Forsvarets medalje for sårede i strid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsvarets medalje
for sårede i strid
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:1. januar 2005
Mottakere:Norsk militært personell som er såret i strid
Tekniske data
Utført i:Forgylt metall
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:33 mm
Høyde:33 mm
Rangering
Rangering:43
Høyere:Sivilforsvarsmedaljen
Lavere:Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner

Forsvarets medalje for sårede i strid er en medalje som utdeles til personell i det norske Forsvaret som blir såret i strid. Medaljen ble innstiftet 1. januar 2005, da som Forsvarets medalje for falne og sårede i strid,[1] men denne er senere delt i to med Forsvarets medalje for falne i strid som en selvstendig medalje. Forsvarets medalje for sårede i strid tildeles av Forsvarssjefen.[2]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Forsvarets medalje for sårede i strid «tildeles norsk militært personell som har blitt såret i kamphandlinger eller situasjoner som kan oppfattes som kamphandlinger, og må være forårsaket av en av partene i en konflikt.»[2] I utfyllende retningslinjer heter det at medaljen kan tildeles personell som er blitt såret i nærmere beskrevne situasjoner. Dette gjelder der en person er skadet i strid som følge av angrep på Norge, i internasjonale operasjoner og engasjementer eller som følge av terrorangrep mot Norge eller land der norske styrker er engasjert.[2] Medaljen kan også tildeles sivile, samt utenlandsk militært personell dersom disse er under norsk kommando. Dersom en person som er tildelt medaljen på nytt blir såret i strid, utstyres medaljebåndet med en forsølvet stjerne.[2]

Vurderingen av hvem som blir tildelt medaljen følger en prosedyre der operative sjefer i avdelingene framsetter forslag om dekorering til Forsvarssjefens dekorasjonsråd,[2] tidligere Forsvarssjefens medaljeråd. Saken fremmes så for Forsvarssjefen.

I 2013 ble det utdelt én medalje[3] og i 2014 til sammen 17 medaljer.[4]

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Medaljen er utformet av Forsvarets rådgiver i heraldikk Thorbjørn Bergersen.[5] Den har et purpurfarget kors oppå en krans, og har en diameter på 33 mm. På advers er det et halvt sverd med spissen ned inni korset. Statuttene omtaler motivet på korset som et «nedadgående brukket sverd».[2]revers er det påskriften «FOR LAND OG FOLK», samt inngravert navnet på personen den er tildelt til på en horisontal stripe. Medaljen er festet i et medaljebånd som er rødt med loddrette fire millimeter purpurfargede striper på sidene.

Medaljen er, med unntak av fargen i emaljen i korset og på kantstripene i medaljebåndet, identisk med Forsvarets medalje for falne i strid der svart benyttes i stedet for purpur. Purpurfargen for Forsvarets medalje for sårede i strid er hentet fra den velkjente utmerkelsen som tildeles sårede i USAs væpnede styrker, Purple Heart.

Sammen med medaljen følger et diplom undertegnet av Forsvarssjefen. Diplomet er påført begrunnelse for tildeling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forsvarets medalje for falne og sårede i strid[død lenke], Statutter av 1. januar 2005, Forsvarsnett, besøkt 20. november 2009.
  2. ^ a b c d e f Statutter for de mest benyttede medaljer i Forsvaret Arkivert 26. november 2015 hos Wayback Machine., vedlegg 10 til Direktiv for bruk og bæring av dekorasjoner, ordener og medaljer i Forsvaret, 26. april 2012, s. 15–17.
  3. ^ Forsvarets årsrapport 2013 Arkivert 5. juli 2015 hos Wayback Machine., Forsvaret, 2014, s. 113.
  4. ^ Forsvarets årsrapport 2014 Arkivert 4. mars 2018 hos Wayback Machine., Forsvaret, 2015, s. 167.
  5. ^ Ny medalje for falne og sårede i strid Arkivert 1. november 2005 hos Wayback Machine., Forsvarsnett, 17. januar 2005, besøkt 20. november 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]