Charon-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charon-kvartalet og Mälartorget på A.R. Lundgrens kart, 1885.

Charon-kvartalet er et kvartal i søndre del av Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Lejonstedts gränd i nord, Lilla Nygatan i øst, Munkbrogatan i vest og Kornhamnstorg i sør. Kvartalet består av to eiendommer: Charon 1 och 2.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Nesten samtlige kvartalsnavn i Gamla stan ble til på slutten av 1600-tallet og er oppkalt etter begrep (særlig guder) fra den greske og romerske mytologien. Kharon (Charon) var i den greske og romerske mytologien underjordens udødlige ferjemann som førte de dødes sjeler over floden Akheron.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Cederlundska huset 1860.

Charon-kvartalet finnes inntegnet på Petrus Tillaeus kart fra 1733 med nummer 65, men da var kvartalet ubebygd og Mälarens strandlinje gikk over kvartalets søndre hjørne. På Tillaeus kart framgår også ytterligere tre planlagte kvartal sydvest for Charon-kvartalet, Iason og Midas som skulle hete America (nr 64), Africa (nr 63) respektive Asia (nr 54) og skapes ved omfattende utfyllinger, men som det aldri ble noe av. Her ble i stedet Mälartorget anlagt på midten 1800-tallet.

Den eldste bebyggelsen i kvartalet stammer fra 1790-tallet og 1801. På midten av 1850-tallet ble samtlige hus revet og nåværende bygning oppført etter tegninger av arkitekt Johan Fredrik Åbom for vin- og spritimportøren Johan Cederlund. Bygningen tok opp begge tomtene i kvartalet og ble etter byggherren kalt for Cederlundska huset. Huset var et av Stockholms tidlige leilighetsbygg av kontinentalt snitt og minner om nabohuset på eiendommen Midas 7 (Mälartorget 13) som ble tegnet omtrent samtidig av samme arkitekt.

På 1880-tallet ble huset kjøpt av silkefabrikanten Knut Almgren, som her hadde Almgrens kravattfabrikk fram til 1963. Almgrens reklameskilt fantes på fasaden mot Kornhamnstorg som et fotografi fra 1959 viser. I 1917 åpnet en filial av Nya Banken på hjørnet Kornhamnstorg 6 / Lilla Nygatan 22. På 1930-tallet og inn på 1960-tallet lå en filial av Göteborgs Bank i samme lokale. Fasadens utsmykninger mot Kornhamnstorg har blitt forandret og forenklet gjennom tidene, men den opprinnelige dekoren mot kvartalets øvrige gater er på det nærmeste intakt. I dag finnes hovedsakelig kontorlokaler i huset.

Kvartalet Charon gjennom tidene[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hasselblad, Björn; Lindström, Frans (1979). Stockholmskvarter: vad kvartersnamnen berättar. Stockholm: Almqvist & Wiksell / Geber. side 16. Libris 7219146. ISBN 91-20-06252-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]