Alcmene-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′29,2″N 18°04′7,3″Ø

Alcmena-kvartalet på Alfred Rudolf Lundgrens kart fra 1885.

Alcmene-kvartalet (eldre staving Alcmena) er et langsmalt kvartal i Gamla stan. Kvartalet er omgitt av Sven Vintappares gränd i nord, Sven Vintappares torg i øst, Didrik Ficks gränd i sør og Stora Nygatan i vest. Alcmene-kvartalet består i dag av to eiendommer og strakte seg opprinnelig fram til Västerlånggatan.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Tidligere Alcmene 4 mot øst, 1940.
Alcmene 2 og 1 mot vest, 1902.

Alkmene var i gresk mytologi prinsesse av Mykene og dronning av Tiryns. Hun var datter av Elektryon, konge av Mykene og gift med kong Amphitryon. Amphitryon er også navnet på nabokvartalet (se Amphitryon-kvartalet).

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Kvartalet ligger i Gamla stans historiske bykjerne, der smale smug og smale kvartal strekker seg vestover fra Västerlånggatan. Området klarte seg unna storbrannen i Stockholm 1625 og ble derfor bare delvis omfattet av den gjennomgripende byplanleggingen for sørvestre Stadsholmen når den nye Konungsgatan (nåværende Stora Nygatan) ble anlagt.

Alcmene er et av de smaleste kvartalene i bydelen og har ved Stora Nygatan (nr 17) en bredde på knapt seks meter. På slutten av 1700-tallet ble det anlagt en snuplass for brannforsvarets hestetrukne vogner midt i kvartalet. Tiltaket skulle bedre framkommeligheten i de trange smugene og dermed forbedre brannsikkerheten på Stadsholmen. Lignenede snuplasser ble anlagt også på det nærliggende Gåstorget samt på Tyska brunnsplan og på Brända tomten.

Den lille snuplassen, som siden 2002 kalles Sven Vintappares torg, ble til ved å rive den midterste eiendommen, Alcmena 3. På plassen for Alcmena 3 og 4 lå huset der Erik XIVs rådgiver Jöran Persson bodde på 1560-tallet. Det nye torget gjorde at Alcmene-kvartalet ble delt. Den nordre delen, Alcmena 4, fikk først på begynnelsen av 1900-tallet det nye kvartalsnavnet Amphitryon mens den søndre delen beholdt sitt opprinnelige navn.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hasselblad, Björn; Lindström, Frans (1979). Stockholmskvarter: vad kvartersnamnen berättar. Stockholm: Almqvist & Wiksell / Geber. side 12. Libris 7219146. ISBN 91-20-06252-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Sven Vintappares torg – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons