Cassiopea-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjeldent gammelt håndmalt gateskilt i Cassiopea-kvartalet i Svartmangatan 17.

Cassiopea-kvartalet, svensk: Kvarteret Cassiopea er et stort trekantet kvartal i midten av Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Svartmangatan i vest, Kindstugatan i nord, Själagårdsgatan i øst, og Tyska skolgränd i sør. På nordsiden av området ligger Brända tomten og på østsiden den tyske kirken.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Brända tomten, Cassiopea-kvartalet er rett frem
Bakgården til Cassiopea 13, 1917

De fleste av kvartalene i Gamla stan er blitt oppkalt etter personer eller hendelser (hovedsakelig guder) fra gresk og romersk mytologi. Cassiopea var i gresk mytologi mor til Andromeda. Begge disse kvinnene har gitt navn til stjernebilder og kvartaler i Gamla stan.

Eiendommer[rediger | rediger kilde]

Kvartalet ble etablert i 1729, og var da delt i 14 eiendommer, i dag elleve: Cassiopea 1-7 og 9-13.

Eiendommen Cassiopea 6 er et registrert byggnadsminne, og var blant annet eid av Svante Nilsson, som var svensk regent 1504-1512. Her startet i 1846 Nicolai fri- och fattigskola (nå Storkyrkoskolan).[1]

Restaurering og ombygging[rediger | rediger kilde]

I 1936 ble det satt i gang et omfattende prosjekt for utbedring av Gamla stan under ledelse av arkitekt Albin Stark, som førte til at den første store parken i Gamla stan ble anlagt i nabokvartalet Cepheus. Albin Stark hadde laget lignende saneringsplaner for kvartalene Cassiopea, Phaëton og Ceres. Planene ble bare gjennomført i Cepheus.

Stockholm kommune kjøpte i 1968 Cassiopea 13 med adresse Kindstugatan 11. Eiendommen hadde da vært i samme families eie i over 200 år. På 1980-tallet ble det gjennomført en grundig renovering av eiendommen. Stockholms stadsmuseum forsket i husets 500-årige historie, og hvem som hadde eid det gjennom århundrene.[2] Bygningen er nå et byggnadsminne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]