RSF (Russian Ski Federation) er et nøytralt lag som er opprettet av Det internasjonale skiforbundet (FIS) for å gjøre det mulig for godkjente russiske utøvere å delta i VM på ski, nordiske grener 2021, VM i alpint 2021, VM i freestyle og snøbrett 2021 og VM i telemarkskjøring 2021 på grunn av at det russiske skiforbundet (engelsk: Russian Ski Association (RSA), russisk: Ассоциация лыжных видов спорта Росси) ble utestengt.

FIS ga russiske utøvere tillatelse til å delta som nøytrale utøvere på et nøytralt lag og laget måtte benytte trebokstavskoden RSF (forkortelse for Russian Ski Federation) for at det ikke skulle forveksles med det utestengte russiske skiforbundet. FIS besluttet også at laget Russian Ski Federation ikke kunne benytte det russiske flagget, men måtte delta under den russiske nasjonale olympiske komités flagg. FIS tillot ingen bruk av navnet Russland eller at utøverne benyttet russiske nasjonalfarger, nasjonalsymboler eller liknende. Den russiske nasjonalsangen ble erstattet av FIS-hymnen.[4]

Russiske utøvere RSF. Russlands nasjonale olympiske komités flagg ble benyttet i FIS-mesterskap.

RSF (Russian Surfing Federation) er en betegnelse Det internasjonale surfeforbundet (ISA) benytter for at godkjente russiske utøvere kan delta i VM i surfing 2021.

RSF (Russian Skating Federation) var også en betegnelse Det internasjonale rullebrettforbundet (WS) benytter for at godkjente russiske utøvere kunne delta VM i rullebrett 2021.

BFR[rediger | rediger kilde]


BFR (Bobsleigh Federation of Russia) er et nøytralt lag som er opprettet av Det internasjonale forbundet for bobsleigh og skeleton (FIBT) for å gjøre det mulig for godkjente russiske utøvere å delta i VM i bobsleigh og skeleton 2021.

BFR BFR. Flagg benyttet i VM i bobsleigh og skeleton 2021.


RLF[rediger | rediger kilde]


RLF (Russian Luge Federation) er et nøytralt lag som er opprettet av Det internasjonale akeforbundet (FIL) for å gjøre det mulig for godkjente russiske utøvere å delta i VM i aking 2021.

RLF RLF. Flagg benyttet i VM i aking 2021.


RBU[rediger | rediger kilde]


RBU (Russian Biathlon Union) er et nøytralt lag som er opprettet av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) for å gjøre det mulig for godkjente russiske utøvere å delta i VM i skiskyting 2021.

RBU RBU. Flagg benyttet i VM i skiskyting 2021.


RSU[rediger | rediger kilde]


RSU (Russian Skating Union) er et nøytralt lag som er opprettet av Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) for å gjøre det mulig for godkjente russiske utøvere å delta i Enkeltdistanse-VM på skøyter 2021, VM i kunstløp 2021, VM i kortbaneløp på skøyter 2021 og VM i synkront kunstløp 2021. RSUs lag tok ett gull (Angelina Golikova, 500 meter kvinner), to sølv og sju bronsemedaljer.

RSU Team RSU. Flagg benyttet i VM i hurtigløp på skøyter, kunstløp, kortbaneløp og synkront (gruppe) kunstløp i 2021.


RHF[rediger | rediger kilde]


RHF Team (Russian Handball Federation) er et nøytralt lag som er opprettet av Det internasjonale håndballforbundet (IHF) for å gjøre det mulig for godkjente russiske utøvere å delta i Håndball-VM 2021 for menn og Håndball-VM 2021 for kvinner. RHF kom på 14.-plass i turneringen for menn, samme plassering som Russlands lag to år før.

RHF Team RHF Team. Flagg benyttet i Håndball-VM 2021 for menn.


NEU[rediger | rediger kilde]


NEU (Neutral) er et nøytralt lag opprettet av Det internasjonale orienteringsforbundet (IOF) for å gjøre det mulig for godkjente russiske utøvere å delta i VM i skiorientering 2021.[5] De deltok ikke under noe spesielt flagg, men er representert på offisielle resultatlister med logoen til IOF.

