Forsvarsbygg nasjonale festningsverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fredriksvern i Stavern, et av Norges nasjonale festningsverk

Forsvarsbygg nasjonale festningsverk er en enhet i Forsvarsbygg som siden 2005 forvalter og utvikler 14 større festningsanlegg og 22 mindre grensebefestninger i Norge på vegne av Forsvarsdepartementet.[1] Enheten gir videre kulturminnefaglige råd og er ansvarlig for informasjon og formidling både til Forsvaret og det sivile samfunn.

Forsvarsbygg nasjonale festningsverk forvalter Forsvarets kulturminner gjennom å ivareta og utvikle festningsverkene, samt andre militære og arkeologiske kulturminner på Forsvarets grunn.

Stortinget besluttet i 2002 å frigi de nasjonale festningsverkene til sivil bruk, på bakgrunn av anleggenes reduserte militære betydning. Redusert militært nærvær har derfor muliggjort en tilgjengeliggjøring av festningene for allmennheten.

Anleggene definert som nasjonale festningsverk er:

Dessuten er de Værdalske befestninger og de såkalte grensebefestningene, en fellesbetegnelse for befestningene som ble anlagt ved Glomma i tiårene omkring unionsoppløsningen i 1905, definert som nasjonale festningsverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «5 De nasjonale festningsverkene», «Kultur å forsvare» Om kulturvirksomheten i Forsvaret frem mot 2020, St.meld. nr. 33 (2008-2009).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]