Trivia-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′22,5″N 18°4′23,5″Ø

A.R. Lundgrens kart fra 1885 med kvartalet Trivia.

Trivia-kvartalet (svensk: Kvarteret Trivia) er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Prästgatan i nord, Österlånggatan i øst, Mårten Trotzigs gränd i vest og Järntorget i sør. Kvartalet består av fire eiendommer: Trivia 1–3 og Trivia 6.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Järntorget sett mot Västerlånggatan, kvartalet Trivia til høyre, 1903.
Interiør i Roland Schröders hus, 1908.

Nesten samtlige kvartalsnavn i Gamla stan ble til på siste del av 1600-tallet og er oppkalt etter begrep (først og fremst guder) fra den greske og romerske mytologien. «Trivia» er det latinske navnet for Hekate som i den greske mytologien var måneskinnets, trolldommens og spøkelsenes gudinne med tre hoder: et hundehode, et slangehode og et hestehode.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

I sør strekker kvartalet seg i en kurve fra Västerlånggatan via Järntorget til Österlånggatan. På vestsiden ligger den bare 90 centimeter brede Mårten Trotzigs gränd, oppkalt etter kjøpmannen fra Tyskland, Mårten Trotzig, som rundt århundreskiftet 1600 eide flere eiendommer i kvartalet Trivia.

Huset på eiendommen Trivia 2 (Järntorget 83) kaltes Roland Schröders hus. Det ble bygd i 1752 på initiativ fra kjøpmannen Roland Schröder (1713–1773) under ledelse av arkitekten Jean Eric Rehn. Fra denne tiden finnes noen deler av rominnredningen samt noen veggmalerier bevart. Andre deler ble tatt ned og satt opp i Nordiska museet.

I 1865 ble det utført en fullstendig om- og tilbygging på eiendommen. I husets bunnetasje ligger fra 1793 Sundbergs konditori. Konditoriet ble grunnlagt i 1785 ved krysset av Drottninggatan og Klarabergsgatan av konditoren Gustav-Adolf Sundberg. Aktiviteten ble flyttet hit når Sundberg ble utnevnt til hoffkonditor i 1793 og regnes i dag med blant Stockholms eldste gjenværende kaféer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]