NEU NEU. Logo benyttet av IOF for NEU i VM i skiorientering 2021.


RYF[rediger | rediger kilde]


RYF (Russian Yachting Federation) er et nøytralt lag som er opprettet av World Sailing for å gjøre det mulig for godkjente russiske utøvere å delta i ulike verdensmesterskap i 2021 og 2022. Første mesterskap der denne formen ble brukt var under VM i 470-seiling 2021.[6]


RCF[rediger | rediger kilde]


RCF (Russian Curling Federation) er et nøytralt lag som er opprettet av World Curling Federation for å gjøre det mulig for godkjente russiske utøvere å delta i ulike verdensmesterskap i 2021 og 2022. Av mesterskapene dette vil bli brukt er VM i curling for menn 2021 og VM i curling for kvinner 2021.[7]

Russiske utøvere (RCF) i VM i curling. RCF. Flagg benyttet i VM i curling for menn 2021 og VM i curling for kvinner 2021.

RCF er også forkortelsen som ble brukt for VM i padling 2021 (Russian Canoe Federation).

Russiske utøvere (RCF) i VM i adling. RCF. Flagg benyttet i VM i padling 2021.

RCF er også forkortelsen som ble brukt for VM i landeveissykling 2021 (Russian Cycling Federation).

FSR[rediger | rediger kilde]


FSR (Figure Skating Federation of Russia) er et nøytralt lag som er opprettet av ISU for å gjøre det mulig for godkjente russiske utøvere å delta i VM i kunstløp 2021 og 2022. Det var lenge usikkert om russiske utøvere fikk bruke russisk musikk til programmene sine, men ISU godkjente dette i februar.

RAF[rediger | rediger kilde]


RAF (Russian Automobile Federation) er en betegnelse Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) benytter for at godkjente russiske førere kan delta i Formel 1-sesongen 2021 og Rally-VM 2021. Blant annet stilte førerne Niktia Mazepin og Nikolaj Gryazin under nøytralt, blankt flagg.

Hvitt flagg RAF. Hvitt flagg ble benyttet for russiske førere i Formel 1 2021 og Rally-VM 2021

RAF er også forkortelsen som ble brukt for VM i bueskyting 2021 (Russian Archery Federation).

RJF[rediger | rediger kilde]


RJF (Russian Judo Federation) er en betegnelse Det internasjonale judoforbundet (IJF) benytter for at godkjente russiske utøvere kan delta i VM i judo 2021.

RGF[rediger | rediger kilde]


RGF (Russian Gymnastics Federation) er en betegnelse Det internasjonale gymnastikkforbundet (FIG) benytter for at godkjente russiske utøvere kan delta i VM i akrobatisk gymnastikk 2021.

RMPF[rediger | rediger kilde]


RMPF (Russian Modern Pentathlon Federation) er en betegnelse Union internationale de pentathlon moderne (UIPM) benytter for at godkjente russiske utøvere kan delta i VM i moderne femkamp 2021.

NFFR[rediger | rediger kilde]

NFFR (National Floorball Federation of Russia) er en betegnelse Det internasjonale innebandyforbundet (IFF) benytter for at godkjente russiske utøvere kan delta i VM i innebandy for kvinner 2021.

CFR[rediger | rediger kilde]

CFR (Climbing Federation of Russia) er en betegnelse International Federation of Sport Climbing (IFSC) benytter for at godkjente russiske utøvere kan delta i VM i sportsklatring 2021.

Russiske utøvere under OL – ROC[rediger | rediger kilde]

ROC (Russian Olympic Committee) er et nøytralt lag som er opprettet av Den internasjonale olympiske komité (IOK) for å gjøre det mulig for godkjente russiske utøvere å delta i Sommer-OL 2020 og Vinter-OL 2022. Russiske utøvere vil delta som nøytrale utøvere under den russiske nasjonale olympiske komités flagg.[8]

Russiske utøvere ROC. Benytter den russiske nasjonale olympiske komités flagg under OL

ROC ble også brukt som betegnelse for det russiske laget under Ishockey-VM 2021

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.