Latona-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′23,4″N 18°4′20,2″Ø

A. R. Lundgrens kart fra 1885 med Latona-kvartalet.

Latona-kvartalet, svensk: Kvarteret Latona, er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Tyska brinken i nord, Prästgatan i øst, Västerlånggatan i vest og Mårten Trotzigs gränd i sør. Kvartalet består av elleve bygårder: Latona 1 – 11. Den samme tomteinndelingen var allerede i 1885 inntegnet på Alfred Rudolf Lundgrens Stockholmskart.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Nesten alle kvartalsnavn i Gamla stan ble til i løpet av 1600-tallet og senere, de fleste er oppkalt etter personer og hendelser (i hovedsak guder) fra gresk og romersk mytologi. "Latona" er det latinske navnet på Leto, som i gresk mytologi er en titan og elskerinnen til Zeus. Med ham hadde hun to sønner Apollo og Artemis.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Prästgatan 78 på 1890-tallet, hvor Carl Larsson ble født.

Det langsmale kvartalet ligger parallelt med og på vestsiden av Juno-kvartalet. Alle tomter går tvers gjennom kvartalet. Huset mot Tyska brinken i Latona 1 er bare 8 meter bredt, men mot Mårten Trotzigs gränd og Trivia-kvartalet utvider kvartalet seg og har en bredde på rundt 30 meter. I Trivia-kvartalet eide kjøpmannen Mårten Trotzig fra Tyskland flere eiendommer på slutten av 1500-tallet.

Sammen med nabokvartalene Morpheus og Iris markerer Latona hvor den eldste vestlige bymuren lå. En sannsynlig plassering for bymurens vestlige del er langs Prästgatans vestside. I Latonas sørende ligger Stockholms trangeste smug; Mårten Trotzigs gränd med en bredde på bare 90 centimeter.

En av de mest kjente bygningene i kvartalet er Prästgatan 78. Her ble kunstneren Carl Larsson født 28. mai 1853. Huset var på begynnelsen av 1600-tallet eid av historikeren Erik Jöransson Tegel. Husets portal i sandstein stammer fra 1600-tallet, mens selve porten er fra 1700-tallet.

Eiendommen Latona 5 (Västerlånggatan 67/Prästgatan, 66) kalles Bezelii hus etter pastor primarius Christopher Bezelius (d. 1689) som var prest i tyske Sankt Gertruds menighet. Han fikk bygd dette huset i 1670.

Tidligere minte restauranten Latona (Västerlånggatan 79) om kvartalet. Her slo trubaduren Cornelis Vreeswijk i 1975 ned antagonisten, forfatteren Arvid Rundberg og ble dømt til 5 000 kroner i erstatning og to måneders fengsel. Nå heter denne restauranten Mårten Trotzig.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]