Iris-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′30,7″N 18°4′9,7″Ø

Iris-kvartalet på Alfred Rudolf Lundgrens fra1885. Dette viser fortsatt den eldre kvartalsinndelingen.

Iris-kvartalet svensk, Kvarteret Iris er et langt, smalt kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Västerlånggatan i vest, Kåkbrinken i sør, Prästgatan i øst og Storkyrkobrinken i nord. Kvartalet følger retningen til den gamle, indre bymuren, som dannet Prästgatans vestlige begrensning. Gjennom Iris-kvartalet gikk også grenselinjen mellom Uppland og Södermanland.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

De fleste av Gamla stans kvartaler er oppkalt etter hendelser og personer (hovedsakelig guder) fra gresk og romersk mytologi. Kvartalet er blitt oppkalt etter regnbuegudinnen Iris i gresk mytologi.

Eiendommer i kvartalet[rediger | rediger kilde]

Grensesteinen på "Iris 5"

Kvartalet ble etablert i 1729, og hadde da 16 eiendommer (Inre 13, Inre 15, Inre 16, Inre 17, Inre 18, Inre 21, Inre 29, Inre 30, Inre 31, Inre 32, Inre 33, Inre 34, Inre 35, Inre 36, Inre 37 og Inre 38). Også på Lundgrens kart fra 1885 er det 16 eiendommer betegnet med romertall (Iris I-XVI). Nå er antallet redusert til 12: Iris 1-5, Iris, 9 og 10, samt Iris 12 til 16.

Alle eiendommer i kvartalet har fasade mot Västerlånggatan, henholdsvis Prästgatan, dermed er det ingen indre gårdsrom. En av de større eiendommene er Iris 5, som er en sammenslåing av fire tomter. Sammenslåingen ble gjort i 1801 for byggingen av Palmstedts hus.

Iris 5[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Palmstedts hus

Bygningen med adresse Västerlånggatan 27, henholdsvis Prästgatan 26 tegnet arkitekt Erik Palmstedt som bolig til seg selv over de to butikketasjene. Ved Palmstedts død i 1803 var huset ennå uferdig. Her ble fire eldre eiendommer slått sammen og utformet av Palmstedt i nyklassistisk stil. Huset har fem etasjer og to loftsetasjer. Fasaden mot gaten av Västerlånggatan har ni vindusrader, en høy rustikk sokkel og en dominerende portal flankert av to støpejernsøyler i dorisk stil. Fasaden mot Prästgatan er mye mindre prangende.

På ytterveggen nærmest "Iris 9" finnes et skilt utført i rød sandstein som markerte grensen mellom Uppland og Södermanland. Teksten lyder: UPLANDz och SUDERMANNALANDz SKILLNAD. Etter 1600-tallet ble grensen flyttet til Slussen.[1]

Iris 9[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Jakob Sauers hus

Jakob Sauers hus er nabo til Palmstedts hus med adresse Västerlånggatan 29, henholdsvis Prästgatan 28. Huset ble bygget på 1300-tallet og ble ombygget på 1600-tallet. Fasaden er et eksempel på hvordan middelalderske mursteinfasader kan være rikt formet med mønstermuring i fiskebeinsmønster, spissbuede muråpninger og blindvinduer. Jakob Sauer, som huset er oppkalt etter, var tinnstøper og fikk bygget, respektive bygd om huset i 1780 etter tegninger av arkitekt Lorentz Kolmodin (1743-1826), hvor deler av det opprinnelige huset ble beholdt.[2]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]