Old Vic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Old Vic


Old Vic er et teater i bydelen Lambeth i London, ikke langt fra Waterloo stasjon på sørsida av Themsen. Teaterbygningen er fra 1818, og Old Vic er et av Londons eldste teatre i kontinuerlig drift.

Da bygginga ble satt i gang i 1816, var det på et myrlendet område i Lambeth kjent som Lambeth Marsh. Stein til bygginga ble tatt fra Savoy PalaceStrand på andre sida av Themsen, som måtte rives i forbindelse med anlegget av den nye Waterloo Bridge. Teateret åpna 11. mai 1818 under navnet Royal Coburg Theatre, og ble snart en suksess som trakk kjente skuespillere fra teatrene på West End. Programmet bestod stort sett i melodrama og lettere stykker.

Etter en mindre ombygning i 1833 gjenåpna teateret som Royal Victoria Theatre. I 1858 inntraff en katastrofe ved teateret idet en falsk brannalarm skapte panikk og 16 mennesker ble drept. Dårligere tider gjorde at teateret skifta eier og navn flere ganger i siste halvdel av 1800-tallet. Fra 1890 ble teateret drevet som et avholdsetablissement under navnet Royal Victoria Hall and Coffee Tavern.

Fra 1912 ble teateret drevet av Lilian Baylis, som la ned et stort arbeid for å utvide repertoaret. Under hennes ledelse begynte teateret med operaoppsetninger, og det ble holdt symfonikonserter og filmforestillinger. I 1914 begynte teateret å sette opp Shakespeare, og som første teater i verden spilte Old Vic mellom 1914 og 1923 alle de 36 stykkene i førsteutgaven av Shakespeares verker (First Folio). Det var i Baylis' tid at teaterkompaniet National Theatre – som i dag spiller ved Royal National Theatre – ble danna.

I mai 1941 ble teateret sterkt skadd av tyske bomber, og kunne ikke gjenåpne før i 1950 som base for National Theatre. National Theatre tok over Old Vic i sin helhet i 1963, og drev teateret under sin leder Laurence Olivier fram til dets nye teaterbygg sto ferdig på South Bank i 1976.

Old Vic fortsatte å spille klassisk og nyere drama etter 1976. I 1998 ble teateret kjøpt av stiftelsen Old Vic Theatre Trust 2000. Fra 2003 har skuespilleren Kevin Spacey vært teaterets kunstneriske leder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]