Den afghansk-sovjetiske krig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den afghansk-sovjetiske krig
Konflikt: Den kalde krigen, den afghanske borgerkrigen
Mortar attack on Shigal Tarna garrison, Kunar Province, 87.jpg
Mujahedin-geriljasoldater i Konar-provinsen i 1987
Dato 24. desember 1979 - 15. februar 1989
Sted Afghanistan Afghanistan
Resultat Fastlåst situasjon
  • Sovjetisk tilbaketrekking
  • Fortsettende borgerkrig mellom regjeringsstyrker og opprørere
  • Regjeringa beholder makten til 1992, mujahedin tar deretter over makta, og borgerkrig mellom ulike mujahedin-grupper bryter ut
Stridende parter
Afghanistans flagg Den demokratiske republikken Afghanistan
Sovjetunionen Sovjetunionen
Støttet av:
India India
Flag of Afghanistan (1992).svg Afghanske sunni-mujahedin:

Flag of Jihad.svg "Arabisk-afghanske" mujahedin:

Støttet av:
USA USA
Pakistan Pakistan
Malaysia Malaysia
Saudi-Arabia Saudi-Arabia
Canada Canada
Storbritannia Storbritannia
Kina Kina
Israel Israel[1]


Flag of Hezbe Wahdat.svg Shia-mujahedin:

Støttet av::
Iran Iran
Kommandanter og ledere
Afghanistan Babrak Karmal
Afghanistan Haji Muhammed Samkanai
Afghanistan Mohammed Najibullah
Afghanistan Abdul Rashid Dostum
Afghanistan Mohammed Rafie
Afghanistan Abdul Qadir Dagarwal
Afghanistan Shahnawaz Tanai
Sovjetunionen Leonid Bresjnev
Sovjetunionen Jurij Andropov
Sovjetunionen Konstantin Tsjernenko
Sovjetunionen Mikhail Gorbatsjov
Sovjetunionen Dmitrij Ustinov
Sovjetunionen Sergei Sokolov
Sovjetunionen Valentin Varennikov
Sovjetunionen Igor Rodionov
Sovjetunionen Boris Gromov
Hezb-i-Islami Gulbuddin Hekmatyar
Jamiat-e Islami Burhanuddin Rabbani
Jamiat-e Islami Ahmed Shah Massoud
Haqqani-nettverket Jalaluddin Haqqani
Jamiat-e Islami Ismail Khan
Flag of the National Islamic Front of Afghanistan.svg Abdul Rahim Wardak
Maktab al-Khadamat Osama bin Laden
Maktab al-Khadamat Abdullah Azzam
Harkat-ul-Jihad-al-Islami Zubair Ahmad Khalid Shadeed Mal:KIA
Harakat-e Islami-yi Afghanistan Muhammad Asif Muhsini
Hizb-i-wahdat Abdul Ali Mazari
Styrker
Sovjetunionen:
80 000 - 104 000 på et tidspunkt

525 000 totalt (1979–1989)
Afghanistan:
329 000 totalt[trenger referanse]

55 000 (1989)[2]
Mujahedin:
45 000 (i 1983)
250 000 (i 1986)
Tap
Sovjetunionen:
14 453 - 15 051 falne
53 753 såret
415 932 syke
417 savnet
Afghanistan:
18 000[3]
Mujahedin:
75-90 000 drepte
Sivile:

600 000 - 1 750 000 sivile afghanere drept
5-6 millioner afghanske flyktninger

1 500 000 - 3 000 000 skadd
SovietInvasionAfghanistanMap.png

Den afghansk-sovjetiske krig, som pågikk i perioden 197989, var en væpnet konflikt mellom den marxistiske regjeringa i Afghanistan og Sovjetunionen på den ene siden, og islamistiske opprørere fra "mujahedin" på den andre.

28. april 1978 gjennomførte det marxistiske Afghanistans folkedemokratiske parti et blodig statskupp der de tok over makten i landet, og Den demokratiske republikken Afghanistan ble erklært. Den nye regjeringen gjennomførte jordreformer, innførte forbud mot tvangsekteskap og byttet ut religiøse lover med sekulære og marxistiske. De byttet også ut Afghanistans tradisjonelle flagg med et sovjetinspirert, rødt flagg, og undertrykte aktivt den religiøse ledelsen i landet. Reformene møtte stor motstand fra store deler av befolkningen, som oppfattet det nye regimet som anti-islamsk.

En raskt voksende sovjetisk innflytelse, politisk undertrykkelse og sterk motstand mot reformene, førte til et omfattende opprør i landet mot det marxistiske styret ledet av Noor Mohammed Taraki. I 1979 arresterte, utviste og henrettet regjeringen mange mujahedin, såkalte «hellige muslimske krigere». I løpet av 1978 og 1979 henrettet regimet mellom 10 000 og 27 000 mennesker, hovedsakelig i det beryktede Pul-e-Tsjarki fengsel i Kabul. Amerikanske CIA og Pakistans ISI støttet opprørsstyrkene finansielt på grunn av deres motstand mot den kommunistiske regjeringen. USA ønsket også å fremprovosere en sovjetisk intervensjon, da president Jimmy Carters rådgiver Zbiegnew Brzezinski ønsket å gi Sovjetunionen «sin vietnamkrig». Taraki ble drept den 14. oktober 1979, og erstattet med statsminister Hafizullah Amin i en maktkamp. Amin intensiviserte reformene og den politiske undertrykkelsen, noe som bidro til sterkere motstand.

