Forsvarets innsatsmedalje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsvarets innsatsmedalje
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:1. januar 1993
Mottakere:Militært personell
Tekniske data
Utført i:Bronse, gull fra 2009
Festeanordning:33 mm bredt bånd
Bredde:33 mm
Høyde:33 mm
Rangering
Rangering:47
Høyere:Sivilforsvarets medalje for internasjonal tjeneste
Lavere:Forsvarets operasjonsmedalje

Forsvarets innsatsmedalje er en norsk militær medalje innstiftet i 1992. Den tildeles av Forsvarssjefen.

Forsvarets innsatsmedalje var først en operasjonsmedalje. Fram til 1994, da tildeling opphørte, var medaljen en deltagermedalje for deltakelse i internasjonale operasjoner. I 2009 ble medaljen gjenopptatt, men som en utmerkelse for spesiell innsats i strid. Dette er videreført i statuttene fra 2012, som bestemmer at medaljen kan tildeles personell som har vist uvanlig tapperhet og mot i farefulle operasjoner og kamphandlinger.[1] Ved særlig fortjenstfull innsats tildeles medaljen med rosett.

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Forsvarets innsatsmedalje er rund og i bronse eller gull. Adversen har et oppoverrettet sverd med en eikegrener på hver side. Reversen har skriften «FOR DIN INNSATS» med en eikegren over og under. Eikeløv og eikegrener benyttes i militær symbolikk og representerer tapperhet, styrke og patriotisme. Medaljen har forskjellig farge på båndet etter oppdraget den har vært delt ut for. Fargene skal ha tilknytning til det aktuelle stedet. Dersom en person tok del i flere operasjoner ble medaljen delt ut på nytt med den aktuelle båndfargen.

Forsvarets innsatsmedalje som operasjonsmedalje[rediger | rediger kilde]

Medaljen ble i årene 1991 til 1994 delt ut til norsk militært personell som tok del i farefulle, spesielle, militære operasjoner innen eller utenfor Norge. Medaljen var da utført i bronse. Den ble også utdelt til utenlandsk militært personell som ytet bistand til norske væpnede styrker på en fortjenestefull måte. Oppdraget skulle normalt vare over to måneder, men særlige forhold kunne tilsi at medaljen blir delt ut for kortere oppdrag. Personell som har deltatt aktivt i kamphandlinger eller har vist særlig innsats i farefulle oppdrag, kan tildeles medaljen med rosett.

Medaljen har blitt delt ut for operasjoner i Saudi-Arabia (1991) og på Balkan (1994). Den ble etter dette lenge ikke utdelt for andre operasjoner, da Forsvarets operasjonsmedalje og Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner overtok. Båndet for operasjoner i Saudi-Arabia i forbindelse med Gulfkrigen bar farger fra Kuwaits flagg, mens båndet for UNPROFOR på Balkan hadde fargene rødt, hvitt, blått og gult hentet fra de daværende flaggene for Bosnia-Hercegovina, Kroatia og Makedonia.

Medaljen for innsats på Balkan ble i 1995 også tildelt med rosett for særlig innsats i farefullt oppdrag i forbindelse med at internasjonale styrker kom den beleirede byen Maglaj til unnsetning.[2]

Forsvarets innsatsmedalje som stridsdekorasjon[rediger | rediger kilde]

Tildeling av Forsvarets innsatsmedalje ble 20. mai 2009 bestemt gjenopptatt med tilbakevirkende kraft fra 1. april 2005. Medaljen med rosett kunne nå tildeles «norsk og utenlandsk militært personell som har deltatt i farefulle, spesielle militære operasjoner utenfor landets grenser under kamphandlinger, og utmerket seg ved tapperhet og mot utover det som normalt kan kreves.»[3] Den kunne tildeles bare en gang for innsats i samme operasjonsområde. Den rangerer som den fjerde og siste i kategorien for utmerkelser som det norske Forsvaret tildeler for mot og tapperhet i direkte stridskontakt, etter Krigskorset med sverd.[4]

Forsvarets innsatsmedalje med rosett hadde samme grunnleggende utforming som tidligere, men er nå i gullfarget metall. Båndet ble gjort forskjellig og alltid utstyrt med en rosett i gull. Medaljen fikk bånd med ny utforming for hvert operasjonsområde der norske styrker deltar i internasjonale operasjoner, likevel slik at båndets kanter alltid er i de norske flaggfargene. Dette tilsvarer måten Forsvarets operasjonsmedalje utstyres med bånd på.

