Mazar-e Sharif

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den blå moskéen, hvor noen tror at Ali ibn Abi Talib ligger begravet.

Mazār-e Sharīf, også kjent som Mazar-e-Sharif, Mazar-i Sharif, Mazar-i-Sharif og Mazari Sharif (Persisk: مزار شریف), er en by nord i Afghanistan og er administrasjonssenteret i Balkh-provinsen. Det dominerende språket i byen er dari.

Etter at Taliban tok kontroll over mesteparten av Afghanistan, forble Mazar-e Sharif et støttepunkt for motstandsgruppene i flere år. Mellom mai og juli 1997 prøvde Taliban å ta kontroll over byen, men mislyktes. De lyktes i å ta byen 8. august 1998, det har blitt rapportert at dette førte til et blodbad.

NATOs nærvær gjennom ISAF[rediger | rediger kilde]

PRT/Mazari Sharif[rediger | rediger kilde]

PRT/Mazari Sharif ligger i byen. Denne stabiliseringsstyrken har soldater fra Sverige og Finland, som er innkvartert ved Camp Northern Lights, i det sørøstre hjørnet av byen.

ISAF Regional Command North[rediger | rediger kilde]

ISAF har et regionalt hovedkvarter (utafor byen) som styrer 5 stabiliseringsstyrker, av de 26 ISAF-stabiliseringsstyrkene i Afghanistan. På Camp Marmal, utafor byen, ligger Regional Command North.

Camp Nidaros er soldater fra Latvia og Norge stasjonert, under ledelse av en norsk ISAF-offiser. Denne militærleiren ligger innenfor Camp Marmal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]