Apollo-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′27,7″N 18°4′29″Ø

Apollo-kvartalet på Alfred Rudolf Lundgrens kart fra 1885

Apollo-kvartalet, svensk: Kvarteret Apollo, er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Det er avgrenset av Drakens gränd i nord, Österlånggatan i vest, Skeppsbron i øst og Ferkens gränd i sør. Kvartalet består av fire eiendommer: Apollo 1 og Apollo 5-7. I Apollo 5 bodde den fremtidige amerikanske president John Quincy Adams i seks uker under sitt besøk i Sverige i 1782.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Eiendommen Apollo 1 (Pauliska huset, Skeppsbron 26) fra øst, 2012.
Jazzklubben Gazell Club i 1952.

Nesten alle kvartalene i Gamle Stan fikk sine navn på slutten av 1600-tallet, og er oppkalt etter personer eller hendelser (hovedsakelig guder) fra gresk og romersk mytologi. Apollon (latin: Apollo) var i gresk mytologi guden for lyset og kunstene.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Mot øst ligger Apollo 1 (Skeppsbron 26), en enkelt bygning som ble oppført i 1680-årene for dommer Anders Henriksson etter Nikodemus Tessin d.e.s tegninger. Huset fikk navnet Pauliska huset etter fabrikkeier Nicolaus Pauli som eide det i 1760-årene. I 1930-årene eides eiendommen av Försäkrings AB Ocean.

Eiendommen Apollo 7 består av flere hus som strekker seg gjennom hele kvartalet mellom Drakens gränd og Ferkens gränd. Husene er fra 1660- og 1700-årene. På slutten av 1960-tallet gjennomgikk de en fullstendig ombygging etter tegninger av arkitekt Per-Olof Olsson.

Mot vest ligger Apollo 5 og 6 (Österlånggatan 29 og 31). Her er kvartalet bygget sammen med Luna-kvartalet (Österlånggatan 31) og et lavt hvelv spenner over åpningen ut mot Ferkens gränd.

Mellom 1660 og 1775 lå i det som nå er Apollo 5 (Österlånggatan 29/ Ferkens gränd) Källaren Draken i første etasje (derav gatens navn). Her har blant annet Carl von Linné og Carl Michael Bellman vært stamgjester. På Linnés tid ble stedet kalt Lars på hörnet etter innehaveren Lars Beckström. I 1782 var det her kjelleren Sveriges Vapen lå, der den fremtidige amerikanske presidenten John Quincy Adams bodde på sitt besøk i Sverige fra 23. november til 31. desember 1782.

I kjelleren i samme bygningen åpnet i 1950 jazzklubben Gazell Club som fikk sitt navn etter plateselskapet Gazell. Her ble det arrangert dans og tradisjonell jazz, så vel som en jazzskole på mandager. Stedet ble renovert før gjenåpning i 1968, men ble nedlagt allerede i 1970. I begynnelsen av 1970-årene ble det gjennomført en stor kombinert, intern ombygging av eiendommen sammen med nabohuset Apollo 6. AOS Arkitekter stod for utformingen.

I huset mot Ferkens gränd lå Michel Wossins gårkök i begynnelsen på 1600-tallet, her solgte han ferdiglaget mat. Gårkökets skilt var en tegning av en spedgris, på tysk «Ferkel», som på folkemunne ble forvansket til «Ferken», som også ble navnet på den smale gaten.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]