Se7en

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se7en
orig. Se7en
Generell informasjon
SjangerThriller
Utgivelsesår22. september 1995 USA
16. januar 1996 Norge
Prod.landUSA
Lengde127 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid Fincher
ProdusentArnold Kopelson
ManusforfatterAndrew Kevin Walker
MusikkHoward Shore
SjeffotografDarius Khondji
Foran kamera
MedvirkendeBrad Pitt
Morgan Freeman
Annen informasjon
FilmformatCinemascope
Prod.selskapNew Line Cinema
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Se7en er en amerikansk thrillerfilm fra 1995 skrevet av Andrew Kevin Walker, regissert av David Fincher og med Brad Pitt og Morgan Freeman i hovedrollene. Filmen handler om jakten på en seriemorder som bruker de syv dødssyndene som inspirasjon for sine mord.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen ble godt mottatt, og spilte inn $327 millioner i USA alene. Forventningene til filmen var ikke store, siden det etter Nattsvermeren hadde kommet en mengde seriemorderfilmer, men også siden Fincher hadde fått så dårlige kritikker for sin forrige film, Alien 3. Med denne filmen satt Fincher seg på kartet over spennende regissører, og Brad Pitt fikk også muligheten til å spille seg ut av sitt pen gutt-image.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen finner sted i en stor amerikansk by, der det alltid regner og kriminaliteten florerer. Etterforskeren Somerset (Freeman) er i ferd med å pensjonere seg etter å ha jobbet alt for lenge i politiet. I sin siste uke får han en ny partner, den unge og naive Mills (Pitt), som har søkt seg inn til byen for å prøve å gjøre en forskjell. Mennene finner ikke tonen, og Mills liker ikke måten Somerset behandler han som en nybegynner på.

Fråtseri[rediger | rediger kilde]

Deres første felles drapssak er funnet av en overvektig mann som er funnet med fjeset sitt begravd i en bolle med spaghetti i sin skitne og kakerlakkbebodde leilighet. Mills og Somerset oppdager at han er bundet fast til stolen han sitter i, og at det er en bøtte med oppkast under bordet hans. Ved obduksjonen av mannen blir det oppdaget at mannen ble tvunget til å spise enorme mengder mat, før han ble sparket i siden slik at magesekken hans sprakk og han døde av skadene. Somerset oppdager kvitteringer som antyder at morderen har vært ute flere ganger under matingen for å kjøpe mer mat, som gjør Somerset sikker på at de har med å gjøre en morder med en plan.

Grådighet[rediger | rediger kilde]

Somerset tror ikke Mills er klar for den første saken, og dagen etter blir han satt for å etterforske drapet på den kjente advokaten Eli Gould. Gould har blitt tvunget til å skjære et pund kjøtt fra seg selv (en referanse til Shylock i The Marcahnt of Venice), og på gulvet er det skrevet GRÅDIGHET med hans eget blod.

I mellomtiden finner Somerset ordet FRÅTSERI skrevet i fett bak kjøleskapet til den første myrdede. Han mistenker at hans og Mills' sak er knyttet sammen, og informerer Mills og poiltisjefen at de kan vente seg fem mord til, basert på de resterende fem dødssyndene.

Samme kveld blir Somerset invitert over til Mills av hans kone Tracy (Paltrow). Ut over kvelden begynner de å jobbe videre på saken, og oppdager ordene HJELP MEG skrevet med fingeravtrykk bak et maleri som Goulds kone bemerker er opp ned. Avtrykkene tilhører en tidligere dømt barnemisbruker og narkotikalanger. En angrepsstyrke fra politiet blir gjort klar for å storme boligen til mannen, men Somerset mener det ikke er han de er ute etter.

Latskap[rediger | rediger kilde]

Mannen med fingeravtrykkene blir funnet i leiligheten sin, bundet fast til sengen sin. Han har vært fanget i sin egen leilighet i ett år der han har blitt torturert, og har store psykiske og fysiske skader. Hånden hans er blitt kappet av, slik at morderen kunne bruke den til å skrive på Goulds vegg. Over veggen hans er LATSKAP skrevet med ekskrementer.

Somerset får hjelp av en gammel kontakt i FBI til å skrive ut en liste over alle i USA som har lånt bestemte titler på biblioteket de siste årene. Listen består av flere navn, blant annet en Jonathan Doe (Spacey). Når de oppsøker han, treffer de han i gangen utenfor leiligheten hans og han åpner ild mot dem. Mills følger etter Doe gjennom blokken der han bor, før han blir slått ned av Doe som holder pistolen sin mot hodet hans, men aldri fyrer av.

Utukt[rediger | rediger kilde]

Leiligheten til Doe blir gjennomsøkt, uten å finne et eneste fingeravtrykk. I leiligheten finner de en mengde notatbøker der Doe har skrevet ned sine maniske tanker, og bilder av potensielle ofre. De finner også en kvittering fra en butikk som spesialdesigner lærfetish-utstyr. I butikken ser de bildet av bestillingen, en strap-on dildo med en knivblad i tuppen.

