Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning
Basisdata
Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning
Aktiv2019–
LandNorge
Overordnet enhetHærens våpenskole
TypeMilitær skole
Størrelse140+ ansatte[1]
HovedkvarterRena leir
Operativt oppdrag
RolleUtdanning

Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning (HSRF) er en avdeling i Hærens våpenskole som ble etablert høsten 2019.[2] Avdelingen skal være en felles rekruttskole for alle Hærens avdelinger, samt utdanne befal gjennom Lagførerskolen.

All grunnutdanning skal skje på Terningmoen leir, mens fag- og videreutdanningen skal skje på Rena leir.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for opprettelse av avdelingen er at de operative avdelingene skal avlastes fra å drive med rekruttutdanning 3-4 måneder i året, slik at avdelingene kan fokusere mer på sine andre oppdrag.[3] Ved å gi alle rekrutter lik utdanning vil flere soldater få godkjent verneplikt, som igjen medfører at de kan bli brukt i styrkestrukturen og tjenestegjøring i Heimevernet på et eventuelt senere tidspunkt.[4]

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Terningmoen leir befinner seg noen få kilometer vest for Elverum sentrum. Selve leiren består av et større kasserne-bygg for rekruttene, flere sove-fasiliteter for befal og gjennomgående (andre vernepliktige som jobber tett med befal slik at leiren går rundt), samt en rekke klasserom. Det er også et større uteareal, og et eget bygg som inneholder messa og en kantine. Like utenfor leiren ligger det et større øvingsfelt, bestående av mange skytebaner og et stort skogsareal som benyttes under utdanning av rekruttene, samt feltøvelser for soldater fra hele hæren. Det er også bygd opp en samling tomme bygg, som benyttes både som hindreløype og til trening i strid i bebygd området (SIBO).

Lagførerskolen[rediger | rediger kilde]

HSRF utdanner også lagførere til Hæren gjennom Lagførerskolen to ganger i året.

Skolen gjennomfører nivådannende utdanning for lagførere i Hæren med gradsnivå OR-4 (korporal).[5][6][7] Kurset varer i 14 uker og etter fullført og bestått utdanning kan en jobbe som lagfører ved en av Hærens avdelinger.[8]

Etter at Hærens Befalsskole ble nedlagt i 2018, ble den nyetablerte Hærens Lagførerskole underlagt Manøverskolen som en egen seksjon. Skolen ble senere organisert under HSRF.[9][10]

Historie[rediger | rediger kilde]

HSRF ble etablert høsten 2019 ved Garnisonen i Porsanger[11] og bataljonsledelse på Rena og besto da av ett kompani (KP A). Avdelingen gav da grunn- og fagutdanning av soldater som skulle til Garnisonen i Sør-Varanger (GSV).[12] Skolen er forventet fullt etablert i 2028.[13]

Høsten 2020 relokaliserte HSRF Kompani A til Rena leir, der utdanning til GSV ble videreført. Samtidig startet HSRF utdanning av soldater til andre avdelinger i Hæren og Forsvaret, deriblant Forsvarets fellestjenester og Forsvarets sanitet.

Kompani G - Gardens rekruttskole[rediger | rediger kilde]

I Januar 2021 ble Gardens rekruttskole 6. gardekompani overført til HSRF, og blir nå kalt Kompani G.[14][15] Kompani G har tidligere vært lokalisert til Heistadmoen og før det, Evjemoen.

Gardeskolen er en tre måneder lang rekruttskole og er med dette den rekruttskolen med lengst varighet. Garderekruttene gjennomgår hovedsakelig utdanning innen enkeltmannsferdigheter i felt og lærer relativt lite sluttet orden (SLO). Det er mest fokus på stridsteknikk og skyting, og mye av utdanningen foregår ut i skogsområdet som disponeres av Forsvaret, like utenfor leiren. Ettersom gardeskolen leverer rekrutter til flere avdelinger, kompanier og stillinger innen Garden, samt til andre bataljoner i hæren utenom Garden, så er utdanningen i prinsipp det som kalles «Grunnleggende soldatutdanning» (GSU). Mye av trening spesifisert for bestemte stillinger, kommer når rekruttene har blitt overført til sin nye militærleir, (for eksempel Huseby (Gardeleiren)), der de skal avtjene resten av sin førstegangstjeneste. Eksempelvis: De som skal bli vaktgardister vil først når de er overført til Huseby bli opplært i de evner som kreves i den spesifikke stillingen, slik som nærkamp og SLO.

