Hopp til innhold

Lex Luthor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lex Luthor er en fiktiv figur fra tegneseriene om Superman skapt av Jerry Siegel og Joe Shuster. Han gjorde sin debut i Action Comics nr. 23 (1940).

I de første femti årene av Supermanns historie var Lex en gal, skallet og genial vitenskapsmann. Verdensherredømme er hans mål og han hater Supermann og forsøker å drepe ham. Da John Byrne gjenskapte Supermann i miniserien The Man of Steel, forandret han på en rekke ting, deriblant Lex Luthor. Ettertidens Luthor er en rik forretningsmann som har verdensherredømme som mål. Alle tror han er en respektabel og lovlydig borger, det er bare Superman som kjenner hans forbryterske sinn. I noen historier er han president i USA. Luthor er en figur som først og fremst er knyttet til Superman-titlene og relaterte titler, men han opptrer også i de andre superhelttegneseriene som utgis av DC Comics.

Luthor hadde en sentral rolle i TV-serien Smallville. Som Supermans fiende er han også med i filmene Superman, Superman II, Superman IV, Superman Returns og "Batman v Superman: Dawn of Justice".