Etter et omfattende opprør i den afghanske byen Herat i mars 1979, oppfordret den afghanske regjeringen Sovjetunionen til å sende styrker til landet for å slå ned opprøret, og flere forespørsler om sovjetisk intervensjon kom i de følgende månedene, men Leonid Brezjnev avviste i utgangspunktet å sende styrker til Afghanistan, i frykt om at dette bare ville forverre den folkelige motstanden mot regjeringen. Den sovjetiske ledelsen oppfordret også Taraki og Amin til å moderere reformene for å vinne mer folkelig støtte. Den 24. desember 1979 igangsatte KGB Operasjon Storm-333, hvor Amin ble skutt i presidentpalasset. Babrak Karmal ble innsatt som president, og sovjetiske styrker ble utplassert i Afghanistan for å slå ned den islamistiske motstanden.

Sovjetunionen og Karmal-regjeringen førte en brutal krig mot ulike muslimske og etniske opprørsgrupper. Sovjetiske og afghanske regjeringsstyrker bombet landsbyer for å ødelegge mujahedin. Under krigen flyktet rundt 5 millioner mennesker - rundt en fjerdedel av befolkninga - fra landet, hovedsakelig til Pakistan og Iran. Rundt 2 millioner ble også internt fordrevne, da kamper og bombing av afghanske landsbyer tvang befolkninga til å flykte inn til byene. USA og Pakistan økte støtten til mujahedin etter den sovjetiske invasjonen. Saudi-Arabia støttet også gruppene finansielt på grunn av gruppenes muslimske tilhørighet mot den ateistiske Sovjetunionen.

Organisasjonen Maktab al-Khadamat (MAK) ledet av den rike saudi-araberen Osama bin Laden og palestineren Abdul Azzam, førte penger, våpen og muslimske krigere inn i landet med assistanse fra regjeringene i USA, Pakistan og Saudi-Arabia. I 1988 brøt bin Laden, sammen med sine mer militante medlemmer, kontakten med MAK og grunnla al-Qaida for å utvide motstanden mot Sovjet til hele verden. I ettertid har det fra de afghanske mujahedin blitt hevdet at de arabiske frivillige, Osama bin Laden inkludert, kom i veien under striden mot Sovjet, og at disse var langt dårligere trente soldater enn de lokale krigerne.[trenger referanse].

I 1986 ble president Babrak Karmal erstattet med Mohammed Najibullah, etter press fra Mikhail Gorbatsjov. Karmal var blitt upopulær fordi han ble oppfatttet som en marionett for Sovjetunionen. Najibullah hadde tidligere ledet den afghanske sikkerhetstjenesten KHAD. Najibullah ville at islam burde få større betydning i afghansk politikk. I 1987 ble det vedtatt en ny grunnlov, som den første siden revolusjonen i 1978. Grunnloven inneholdt mange av de samme elementene som den grunnloven som ble vedtattt under Mohammed Daoud Khan i 1976. Det offisielle navnet på republikken ble endret tilbake til Republikken Afghanistan. Grunnloven innførte et flerpartisystem, og valg ble avholdt året etterpå, noe som i praksis fikk liten betydning siden mujahedin boikottet valget.

Sovjetunionen begynte uttrekningen fra Afghanistan i 1987, og de siste styrkene forlot landet i februar 1989, men Sovjetunionen fortsatte å støtte Najibullah-regjeringen militært og økonomisk. USA, Pakistan og Saudi-Arabia fortsatte også å støtte mujahedin. Etter Augustkuppet i Sovjetunionen i 1991 mistet den afghanske regjeringen støtten fra Moskva, og ble senere styrtet 28. april 1992, etter at den etnisk usbekiske millitslederen Abdul Rashid Dostum deserterte og allierte seg med Ahmad Shah Massoud. En islamsk stat ble opprettet, men manglende samhold mellom mujahedin-krigerne begynte å manifestere seg i voldsbruk. En ny borgerkrig startet, denne gangen mellom fraksjoner innenfor mujahedin. Mens de hardeste kampene under sovjetkrigen hovedsakelig hadde funnet sted på landsbygda og i de mindre byene, skjedde de hardeste kampene under den nye borgerkrigen i Kabul og andre store byer. Rundt 50 000 afghanere ble drept under de urbane kampene i perioden 1992-96, som endte med seier til Taliban.

Mujahedins seiersdag (28. april) var nasjonaldag i Den islamske staten Afghanistan (1992–1996).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]