House of Cards (USA)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
 House of Cards
Generell informasjon
Sjanger Drama, thriller
Prod.landUSA
Sendeår 2013
Sesonger6
Episoder73
Lengde 43–59 (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påHouse of Cards, House of Cards
Foran kamera
HovedrolleKevin Spacey
Robin Wright
Medvirkende
29 oppføringer
Kevin Spacey (rollefigur: Frank Underwood)
Robin Wright (rollefigur: Claire Underwood)
Kate Mara (rollefigur: Zoe Barnes)
Corey Stoll (rollefigur: Peter Russo)
Michael Kelly (rollefigur: Doug Stamper)
Sakina Jaffrey
Kristen Connolly (rollefigur: Christina Gallagher)
Constance Zimmer
Mahershala Ali
Michel Gill
Nathan Darrow
Elizabeth Norment
Sandrine Holt
Sebastian Arcelus
Reg E. Cathey
Dan Ziskie
Lars Mikkelsen
Mozhan Marnò
Kim Dickens
Joel Kinnaman
Larry Pine
Gil Birmingham
Elizabeth Marvel
Jayne Atkinson
Kathleen Chalfant
Benito Martinez
Kelly AuCoin
Neve Campbell
Ellen Burstyn
Bak kamera
Skaper(e)Beau Willimon
RegiDavid Fincher
Tittelmusikk Jeff Beal
Musikk Jeff Beal
FotoEigil Bryld
Prod.selskapMRC
Sending
Periode 1. februar 20132. nov. 2018
TV-kanalNetflix
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

House of Cards er en amerikansk politisk dramaserie fra 2013, produsert av Beau Willimon. House of Cards er basert på Michael Dobbs' roman med samme navn, samt på en miniserie i fire deler sendt på BBC i 1990.[1] Den amerikanske serien hadde premiere 1. februar 2013 på Netflix, hvor alle 13 episodene av første sesong ble sluppet samtidig. Serien følger politikeren Francis Underwood (Kevin Spacey) og hans kone Claire (Robin Wright) og deres kamp for posisjoner.

Serien var den første store satsingen på originalt innhold fra Netflix.[1] Den 30. oktober 2017 kungjørte Netflix at den sjette sesongen av House of Cards blir den siste.[2] Den 31. oktober 2017 ble det kjent at innspillingen av den sjette sesongen var utsatt på ubestemt tid,[3] og senere besluttet Netflix at Spacey ikke fikk spille i den siste sesongen.[4] Den siste sesongen består av åtte episoder.[5]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Frank Underwood, en maktsyk medlem av det Det demokratiske parti og medlem av den amerikanske kongressen fra Sør-Carolina. I 2012 blir Garrett Walker utnevnt til USAs president, som hadde gått med på å utnevne Underwood til utenriksminister i bytte mot hans støtte under valget. Men Underwood oppdager imidlertid at presidenten ikke kommer til å respektere avtalen deres. Han later som han fremdeles støtter Walker, men i virkeligheten begynner en hevnlysten Underwood en forseggjort plan bak presidentens rygg. Franks kone Claire driver en Ikke-statlig organisasjon, Clean Water Initiative, som hun bruker for å skape makt til seg selv - ofte ved å bruke Franks forbindelser. Claire deler ektemannens kaldhjertede, hensynsløse pragmatisme og maktbegjær, og de planlegger ofte sammen for å sikre suksessen til hverandres foretak. De arbeider begge sammen med Remy Danton, en lobbyist og tidligere Underwood-ansatt, for å sikre økonomiske midler til virksomhetene deres - og utvide deres egen innflytelse.

Underwood innleder et forhold med Zoe Barnes, en ung politisk reporter, som i hemmelighet mater henne med skadelige historier om hans politiske konkurrenter for å påvirke folkeopinionen etter eget behov. I mellomtiden manipulerer han Peter Russo, en alkoholisert kongress-medlem fra Pennsylvania, til å hjelpe med å undergrave presidentens nye valg som utenriksminister: senator Michael Kern. Underwood får Kern til slutt erstattet med sitt eget valg, senator Catherine Durant. Underwood bruker også Russo i et komplott for å avslutte en lærer-streik og andre aksjoner, moe som forbedrer Underwoods stilling med president Walker.

