Södra Bankohuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pluto-kvartalet»)
Fasade mot Järntorget (venstre), fasade mot Skeppsbron (høyre) Fasade mot Järntorget (venstre), fasade mot Skeppsbron (høyre)
Fasade mot Järntorget (venstre), fasade mot Skeppsbron (høyre)

Södra Bankohuset, også kalt Gamla riksbanken er en bygning i Stockholm som ligger på Järntorget i kvartalet Pluto som strekker seg fram til Skeppsbron. Huset ble bygd i 1675–1682 for Riksbanken, som da het Riksens Ständers Bank. Det var en av Nord-Europas første bygninger som kun var beregnet for bankvirksomhet.[1] Riksbanken hadde sin virksomhet her til 1905 og flyttet da til Helgeandsholmen (nåværende Riksdagshuset). Bygningen er fra 1935 et statlig byggnadsminne.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Fasaden mot Järntorget i 1691
Fra Suecia antiqua et hodierna

Arkitekten bak bygningen var Nicodemus Tessin d.e.. Ansvarlig for påbygningen som ble gjort i 1694–1712, da den indre gårdsplassen tilkom, var sønnen Nicodemus Tessin d.y. sammen med bybyggmesteren Hans Buchegger. Ytterligere en påbygning ble gjennomført i 1737 ved arkitekt Carl Hårleman, noe som innebærer at samtlige arkitekter til slottsbygget i Stockholm også arbeidet med Södra Bankohuset.

Husets fasade mot Järntorget gjenspeiler en tydelig tilpasning til 1600-tallets romerska palasstil med tre hovedetasjer samt en inntrukket og en øvre attikaetasje. Mot murens slette puss avtegnes et horisontalt listverk. Yttertaket er utformet som et seteritak og kledd med kobberplater. Carl Hårlemans tilbygg mot Skeppsbron fra 1733–1737 tilknytter seg helt til den eldre bygningens formspråk.

På fortauet utenfor (mot Järntorget) huset står en statue av Evert Taube. Hans stamkro Den gyldene fredenÖsterlånggatan 51, ligger bare et steinkast herfra.

Ombyggingen 2003–2004[rediger | rediger kilde]

På grunn av at bygningen trengte en forsterkning av fundamenteringen, ble det i årene 2003–2004 gjennomført en større ombygging som ikke bare rettet opp huset synkende fundament, men også medførte en forsiktig renovering. Hensikten var å skape mer effektive lokaler, bedre ventilasjon og bytte elinstallasjoner. Samtlige overflater ble også reparert. I forbindelse med renoveringen ble verdifulle gustavianske tapeter og malerier stjålet fra møtesalen. Tyvegodset ble i stor grad gjenfunnet samme dag,[2] og tapetene kunne gjenoppsettes på sin plass. Fra mai 2005 er Statens fastighetsverks hovedkontor tilbake i Södra Bankohuset.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Södra Bankohuset — Statens fastighetsverk». www.sfv.se. Besøkt 13. september 2016. 
  2. ^ «Stöldgodset svårt skadat» (PDF). Besøkt 13. september 2016. [død lenke]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andersson, Henrik O.; Bedoire, Fredric (1977) [1973]. Stockholms byggnader: en bok om arkitektur och stadsbild i Stockholm (3 utg.). Stockholm: Bokförlaget Prisma. ISBN 91-518-1125-1. Libris: 7406664. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]