Etter gjenopptagelsen ble Forsvarets innsatsmedalje med rosett tildelt for innsats i Afghanistan,[5] da med bånd i fargene til Afghanistans flagg, tre sentrale striper i svart, rødt og grønt.[6]

Statuttene for Forsvarets innsatsmedalje ble endret 1. januar 2012. Medaljen kan heretter «tildeles norsk militært personell som har deltatt i farefulle, spesielle operasjoner og kamphandlinger, besluttet av norske politiske myndigheter. Vedkommende må ha utmerket seg ved tapperhet og mot ut over det som normalt kan kreves. Innsatsmedaljen kan tildeles med rosett for særlig fortjenstfull innsats. Da kreves en aktiv deltagelse i kamphandlinger eller en særlig innsats i farefulle oppdrag.»[1] Personell som gjør seg fortjent til medaljen på ny, får en barre på medaljebåndet. En og samme person kan få inntil tre barrer. Personell som på nytt gjør seg fortjent til medaljen med rosett, får en ekstra rosett på båndet, også i slike tilfeller maksimalt tre. Også utlendinger kan tildeles Forsvarets innsatsmedalje.

Det er fra 2012 innført en regel om at Forsvarssjefen kan frata medaljen den som har vist seg uverdig til å bære den.[1]

Fra 2012 er medaljebåndet endret og har nå «fargene fra Norges flagg og Forsvarsgrenenes farger. Ytterst rødt, dernest en hvit stripe som følges av en mørkeblå farge og med lyseblå farge i midten. De røde, blå og lyseblå stripene er like brede. Lik på begge sider mot midten.»[1] Selve medaljen har samme utseende som tidligere.

I 2013 ble det utdelt tolv eksemplar av Forsvarets innsatsmedalje med rosett[7] og i 2014 fem medaljer.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Direktivet for bruk og bæring av dekorasjoner, ordener og medaljer i Forsvaret Arkivert 26. november 2015 hos Wayback Machine., 26. april 2012, forsvaret.no, besøkt 21. mars 2015.
  2. ^ «Vi er faktisk militære offiserer som blir betalt for å gjøre en jobb som faktisk er litt farligere enn å kjøre taxi på Gjøvik.» Frivillighet til et risikofylt oppdrag, Hovedoppgave, Luftkrigsskolen, 2006, s. 18 (anonym forfatter).
  3. ^ Statuttene av 2009.
  4. ^ «Dekorasjonsmatrisen», f-xtra, nr. 1, 2009, s. 15, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.
  5. ^ «Ti norske spesialsoldater dekorert for heltemot og tapperhet i Afghanistan», Dagbladet, 8. oktober 2009, besøkt 8. november 2009 og «Spesialsoldater ble dekorert», Østlendingen, 9. oktober 2009, besøkt 8. november 2009.
  6. ^ «Forsvarets innsatsmedaljer», f-xtra, nr. 1, 2009, s. 4, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.
  7. ^ Forsvarets årsrapport 2013 Arkivert 5. juli 2015 hos Wayback Machine., Forsvaret, 2014, s. 113.
  8. ^ Forsvarets årsrapport 2014 Arkivert 4. mars 2018 hos Wayback Machine., Forsvaret, 2015, s. 167.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John Monn: «Innsatsmedaljen», Forsvarets Forum, nr. 3, 1995

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]