Den nye visepresidenten er den tidligere guvernøren i Pennsylvania, og det må avholdes ett nytt valg for hans etterfølger. Underwood hjelper Russo, og støtter hans kandidatur. Men han bruker senere den prostituerte Rachel Posner, for å slå ham ut kort tid før valget. Underworld dreper deretter Russo, og iscenesetter hans dødsfall som et selvmord. Med det spesielle valget i kaos overbeviser Underwood visepresidenten om å trekke seg, og stille til valg på sin tidligere guvernør-stilling. Dermed står visepresident-stillingen stå åpent for Underwood, slik den egentlige planen hans hele tiden var.

Underwood blir også introdusert for milliardæren Raymond Tusk fra Missouri, Walkers gode venn og rådgiver. Tusk avslører at han har påvirket Walkers beslutninger hele tiden. Han ønsker å påvirke Walker til å nominere Underwood til ny visepresident, hvis han gjør en tjeneste til fordel for Tusks egne interesser. I mellomtiden, etter å ha avsluttet deres affære, begynner Zoe å samle ledetråder om Underwoods forskjellige planer. Sesongen avsluttes med at Underwood godtar nominasjonen til bli valgt som visepresident i USA.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Zoe og to kollegaer, Lucas Goodwin og Janine Skorsky, fortsetter etterforskningen av Underwood og de oppdager til slutt Rachel Posner. Som et beskyttende tiltak bringer Underwoods assistent Doug Stamper henne til et trygt hus, samtidig som Underwood lokker Zoe til en t-banestasjon og, usett av andre vitner eller sikkerhetskameraer, hvor han skyver henne foran et møtende tog. Zoes død tvinger Janine til å forlate resten av etterforskningen, men Lucas fortsetter letingen på egen hånd. Han ber om hjelp fra en hacker for å skaffe flere opplysninger. Imidlertid arbeider hackeren, Gavin Orsay, egentlig for Doug og anklager Lucas for cyber-terrorisme. Men Rachel overfaller Doug, og etterlater ham for død før hun flykter.

Underwood begynner på sine oppgaver som visepresident. Samtidig kommer hans kone Claire nærmere førstedamen, og oppdager at Walkers ekteskap er anstrengt. I mellomtiden har Underwood som mål å drive en kile mellom Walker og Tusk. Han møter Xander Feng, en kinesisk forretningsmann og alliert av Tusk. I den resulterende handelskrigen med Kina, motsetter Tusk seg Walkers forsøk på å håndtere krisen - og Underwood søker hevn etter å ha gått glipp av denne muligheten. Det amerikanske Justisdepartementet undersøker Det hvite hus sine bånd mellom Feng og Tusk, og Underwood manipulerer situasjonen for å anklage presidenten for riksrett. Etter at Walker tvunget blir tvunget til å trekke seg, blir Underwood sverget inn som USAs 46. president.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Seks måneder inn i presidentskapet sitt presser Underwood på for et nytt kontroversielt jobb-program, kalt America Works. Underwood stiller også til valg som president ved valget i 2016, og konkurrerer mot Heather Dunbar i primær-valgene. I mellomtiden blir hans kone Claire utnevnt til USAs ambassadør til FN, men hun står snart overfor en krise i Jordandalen. Dette gjør at Underwood får problemer med Russlands president Viktor Petrov. Når Petrov får en amerikansk aktivist for homofili arrestert i Russland, overtaler familien Underwood til å sikre hans løslatelse. Men Petrov krever imidlertid at aktivisten først skal be om unnskyldning på nasjonal russisk TV, noe som fører til at aktivisten kort tid senere begår selvmord. Senere, etter at flere russiske soldater blir drept i Jordandalen, overbeviser den russiske presidenten at Underwood må fjerne sin kone som ambassadør - i bytte mot en fredelig løsning.