Gardeskolens rekrutter bar beret før, men bruker nå kun feltlue. For å kunne få bære gardeluen må rekruttene gjennomføre lueløpet.

Lueløpet[rediger | rediger kilde]

Lueløpet er en test designet for å presse garderekruttene forbi sine ytterste grenser, for å vise at de er gardeluen verdig. Det er først etter dette løpet av rekruttene får tittelen Gardist. Lueløpet gjennomføres etter at rekruttene har kommet til sitt tjenestested; altså Huseby leir. Hver kontingents lueløp er forskjellig, og de kan vare i alt fra 8 til 36 timer. Før varte lueløp gjerne betydelig lengre, men i nyere tid har reglementet blitt endret, og maksimal lengde er nå 36 timer. Rekruttene får gjerne intet forvarsel om når løpet skal gjennomføres, og de kastes rett ut i mange timers fysisk aktivitet, gjerne med lite til ingen mat eller hvile.

Fremtidig etablering[rediger | rediger kilde]

Våren 2021 ble Kompani B etablert og skal utdanne soldater til bla. Porsanger bataljon.[16]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ https://www.elverum.kommune.no/om-oss/aktuelt/storinnrykk-til-terningmoen-og-rena-leir
 2. ^ «Hærens våpenskole, Forsvaret - Mannskapsforvalter». karrierestart.no. Besøkt 3. mars 2022. 
 3. ^ «Et viktig skritt inn i framtiden». Forsvaret. Besøkt 3. mars 2022. 
 4. ^ Mostue, Andrea Vasholmen (6. april 2021). «Nå er det slutt på at rekruttene utdannes i avdeling». forsvaretsforum.no. Besøkt 3. mars 2022. 
 5. ^ «Her skapes Hærens nye lagførere». Forsvaret. Besøkt 3. mars 2022. 
 6. ^ https://www.forsvaret.no/utdanning/befalsutdanninger/lagforerkurs-i-haeren
 7. ^ https://www.forsvaret.no/aktuelt-og-presse/aktuelt/delte-triksene-du-ikke-finner-i-noen-handbok
 8. ^ «Lagførerkurs i Hæren». Forsvaret. Besøkt 3. mars 2022. 
 9. ^ «Lagførerutdanning ved Hærens Lagførerskole». Stratagem (norsk). 9. oktober 2019. Besøkt 19. mars 2021. 
 10. ^ «Hæren søker nye instruktører og lagførere». stilling.forsvaretsforum.no. 5. mars 2021. Besøkt 3. mars 2022. 
 11. ^ Kristoffersen, Tor Kjetil (9. januar 2019). «(+) Får rekruttskole: 10 nye arbeidsplasser og 50 flere soldater i året til Porsangmoen». iFinnmark (norsk). Besøkt 3. mars 2022. 
 12. ^ «Først inn på Hærens nye rekruttskole». Forsvaret. Besøkt 3. mars 2022. 
 13. ^ «Forsvaret, arbeidsplasser og bosetting». Bladet Vesterålen. 20. juni 2021. Besøkt 3. mars 2022. 
 14. ^ Therese Westermann, Frederik Ringnes (24.01.2021). «Et viktig skritt inn i framtiden». Forsvaret. Besøkt 27. januar 2021. 
 15. ^ Andrea Vasholmen Mostue (23. januar 2021). «Garden har ikke lenger egen rekruttskole». Forsvarets forum. Besøkt 27. januar 2021. 
 16. ^ «Et viktig skritt inn i framtiden». Forsvaret. Besøkt 3. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]