Bacchus-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvartalene Marsyas, Python, Diana og Bacchus på Lundgrens kart i 1885. Her er fremdeles den eldre kvartalsinndelingen. Kartet viser også Tottieska huset som ble revet i 1901.

Bacchus-kvartalet, svensk Kvarteret Bacchus er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Österlånggatan i vest, Brunnsgränd i nord, Skeppsbron i øst og Skottgränd i sør. Området der Bacchus-kvartalet ligger kom til etter 1640-tallet, da den østlige bymuren ble revet og nytt bygningsklart land ble tilgjengelig på delvis oppfylt land langs Skeppsbron. Mot nord, der Diana-kvartalet ligger i dag lå i middelalderen Fiskartorget.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Nesten alle av Gamla stans kvartaler er blitt oppkalt etter hendelser og personer (hovedsakelig guder) fra gresk og romersk mytologi. Bacchus var i romersk mytologi, gledens og vinens gud.

Eiendommer i kvartalet[rediger | rediger kilde]

Kvartalet ble etablert i år 1729, og hadde da 15 bygårder (Östra 60 til östra 74). På Lundgrens kart fra 1885 er inntegnet 10 gårder, merket med romertall (Bacchus I-X). I dag har kvartalet fem gårder. Bacchus 1, 3, 4, 5 og 6.

"Bacchus 6" på Skottgränd nr 6

Bacchus 1[rediger | rediger kilde]

Den største eiendommen i kvartalet er Bacchus 1. Den utgjør den østlige halvdelen av kvartalet mot Skeppsbron. Det første huset var fra slutten av 1600-tallet, og ble tegnet av Nikodemus Tessin d.ä. som sin egen bolig (bygd 1674), derfor ble bygningen også kalt Tessinska huset. På 1770-tallet og senere var kjøpmannsfamilien Tottie ved Anders Tottie (1739-1816)[1] eier av eiendommen. I 1880-årene hadde Lotskontoret sine lokaler i bygningen på Brunnsgränd 1A.

1901 ble huset revet for å bygge Brandstodsbolagets hus som ble tegnet av Isak Gustaf Clason. Huset er i dag eiet av eiendomsselskapet Vasakronan[trenger referanse] og blant leietakere er blant annet, den Filippinske ambassaden i Oslo som har konsulat der og det rumenske kulturinstitutt.

Bacchus 5[rediger | rediger kilde]

Bygningen i Bacchus 5 med adresse Österlånggatan 19 opptar hele kvartalets bredde. Fra slutten av 1700-tallet til langt inn på 1800-tallet lå Källaren Riga her. I 1876 ble fasaden endret og bygget fikk sitt nåværende utseende. Byggetegningen er signert av byarkitekt Ludvig Hedin 24. mai 1876. Rundt 1917 flyttet et seilmakeri inn i første og andre etasje. Virksomheten holdt på helt til 1977. I 1916 var det også en butikk i første etasje.[2] Tradisjonen med virksomheter med tilknytning til eldre fartøy holdes i dag ved like av Fartygsmagasinet som har sin butikk i første etasje.

Bacchus 6[rediger | rediger kilde]

Bacchus 6 med adresse Skottgänd 6 er en lagerbygning i fire etasjer og loft. Bygningen ble oppført i 1818, men har et eldre uttrykk som binder det sammen med de eldre lagerbygningene. Bygningen har fortsatt den opprinnelige heiseanordningen med lasteluker, en i hver etasje. Huset er klassifisert som et historisk monument, og er et av få som er igjen av de tidligere så tallrikke lagerbygningen i smugene bak Skeppsbrons handelshus.[3]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ohlmarks, Åke; Vera Siöcrona, Oscar Wieselgren (1953). Boken om Gamla stan: en jubileumsskrift. Stockholm: Förlagsaktiebolaget Boken. Libris 1445167.
  • Hasselblad, Björn; Lindström, Frans (1979). Stockholmskvarter: vad kvartersnamnen berättar. Stockholm: Almqvist & Wiksell/Geber. Libris 7219146. ISBN 91-20-06252-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]