Claire trekker seg fra sin stillng, men hun oppgir årsaken til at hun ønsker å være mer aktiv i ektemannens politiske kampanjer. Når Frank nekter å gjeninnsette Doug som Stabssjef i Det hvite hus, ser det ut til at Doug bytter side og i stedet begynner å arbeide for Dunbar. Gavin hjelper Doug med å spore opp Rachel, men påstår at hun er død til Doug. Dette får Doug til å få tilbakefall, og han sliter igjen med alkohol. Når Gavin avslører at Rachel virkelig er i live, skader Doug ham for å få ham til å røpe hvor hun egentlig befinner seg. Doug finner igjen Rachel som lever under falsk identitet i New Mexico, kjører henne inn i ørkenen - hvor han dreper henne. Han går tilbake til jobben som Underwoods stabssjef ved Det Hvite Hus, etter at Remy har trukket seg.

I løpet av sesongen blir en forfatter ved navn Thomas Yates ansatt av Underwood, for å skrive en biografi med det formål å promotere America Works. Yates, en skjønnlitterær forfatter med sin egen mørk fortid, bestemmer seg for å sette en annen vinkel på boken: Han velger å skrive mindre om Underwood selv, og mye mer om ekteskapet hans med Claire. Men Underwood som ikke liker den nye retningen biografien har tatt, gir Yates sparken. I sesong-finalen når spenningen mellom Underwoods et nytt punkt, hvor Claire uttaler at hun har til hensikt å forlate ham og ønsker skilsmisse.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Claire flytter til Dallas, Texas og stiller til valg for Kongressen som representant for hjem-distriktet. Men det sittende Kongress-medlemmet fra dette distriktet, Doris Jones, planlegger å trekke seg og hun støtter sin egen datter Celia som hennes etterfølger til Kongressen. Claire tilbyr dem føderal finansiering for en sentral Planned Parenthood-klinikk i bytte mot å trekke seg, men de avslår tilbudet. Underwood vinner tilbake Claires støtte ved å love å ikke sabotere kampanjen hennes i Texas. Men han støtter senere offentlig Celia i sin State of the Union-tale. Underwood oppdager at Claire hadde lekket informasjon til Dunbar, og hun truer med å fortsette med mindre han utpeker Claire som sin nye visepresident - men Frank nekter.

I mellomtiden blir Lucas Goodwin løslatt fra fengsel, og han søker hevn mot Underwood for å ha anklaget ham - og fordi Underwood fikk Zoe Barnes myrdet. Han forklarer historien sin til Dunbar, men hun avviser ham. Desperat forsøker Lucas å myrde Frank. Han skader presidenten alvorlig i magen, og dreper livvakten Edward Meechum - men ikke før Meechum sårer Lucas dødelig. Underwood havner i koma på grunn av dette, og Donald Blythe blir tatt i ed som fungerende president i USA. Men Blythe er ubesluttsom under en militær krise som involverer Russland, og henvender seg til Claire for veiledning. Claire går imot ektemannens ønsker, ved å overbevise Blythe om å involvere Kina og sikre et møte med Russlands president Petrov - hvor hun forsøker å megle i en ambisiøs fredsavtale.

Men Doug lekker informasjon om Dunbars hemmelige møte med Lucas, og tvinger Claire til å avbryte kampanjen. Underwood kommer seg og gjenopptar sin stilling som president. Han godtar å bruke Claire som sin nye vise-president til det kommende valget. Tom Hammerschmidt, Zoe og Lucas sin tidligere nyhetsredaktør, graver dypere i sistnevntes påstander om Underwoods ugjerninger. Han henvender seg til Remy, og begynner med hans hjelp få finne mer informasjon om Underwoods korrupsjon. Tom møter også tidligere president Walker, og overbeviser ham om å hjelpe ved å appellere til hans raseri for å ha blitt tvunget til å trekke seg.

I mellomtiden blir en amerikansk familie kidnappet i Tennessee, av to tilhengere av en radikal islamistisk gruppe kalt Islamic Caliphate Organization (ICO) som sier at de bare ønsker å forhandler med den neste ambisiøse republikanske president-kandidaten: guvernør Will Conway. Underwood inviterer Conway til Det hvite hus for å hjelpe til i forhandlingene som et PR-stunt. Conway hjelper til med å kjøpe tid, i håp om å finne de mistenkte terroristene før alle gislene blir myrdet. Men problemer mellom Conways og Underwoods fører imidlertid til at guvernøren avslutter sin rolle i konflikten. Underwood og Claire lar kidnapperne snakke med den tidligere avsatte lederen for ICO, Yusuf al Ahmadi, etter å ha oppnådd løslatelsen av to av gislene.

