Morpheus-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′27,6″N 18°4′13,3″Ø

A.R. Lundgrens kart fra 1885 med kvartalet Morpheus.

Morpheus-kvartalet (svensk: Kvarteret Morpheus) er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Kåkbrinken i nord, Prästgatan i øst, Västerlånggatan i vest og Tyska brinken i sør. Kvartalet består av åtte eiendommer: Morpheus 1 – 2, Morpheus 4 og Morpheus 6 – 10.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Kjellerhvelv fra middelalderen i Västerlånggatan 45.
Gustaf Mellbin, 2016.
Emil Guirons Enka, 2016.

Nesten samtlige kvartalsnavn i Gamla stan ble til på siste del av 1600-tallet og er oppkalt etter begrep (først og fremst guder) fra den greske og romerske mytologien. «Morfevs» var i den greske mytologien en bevinget søvngud og drømmenes gud.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Det langsmale kvartalet ligger parallelt og vest for Atlas-kvartalet. Morpheus har sin fortsettelse i nord med Iris-kvartalet og i sør med Latona-kvartalet. Alle tre markerer hvor den eldste, vestlige bymuren lå. Bymuren strakte seg trolig langs Prästgatans vestside.

Bygningen i Morpheus 2 (Västerlånggatan 45) består av to sammenbygde hus med en stor kjeller fra middelalderen. I den søndre delen av huset åpnet vinhandleren Mårten Hartman i 1643 Källaren Rostock. Stedet ble besunget av Carl Michael Bellman i Fredmans epistel nr 45 og det var her Mollberg fikk juling for å ha blandet seg inn i Polens anliggender: «Tjänare, Mollberg! Hur är det fatt? Var är din harpa? Var är din hatt? […] Till Rostock, min far, min harpa jag bar…»

I samme hus fantes fra 1877 Carl Malmbergs gamla handskfabrik, som var kongelig hoffleverandør. Produksjonen skjedde i øvre etasje mens salget foregikk i første etasje. Rundt århundreskiftet 1900 hadde Malmberg filialer på Drottninggatan, Sturegatan og på Södermalmstorg. Alle er borte i dag.

I naboeiendommen, Morpheus 4 (Västerlånggatan 47) finnes fra 1867 Gustaf Mellbin sytilbehør og damundertøy. Butikken er en av Sveriges eldste og mest tradisjonsrike undertøysbutikker.

Til Morpheus 6 (Västerlånggatan 49 / Prästgatan 46) flyttet i 1948 en filial av Stockholms stads sparbank. Eiendommen ble også kalt "Sparbankshuset", og lokalene ble tegnet av arkitekt Ivar Tengbom. Inngangen var fra Västerlånggatan 49. I førstetasje lå det lille ekspedisjonslokalet med to kasser og i kjelleretasjen fantes hvelvet. I annen etasje lå arkivet. Bankaktiviteten eksisterte under navnet Föreningssparbanken fram til 1999. I 2015 lå Old Street Café i bankens gamle lokaler. I fasaden på Prästgatan 46 finnes rester av bymuren bevart.

I Morpheus 8 (Västerlånggatan 53) etablerte den franskfødte Emil Guiron i 1870 en kåpebutikk som ble ført videre av hans enke under navnet Emil Guirons Enka. I 2015 stengte den da eldste kåpeforretningen i Stockholm.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]