Ganymedes-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′30,4″N 18°4′7″Ø

Ganymedes-kvartalet og Eurydice-kvartalet på Lundgrens kart i 1885.

Ganymedes-kvartalet, svensk: Kvarteret Ganymedes er et langt smalt kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Ignatiigränd i nord, Västerlånggatan i øst, Gåsgränd med Gåstorget i sør og Stora Nygatan i vest. Kvartalet består av tre bygårder hvor Ganymedes 1 er identisk med Stora Nygatan 11 og Ganymedes 3 med Västerlånggatan 24.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Mange kvartalsnavn i Gamla stan ble til i løpet av 1600-tallet og senere, de fleste er oppkalt etter hendelser eller personer (hovedsakelig guder) fra gresk og romersk mytologi. Ifølge gresk mytologi var Ganymedes den vakreste av alle mennesker. Han ble derfor fjernet fra jorden for å leve med guder og dyrke dem som munnskjenk.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Stora Nygatan 11, tegning fra 1885.

Kvartalet ligger i Gamla stans historiske, nordvestre del, der smale smug (såkalte vattugränder) og smale kvartaler strekker seg vestover fra Västerlånggatan mot Mälarens strandlinje som i middelalderen lå betydelig høyere opp enn i dag. Kvartalet Ganymedes er blant de smaleste i Gamla stan. På 1600-tallet var kvartalet oppdelt i fem eiendommer og på 1800-tallet i fire. På Petrus Tillaeus kart fra 1733 staves navnet Ganimedes.

Mot Västerlånggatan er gården Ganymedes 3 sammenbygd med nabogården Pomona mindre 2 og disse danner en enhetlig fasade med adressen henholdsvis Västerlånggatan 24 og 24A. Gåsgränden er tilgjengelig via en portal mellom de to kvartalene. I 1744 bodde garveren og skinnhandleren Nicolaus Björck på adressen og fikk satt opp to skilt. Begge er hugget i stein, de forestiller sannsynligvis mårer som er et gammel skinnhandleremblem. De ga opphav til legenden Sägnen om herr Måns.

Ganymedes 1 (Stora Nygatan 11) er vist på et tomtekart fra 1693 som fattighus. Det ble bygd om i 1884–1885 og fikk da den nåværende butikkfasaden i tre etasjer. Tyska församlingens kyrkoråd var byggherre, mens arkitekten er ukjent. Fasaden har en rik dekor, som opprinnelig var enda rikere. Store vindusåpninger omsluttes av en buet overkant. I første etasje er det pilastre av støpejern. De to nederste etasjene er et utstillingsrom som er sammenbundet med en spiraltrapp.

Moderne bilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]