Men i stedet for å løse situasjonen slik han avtalte, oppfordrer al Ahmadi at kidnapperne burde drepe det gjenværende gisselet - og kringkaste drapet til offentligheten. I mellomtiden publiserer Hammerschmidt historien sin, og truer med å ødelegge for Underwoods kampanje bare noen få uker før valget. Claire oppfordrer ektemannen sin til å bruke større makt, og de bestemmer seg for å slå tilbake ved å skape mer kaos. Underwood henvender seg til offentligheten, og erklærer at nasjonen er i krig. Han beordrer at militærets fulle styrke skal brukes til å bekjempe global terrorisme, uavhengig av kostnadene. Sesongen avsluttes med at Underwood, og hans kone, følger med på den direkte henrettelsen av gisselet sammen.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

I ukene som leder opp mot president-valget i 2016 bruker Frank ICO som et påskudd for å vedta krigslov i urbane områder, og konsolidere valg-seier i viktige delstater. Dette gjøres offisielt i sikkerhetens navn, men fratar i praksis velgere på landsbygda. For å holde frykt-strategien i gang, utpresser Doug hackeren Aidan Macallan til å sette i gang et massivt angrep mot NSA, noe som bremser internett-trafikken og utslette flere hundre tusen dokumenter. Underwood-administrasjonen anklager deretter ICO for å stå bak dette angrepet også. I løpet av selve valg-dagen avhenger resultatet på Pennsylvania, Tennessee og Ohio.

Men når de tidligere resultatene ser ut til å favorisere Conway, icensetter Underwoods politiske maskin et terror-angrep i Knoxville, Tennessee - og en lokal mistenkt ICO-sympatisør blir anklaget for å stå bak. Underwood kontakter også Ohios guvernør, og overbeviser ham om å stenge valg-lokalene tidlig under påskudd av en terror-trussel. Men både Ohio og Tennessee nekter å sertifisere valget, og ingen av kandidatene når det nødvendige antallet valg-stemmer. Underwood og hans kone forsøker deretter sikre nok stemmer i Kongressen og Senatet - og Underwood blir fungerende president i USA.

I mellomtiden begynner Jane Davis, en lavt rangert tjenestemann i handelsdepartementet, som har et omfattende nettverk av forbindelser og innflytelse, å samarbeide tett med Underwood-ekteparet. Underwood deltar på et møte med mektige menn i et hemmelig samfunn kjent som Elysian Fields, i et forsøk på å sikre deres innflytelse. I mellomtiden har Conway et mentalt sammenbrudd på privatflyet, fordi han mener at valget ble stjålet fra ham. Til slutt blir denne hendelsen, og andre lekkasjer fra kampanjen hans, sakte, men sikkert dryppet til media - på en måte som virker uten forbindelse med Underwood. Når han ser at kandidaten hans taper, bytter Conways kampanjesjef, Mark Usher, side til Underwood. Underwood blir deretter offisielt sverget inn som president, med Claire som hans visepresident.

I mellomtiden fortsetter Hammerschmidt å etterforske Zoes død, og får informasjon fra en ukjent lekkasje i Det hvite hus. En rekke dokumenter blir gjort tilgjengelig for Hammerschmidt, noe som blant annet fører til en riksrettshøring mot Underwood. Som svar setter Underwood opp omfattende overvåking av alt personell i Det hvite hus. Doug blir implisert i drapet på Zoe. Det blir avslørt at alle lekkasjene kommer fra Underwood selv. Lekkasjene blir avslørt for å være en del av hans plan om å fratre presidentskapet til Claire, og tror at hans tørst etter makt kan oppnås bedre i den private sektoren. Underwood er bekymret for sekretær Durants intensjon om å vitne under en riksrett-høring. Han dytter henne ned en kort trapp etter å ha akseptert hennes oppsigelse, og hun havner på sykehus.

