Militærkorset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Militærkorset
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:20. mai 2009
Mottakere:For mot og tapperhet i direkte stridskontakt
Tekniske data
Utført i:Forgylt metall med emalje
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:33 mm
Høyde:33 mm
Rangering
Høyere: Militærkorset med sverd

Militærkorset var en norsk militær dekorasjon innstiftet ved Forsvarssjefens beslutning 15. juni 2007, men ble gitt tilbakevirkende kraft til 1. april 2005. Etter at tildeling av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen ble gjenopptatt, ble det i 2010 bestemt at tildeling av Militærkorset skulle opphøre. Mottakere av Militærkorset fikk dekorasjoner konvertert til andre utmerkelser. Militærkorset er fra 2014 ikke lenger godkjent båret på uniform.

Bakgrunn og utvikling[rediger | rediger kilde]

Militærkorset ble innstiftet ved Forsvarssjefens beslutning 15. juni 2007. Statuttene ble endret 20. mai 2009.[1] Intensjonen med medaljen var ved innstiftelsen å supplere Krigskorset med sverd og Forsvarets medalje for edel dåd, som en tapperhets- og ledelsesmedalje. Ved en omfattende revisjon av Forsvarets system for dekorering av personell, ble det i 2009 innført en separat utmerkelse med navnet Militærkorset med sverd, som rangerte et trinn høyere enn Militærkorset uten sverd. Reglene om at Militærkorset kunne utstyres med inntil tre sverd, enten direkte i særlig tilfeller, eller til en person som på nytt blir tildelt medaljen, ble samtidig endret.[1] Ved gjentatt tildeling ble Militærkorset etter reglene fra 2009 i stedet påført barrer på båndet.

Etter at regjeringen i 2009 besluttet å gjenoppta tildeling av Krigskorset, og i 2010 av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen, varslet regjeringen at tildeling av Militærkorset med sverd og Militærkorset skulle opphøre.[2] Forsvarssjefen besluttet å avslutte tildeling av Militærkorset fra 1. januar 2011.[3] Dekorasjonene ble senere konvertert og fra de siste dekorasjonene ble konvertert i 2014 er Militærkorset ikke lenger godkjent båret på uniform.[4]

I perioden den ble utdelt var utmerkelsen den tredje fremste i kategorien for utmerkelser som det norske Forsvaret tildelte for mot og tapperhet i direkte stridskontakt, etter Krigskorset med sverd og Militærkorset med sverd, men foran Forsvarets innsatsmedalje med rosett.[5]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Militærkorset og Militærkorset med sverd er lik i utformingen, bortsett fra at båndet for sistnevnte dekorasjon utstyres med sverd.[6] Adversen er utformet som et forgylt kløverbladkors i metall med Forsvarets emblem i midten og med røde og emaljerte stråler fra sentrum.[1] Reversen har innskriften «FOR TAPPERHET» og navnet til mottakeren inngravert. Medaljen er opphengt i et rødt bånd med gule kanter. Dersom en person flere ganger oppfylte vilkårene for tildeling, skulle medaljebåndet utstyres med en barre for hver nye tildeling.[1] Det kunne tildeles inntil tre barrer. Båndstripen er rød med gule kanter og har barrer ved gjentatt tildeling.[1] Den kunstneriske utførelsen av medaljen er ved militærheraldiker og pensjonert generalmajor Thorbjørn Bergersen.

Norske innehavere av Militærkorset med sverd bar utmerkelsen på venstre side av brystet.[1]

Sammen med medaljen fulgte diplom undertegnet av Forsvarssjefen.[1] Diplomet ble påført begrunnelse for tildeling.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Militærkorset ble innført 15. juni 2007 med tilbakevirkende kraft fra 1. april 2005.[1] Medaljen ble tildelt for mot og tapperhet i direkte stridskontakt. Tildeling var ved Forsvarssjefen. Ifølge statuttene kunne Militærkorset «tildeles norsk og utenlandsk militært personell under militær kommando som under aktive kamphandlinger eller andre operasjoner kommer i særskilt risikofylte situasjoner og utmerker seg ved personlig tapperhet og innsats ut over det som normalt kan kreves. Militærkorset kan også tildeles for fremragende ledelse av avdeling eller fartøy i strid, eller ved utførelse av oppdrag som innebærer ekstrem fysisk og/eller psykisk belastning ved infiltrering i eller bak fiendens linjer.»[1]

Militærkorset kunne også tildeles post mortem.[1] Medaljen ble da overlatt til nærmeste etterlatte etter den som var tildelt utmerkelsen.

Innstilling om tildeling av Militærkorset ble framsatt av avdelingssjef og behandlet av Forsvarssjefens stridsdekorasjonsråd før Forsvarssjefen traff avgjørelse.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j Statutter for Forsvarets ordener og medaljer[død lenke], s. 23, Forsvarsnett, besøkt 6. november 2009.
  2. ^ «Medaljer for spesiell innsats», Forsvarsdepartementet, 10. desember 2010.
  3. ^ Heder og ære. Nasjonale og internasjonale dekorasjoner brukt i Norge Arkivert 6. juli 2014 hos Wayback Machine., bilag til Forsvarets Forum nr. 5, 2012, Oslo: Forsvarets Forum / Forsvarets Veterantjeneste, 2012, s. 79.
  4. ^ «Forsvarets årsrapport 2014», s. 166 Arkivert 30. mai 2015 hos Wayback Machine., Forsvaret, 2015.
  5. ^ «Dekorasjonsmatrisen», f-xtra, nr. 1, 2009, s. 15, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.
  6. ^ «Militærkorset» og «Militærkorset med sverd», f-xtra, nr. 1, 2009, s. 14, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.
  7. ^ Veiledning for utfylling av forslag om tildeling av dekorasjon (Bl 0500 B)[død lenke], Forsvarsnett, besøkt 7. november 2009.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Oversikt over norske sivile og militære utmerkelser i f-xtra, nr. 1, 2009, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]