Juno-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′25″N 18°4′20″Ø

Alfred Rudolf Lundgrens kart med Juno-kvartalet i 1885.

Juno-kvartalet er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Tyska brinken i nord, Svartmangatan og Tyska brunnsplan i øst, Prästgatan i vest, og Tyska stallplan i sør. Kvartalet består av fem eiendommer: Juno 2, 9, 16, 17 og 18. I Juno 18 er den Tyska kyrkan i Stockholm

Navnet[rediger | rediger kilde]

Svartmangatan 20 med Fuhrmans monogram, 1903.

Nesten alle kvartaler i Gamla Stan ble anlagt i løpet av 1600-tallet og senere, og de er alle oppkalt etter begrep (hovedsakelig Guder) fra gresk og romersk mytologi. Juno var den høyeste gudinne i romersk mytologi. Hun var også ekteskapets og moderskapets beskytter.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Den største bygningen er den tyske kirken som opptar en stor del av kvartalets nordlige del. På kirkens tomt lå i begynnelsen av 1600-tallet det første svenske Riddarhuset, og her hadde i 1636 det svenske Postverket sine første embetslokaler.

I den sørlige delen finner vi Storkyrkoskolan, en estisk skole og Storkyrkobadet. Bygningen på eiendommen Juno 16 (Svartmangatan 20-22) blir også kalt Ehrenstrahlska huset etter David Klöcker Ehrenstrahl, som bygde på tomten i 1660 og også bodde bodde her.

På 1760-tallet ble huset ombygd på oppdrag av den tyskfødte stadskällarmästare Peter Heinrich Fuhrmann (1714-1773). Hans og hans kones sammenflettede initialer (P H F M G) i smijern er satt opp over portalen. Fuhrmann åpnet på 1760-tallet en vinstue her, Fuhrmannska källaren, som han drev til sin død i 1773. Stedet ble besøkt av blant andre Carl Michael Bellman, Tobias Sergel og Erik Palmstedt. Han testamenterte eiendommen og hele sin formue til den Tyska S:ta Gertruds församling. En minnetavle som minner om dette finnes på stedet.

Over et av vinduene i Svartmangatan 16 (Juno 9) sitter en svart steintavle med teksten Apoteket Svan. Her lå Apoteket Svanen på slutten av 1700-tallet. Langs Prästgatan, i kvartalets sydvestre del, ligger en hage og en lekeplass som kalles Junotäppan. I huset i Tyska stallplan nr 2 åpnet 1937 Gamla stans bibliotek som stengte i 2013. Ifølge Stockholms kulturkomité var lokalene vanskelige å finne for allmennheten og heller ikke tilpasset for bevegelseshemmede personer.

Utgravinger[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med gravearbeider for fjernvarme, ble det i 2016 foretatt utgravninger på Junotäppan. Arkeologene fant fundamentrester fra 1300-tallet som kan stamme fra kirken til Dominikanerklosteret i Stockholm eller fra selve klostret. Man oppdaget drøyt to meter tykke grunnmurer av gråstein som går i en annen retning enn 1600-tallets bebyggelse.[1]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]