Claire forgifter Yates med en overdose Gelsemium gitt til henne av Jane, bekymret for at han vet for mye. Underwood trekker seg som president, og etterlater hans kone som USAs 47. president. De to venter deretter på det rette øyeblikket for Claire å benåde ham. Samtidig blir lederen for ICO tatt ut, noe som flytter mediefokuset bort fra Underwood. Når hun står i det ovale kontoret, ser det ut til at Claire revurderer å benåde Underwood - og ignorerer flere bekymrede anrop fra ham angående situasjonen. Sesongen avsluttes med at Claire ignorer Underwoods oppfordring.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Hundre dager etter at Claire tiltrår som president, står hun overfor økt gransking - spesielt i lys av ektemannens død etter at han trakk seg fra embetet. Søsknene Bill og Annette Shepherd forsøker å påvirke Claire. Bill og Annette er knyttet til Mark Usher, som Claire har gjort til visepresident - og som har en affære med Annette. Annettes sønn Duncan forsøker å legge press på Claire gjennom medie-selskapet sitt: Gardner Analytics. Shepherd-duoen bestemmer seg for å påvirke Claire på andre måter, blant annet gjennom en høyesterettsdommer. Utenriksminister Durant kommer også innenfor Shepherd-parets innflytelsessfære, og de overtaler henne til å snakke med påtalemyndigheter som etterforsker Underwood - ettersom Bill og Annette blir stadig fjernere fra Claire.

Ettersom Durants vitnesbyrd viser seg å være mer truende enn Claire først trodde, planlegger Claire og Jane Davis å myrde henne. Men hun forfalsker sin egen død, og flykter fra landet. Etter Durants falske død, inngår Claire og Russlands president Petrov en avtale angående Syria. Men Claire oppdager da at Durant bosatte seg i Frankrike, med Petrovs hjelp. Etter dette forsvinner Claire i tre uker, noe som stiller spørsmål om hennes evner til å lede landet. Dette fører til at Usher planlegger å bruke en paragraf av USAs grunnlov for å fjerne henne som president. Men Claire forhindrer Ushers plan og gir hele kabinettet hennes sparken, som blir erstattet med et helt nytt kvinnelig kabinett - til Annettes store overraskelse. Annette planlegger å bruke Claires tidligere aborter mot henne, men Claire gjengjelder dette ved å avsløre for Duncan at han egentlig ikke er Annettes biologiske sønn.

Med sitt nye kabinett på plass, bestemmer Claire seg for å foreta en ny, progressiv agenda. Shepherd-duoen fortsetter i mellomtiden å planlegge hennes fall - og får hjelp av Brett Cole, et ambisiøst kongress-medlem som ønsker å bli utnevnt til Speaker of the House. De søker også hjelp fra Doug, men han nekter først å være med. Doug møter Hammerschmidt og gir ham informasjon om Frank Underwoods handlinger. Fast bestemt på å slå tilbake mot fiendene hennes, ønsker Claire å anklage Usher for drapet på Yates, og påstår at han samarbeidet med Russland for å gjøre dette. Hun får også Hammerschmidt, Davis og Durant myrdet. Claire avslører deretter for Doug at hun er gravid med Franks barn.

Fire måneder etter drapene går Claire tilbake til pikenavnet sitt, og fortsetter sin progressive agenda som president. Annette, nå anstrengt fra Bill, planlegger sammen med Usher å myrde Claire.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Kevin Spacey.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Frode Singsaas (4. mars 2016). «Nå kan du se «House of Cards»». adressa.no. Besøkt 7. november 2016. 
  2. ^ Marthe S. Lien (30. oktober 2017). «Netflix setter punktum for «House of Cards»». VG. Besøkt 31. oktober 2017. 
  3. ^ Caroline Drefvelin (31. oktober 2017). «Kevin Spaceys fall: Mister Emmy og «House of Cards» etter anklager om sex-trakassering». Dagbladet. Besøkt 31. oktober 2017. 
  4. ^ «Siste sesong av «House of Cards» blir uten Kevin Spacey». Dagbladet. Reuters. 4. desember 2017. Besøkt 5. desember 2017. 
  5. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]