Naval Strike Missile

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Naval Strike Missile
NSM PICT0001.JPG
Type:Lavtflyvende sjømålsmissil
Kryssermissil mot mål på land
Rekkevidde:Over 200 km (pr 2016)
Stridshoder:125 kg HE fragmentering
Makshastighet:høy subsonisk
Lengde:3,95 m
Vekt:410 kg
Nyttelast:160 kg
Produsent:Kongsberg Defence Systems
I bruk siden:I produksjon i 2009
Stater:Norge
Polen
Malaysia

Naval Strike Missile (NSM) er et norskprodusert sjømålsmissil og kryssermissil produsert av Kongsberg Defence Systems. NSM ble startet opp som utviklingsprosjekt for Sjøforsvaret, med formål å utvikle et mellomdistanse-kryssermissil for maritime mål, men ble f.o.m 2016 også operativt som kryssermissil mot mål på land[1].

Missilet har blitt utviklet gjennom 13 år, og har som hensikt å treffe mål på lang avstand med stor presisjon.[2] Det har kostet Norge to milliarder kroner og elleve prøveoppskytninger å utvikle våpenet. Opprinnelig navn på prosjektet NSM var «Nytt sjømålsmissil». Det har også blitt omtalt som «Norsk sjømålsmissil». Senere ble det gitt markedsnavnet «Naval Strike Missile».

Missilet var opprinnelig tiltenkt bruk på sjøforsvarets nye missiltorpedobåter av Skjold-klassen, men er nå også installert på de nye fregattene av Fridtjof Nansen-klassen. Missilet har nyutviklet stridshode av samme størrelse og vekt som de eldre Penguin-missilene, men det er mer effektivt og slagkraftig. I tillegg har NSM en passivt termisk bildedannende søker, hva som betyr at missilet styrer seg inn mot og registrerer varmeutstråling over et stort område, og deretter vurderer målet selv. På denne måten kan det blant annet skille mellom ulike fartøy og unngå å treffe sivile fartøy. Missilet skal ifølge produsenten ha en rekkevidde i overkant av 185 km.

NSM er levert til Polen som en del av et mobilt kystartillerisystem hvor missilene skal avfyres fra lastebiler. Kontrakten, som har en verdi på 800 millioner kroner, ble skrevet i slutten av 2008 og leveransen skal være ferdigstilt innen utgangen av 2012.[3] Kontrakten ble utvidet i desember 2011 med verdi på ytterligere 712 millioner kroner.[4]

Varianter[rediger | rediger kilde]

NSM
Opprinnelig variant i serieproduksjon for bruk fra skip mot sjømål, men ble f.o.m 2016 også operativt som kryssermissil mot mål på land[5]. Kan også brukes fra lastebil.
NSM-SL
Det jobbes med en ubåtversjon av Kongsbergs Naval Strike Missile (NSM-SL, «submarine launch») i forbindelse med Norges planer om å kjøpe inn ny ubåter.[6]
Joint Strike Missile
Framtidig multirolleversjon spesielt for Lockheed Martin F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter). Ifølge KDA er JSM det eneste kryssermissilet som får plass i F-35s interne våpenstasjoner. To stykker kan bæres internt, mens 4 kan bæres under vingene. Prosjektet er finansiert av Norge og Australia.[7][8]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VG.no - Norges ukjente supervåpen: Marinefartøyene har kryssermissiler (31.05.2016)
  2. ^ Dette er fredsnasjonen Norges nye supervåpen – VG Nett 18. april 2009
  3. ^ NSM contract valued at MNOK 800 with Poland[død lenke] - pressemelding fra KDA 30. desember 2008
  4. ^ NSM missilkontrakt i Polen godkjent – pressemelding fra KDA 28. desember 2011
  5. ^ VG.no - Norges ukjente supervåpen: Marinefartøyene har kryssermissiler (31.05.2016)
  6. ^ tu.no - Norge skal samarbeide med Tyskland om nye ubåter (03.02.2017)
  7. ^ Sign joint marketing agreement Arkivert 22. februar 2007 hos Wayback Machine. – KDA pressemelding 31. januar 2007
  8. ^ F35.com - Kongsberg Signs Contract with Australia to Integrate New Capability for the Joint Strike Missile (10.04.2017)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]