Fartøysdivisjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fartøysdivisjonen
Basisdata
Aktiv:2004–
Land:Norge
Overordnet enhet:Kystjegerkommandoen
Type:Skvadron
Hovedkvarter:Harstad
Fartøysdivisjonen
Operativt oppdrag:
Rolle:Patruljering, styrkebeskyttelse, ISTAR

Fartøysdivisjonen er en del av Kystjegerkommandoen (KJK).[1] Avdelingen opererer Stridsbåt 90N og RHIB. Typiske oppdrag er forflytning og innsetning av patruljer som opererer bak fiendens linjer, informasjonsinnhenting, overvåkning og rekognosering (ISTAR), sanitetsstøtte og styrkebeskyttelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Avdelingen het før Taktisk Båtskvadron (TBS)[2] og var da en del av Marinens jegervåpen. TBS ble opprettet som egen avdeling våren 2004 etter å ha blitt skilt ut fra Kystjegerkommandoen.

I august 2015 ble avdelingen igjen integrert inn i KJK, da som Fartøysdivisjonen.[3]

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Grovuttak for å kvalifisere for utdanningen gjennomføres ved Forsvarets opptak og seleksjon (FOS). Utdanningen har en varighet på tolv måneder, hvor første halvåret er utdanning ved Haakonsvern orlogsstasjon i Bergen og andre halvår er «on the job training» som fartøysoperatør i Harstad.

Utdanningen består i hovedsak maritime fag som fartøyskjennskap og navigasjon, samt operatørferdigheter innen overlevelse, stridsteknikk, sanitet, våpenopplæring og samband.

Tjeneste i avdelingen gir fartstid til å løse sertifikat D3 for [[dekksoffiser}} og M1 for maskinist.[4]

Oppdrag[rediger | rediger kilde]

I 2010 støttet TBS Helse Nord med fire fartøyer for å styrke ambulanseberedskapen i forbindelse med at asken fra Island skapte problemer for Luftambulansetjenesten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]