Forsvarets operative hovedkvarter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forsvarets operative hovedkvarter
Basisdata
Aktiv2009–
Forsvarets operative hovedkvarter
LandNorge
Overordnet enhetForsvaret
Sjef Rune Jakobsen (20152021), Yngve Odlo (2021–)Rediger på Wikidata
TypeHovedkvarter
HovedkvarterLøding
NettsideForsvarets operative hovedkvarter
Operativt oppdrag
Deputy Secretary of Defense i USA, Robert O. Work, får en omvisning i FOH av generalløytnant Morten Haga Lunde og statssekretær Øystein Bø i 2015

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) er det norske Forsvarets fellesoperative hovedkvarter og har ansvaret for å lede og samordne alle nasjonale og internasjonale militære operasjoner. Sjef for FOH er forsvarssjefens fremste rådgiver innen operative spørsmål.

FOH holder til på Reitan på Løding ca. 25 km fra Bodø sentrum, og overtok blant annet sine oppgaver fra Fellesoperativt hovedkvarter som holdt til i Stavanger, da dette ble lagt ned 1. august 2009. FOH utfører også oppgavene til den tidligere Landsdelskommando Nord-Norge.[1]

Det meste av det moderne hovedkvarteret ligger i fjellanlegget som ble bygd på 1960-tallet og senere utvidet. I tillegg til FOH huser fjellanlegget personell fra Cyberforsvaret CTO og Forsvarsbygg. Omtrent 500 ansatte og 50 vernepliktige har sin arbeidsplass på Reitan. FOH har også en satellitt leir nær Bodø Sentrum med navn Bodin Leir som huser diverse personell for Reitan og Bodø Hovedflystasjon.

Ansvarsområde[rediger | rediger kilde]

FOH har ansvar for å holde øye med de norske havområdene og norsk luftrom for å oppnå best mulig situasjonsforståelse. Videre har FOH ansvar for å hevde norsk suverenitet, utøve nasjonal myndighet og være til stede under eventuelle kriser.

FOH skal også støtte det sivile samfunnet og planlegge og lede militære øvelser. FOH skal kontrollere og støtte norske internasjonale operasjoner.

Sjef for FOH[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]