Like etter blir de tilkalt til et hotell der et nytt lik har blitt funnet, en prostituert Doe hadde bilde av i leiligheten sin. UTUKT er skrevet på døren inn til rommet hennes, der Doe har truet en mann, som nå er i sjokk, til å ta på seg dildoen og ha sex med den prostituerte. Kvinnen har dødd av de indre skadene.

Mills og Somerset diskuterer senere på en bar om viktigheten av hva de gjør, og Somerset mener det ikke spiller noen rolle om han hadde fortsatt som politimann.

Hovmod[rediger | rediger kilde]

Et femte lik dukker opp neste dag. Det er en prostituert som Doe har kuttet av nesen på. Han har så limt en telefon i den ene hånden hennes og et pilleglass med sovepiller i den andre, og gitt henne valget mellom å ringe etter hjelp og leve med det ødelagte ansiktet sitt, eller ta sitt eget liv. Hun valgte pillene. HOVMOD er skrevet med blod over sengen hun blir funnet i.

Når Mills og Somerset kommer tilbake til politistasjonen, blir de konfrontert av en mann delvis dekket av blod. Mannen viser seg å være Doe. Gjennom sin advokat sier han at han vil tilstå alle mordene, hvis han kan eskortere Mills og Somerset til et sted der de vil finne to lik til. Hvis ikke vil han hevde sinnssykdom og ikke bli dømt. Mills og Somerset går med på det, og kjører Doe til det bestemte stedet.

På turen til stedet Doe har beskrevet, snakker han om hvor stor en bragd han har utført. Han mener at han vil bli snakket om i lang tid fremover, og sier at det ikke nytter å prikke folk på skulderen og prøve å få dem til å høre på deg, men at det er bedre å bruke slegge.

Misunnelse og vrede[rediger | rediger kilde]

Når de kommer frem til bestemmelsestedet, et ørkenlandskap bare bevokst med strømmaster, blir de snart møtt av en vareleveransebil. Somerset går for å møte bilen, mens Mills passer på Doe. Somerset ransaker sjåføren, som forklarer at han har blitt bedt om å levere en pakke på dette stedet kl. 19:00 denne dagen, adressert til Mills. Somerset tar imot pakken, og bestemmer seg for å åpne den. Han blir sjokkert over innholdet, og løper tilbake til Mills og Doe mens han ber Mills kaste pistolen han peker mot Doe. Doe begynner så å fortelle at han oppsøkte Tracy etter at Mills dro på jobb, og forsøkte å leke ektemann siden han ønsket han kunne ha det Mills og Tracy hadde og dermed bedrev MISUNNELSE. Han avslører at han drepte Tracy og deres ufødte barn, et barn Mills ikke visste var på vei, og at innholdet i boksen er hodet hennes. Mills må kontrollere følelsene sine, mens Somerset prøver å hindre han i å skyte Doe, siden Doe da vil vinne siden han blir drept for sin synd, og for da vil Mills vise sin VREDE. Mills sliter, og skyter tilslutt Doe i hodet før han tømmer våpenet sitt i den døde kroppen hans.

Filmen avsluttes med at en katatonisk Mills kjøres bort i en politibil, mens politisjefen forsikrer Somerset om at Mills vil bli godt tatt vare på. Når han spør om Somerset skal pensjonere seg, svarer han at han kommer til å være i nærheten. Med voiceover forteller Somerset i det politibilene kjører bort, at Hemingway en gang skrev at verden er et fint sted, og verdt å kjempe for. Somerset er enig i den siste delen.

Roller[rediger | rediger kilde]

Alternativ slutt[rediger | rediger kilde]

Slutten var et stort diskusjonstema før filmingen tok til, og Fincher måtte få støtte fra Pitt om å filme slutten slik manus var, og ikke en slutt uten et hode i en boks.

Men andre slutter ble også vurdert. En slutt som ble vurdert, var at Doe drepte Mills for så å bli drept av Somerset. Før han dreper Doe, skyter Somerset Doe i armer og ben for å påføre mest mulig smerte for så å sette fyr på han og lar han brenne til døde. I denne versjonen forlater Tracy byen for å få barnet sitt et sted langt fra byen.

Det ble også vurdert om Somerset skulle drepe Doe, for dermed å hindre Mills i å gjøre det slik at han ble reddet.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Pitt skadet armen sin under et av sine egne stunt, og skaden ble en del av handlingen.
  • Somersets politiskiltnummer er 714, det samme som karakteren Joe Friday i Dragnet.
  • Obduksjonen av det første liket var gjort feil, slik at scenen ble kuttet fra filmen.
  • Latskap-liket er ikke en dukke, men en veldig tynn skuespiller som er sminket.
  • Forfatteren av filmen, Andrew Kevin Walker, spiller det aller første liket i filmen.
  • Alle Does notatbøker er håndskrevet, tok to måneder å fullføre og kostet $15 000 å utføre.
  • Kevin Spacey ville ikke ha navnet sitt på plakaten eller være en del av promoteringen av filmen, siden han mente det burde være en overraskelse at han var morderen.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]