Kråkesommerfugler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kråkesommerfugler
Euploea darchia (kilde: ento.csiro.au)
Euploea darchia (kilde: ento.csiro.au)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Euploea
Fabricius, 1807
Norsk(e) navn: kråkesommerfugler
Hører til: Danainae, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 55
Habitat: terrestrisk, larvene for det meste på giftplanter
Utbredelse: fra Komorene i vest til Tahiti i øst, flest arter på øyene i Indonesia
Delgrupper:

Kråkesommerfugler (Euploea spp.) er en slekt av sommerfugler som tilhører gruppen monarksommerfugler (Danaini) i den artrsike familien flikvinger (Nymphalidae). De lever i skog i Sørøst-Asia, og på øyene i Det indiske hav og Stillehavet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store sommerfugler med slank kropp og store, forholdsvis smale vinger. Kroppen er svart med hvite flekker, vingene er vanligvis mørkebrune, gjerne med hvite flekker langs kanten eller hvite, stråleaktige striper i den ytre delen. Noen arter har et markert, blålig eller fiolett metallskimmer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kråkesommerfuglene er, som de fleste monarksommerfugler (Danaini) giftige, og de karakteristiske fargemønstrene signaliserer dette. Dette mønsteret har blitt etterlignet av andre, antatt ugiftige sommerfugler (Batesisk mimikry). De forskjellige artene kråkesommerfugler drar også fordel av å ligne hverandre (Müllersk mimikry), ved at de sender ut et felles signal om uspiselighet. En fugl som har smakt på en av disse sommerfuglene vil etterpå trolig unngå alle som ligner.

Mange truede arter[rediger | rediger kilde]

Noen av kråkesommerfuglene har en vid utbredelse, men mange finnes bare på én øy. Mange av disse artene er i dag sterkt utryddelsestruet fordi mye av skogarealene på disse øyene er borte eller står i fare for å bli borte.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Brower, A.V.Z. (2006) Euploea spp. på Tree of life [1]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]