Orpheus-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orpheus-kvartalet i Alfred Rudolf Lundgrens kart fra 1885.

Orpheus-kvartalet, svensk: Kvarteret Orpheus er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Skeppar Karls gränd i nord, Österlånggatan i vest, Skeppsbron i øst og Bredgränd i sør. Kvartalet består av fem bygårder: Orpheus 1-3 og Orpheus 5 og 6. I Orpheus 3 ligger Sjöfartshuset, et godt bevart barokkpalass fra 1660-tallet.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Hvelvet inn til Bredgränd ved Orpheus 1.
Døroverstykke med fruktgirlandere, laget av Louis Masreliez i Sjöfartshuset.

Nesten alle kvartalsnavn i Gamla stan ble til i løpet av 1600-tallet og senere, det er oppkalt etter hendelser og personer (hovedsakelig guder) i gresk og romersk mytologi. Orpheus (Orpheus) var i gresk mytologi en sanger og representerte musikkunsten og lyren. Sangen hans var så vakker at den kunne bringe livløse ting til live og temme ville dyr.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Orpheus-kvartalet har en nesten trekantet form med kortsiden mot vest. Husene ligger ikke i numerisk rekkefølge; lengst vest mot Österlånggatan ligger nr. 1, etterfulgt av nr. 6, nr. 5 og nr. 2. Lengst mot øst ligger nr. 3. Orpheus 1 (Österlånggatan 9) er bygget sammen med den sørlige naboeiendommen i Marsyas-kvartalet, og forbindes med nabobygningen med et lavt hvelv mot Bredgränd. På fasaden er det dekorert med 1550-tallets typiske gaffelformede ankerjern. I henhold til Stockholms stadsmuseums bygningsbeskrivelse fra 2009 er Orpheus 1 «ett välbevarat exempel på medeltida byggnadskonst, d v s från 1500-talet eller tidigare».

Orpheus 2 er plassert omtrent i midten av kvartalet og strekker seg fra Skeppar Karls gränd til Bredgränd. Bygningen stammer trolig fra 1778, men ble ombygd i 1906 og i 1971 av bygningsfirmaet Viktor Hansson.

Orpheus 3 (Skeppsbron 10) kalles i dag Sjöfartshuset og i tidligere tider for Scharpska huset etter familien Scharp som eide huset 1802-1902. Huset ble bygget i 1667-1670 på initiativ av myntmästaren Isak Cock, senere adlet som Cronström. Arkitekten er ukjent, men muligens var det tegnet av Nikodemus Tessin d.e. eller Jean de la Vallée. Det godt bevarte interiøret var det Louis Masreliez som stod for. Han bodde selv i huset på slutten av 1700-tallet. Sitt nåværende navn fikk huset i 1958, da fire maritime organisasjoner overtok den nedslitte bygningen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata