Cadmus-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvartalene Achilles, Cadmus og Narcissus på A.R. Lundgrens kart fra 1885.

Cadmus-kvartalet er et kvartal i den søndre delen av Gamla stan i Stockholm. Kvartalet omgis av Norra Dryckesgränd i nord, Skeppsbron i øst, Södra Dryckesgränd i sør og Järntorgsgatan i vest. Kvartalet består av to eiendommer: Cadmus 1 i øst og 2 i vest.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Nesten samtlige kvartalsnavn i Gamla stan ble til på siste del av 1600-tallet og er oppkalt etter begrep (først og fremst guder) fra den greske og romerske mytologien. Cadmus er det latiniske navnet for Kadmos, som i den greske mytologien var grunnlegger av byen Thebes og bror til Europa.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

"Cadmus 1" (Skeppsbron 46), 2012.
Tegning fra 1741.

Cadmus-kvartalet er det mellomste av de tre langsmale kvartalene som ligger lengst sør i Gamla stan. Sør for Cadmus gjenfinnes Achilles-kvartalet med Räntmästarhuset og i nord Narcissus-kvartalet med restauranten Zum Franziskaner.

Huset i Cadmus 1 (Skeppsbron 46) ble oppført i 1648 for bakeroldermannen Wickman Corneliusson og er det eneste langs Skeppsbron som fremdeles har en fritrapp. Mot Skeppsbron hadde huset et lavt, nå revet, enetasjes påbygg på hver side av inngangsporten med fritrappen. Bygningen var kronet av en balustrade og inneholdt butikker. Fra 1600-tallshuset eksisterer i dag kun inngangsporten.

Cadmus 1 var på slutten av 1600-tallet eid av rådmann Jonas Hansson Merling (død 1697) og ble i 1742 solgt til tobaksspinnerieieren Nils Schönborg. Fra den tiden eksisterer en endringstegning som forklarer: Thetta huus skall efter thenna ritning blifva reparerat för Hr. Schiönborg et Almqvist, hvilket är beläget vid Skiepsbroen i Stockholm Sub Numero 36. Da tilkom blant annet fritrappen, det brutte taket og den lave utbyggingen mot Skeppsbron. Nils Schönborg (død 1769) og Daniel Almqvist eller Almquist (død 1760) eide tobaksspinneriet Schönborg & Almquist som sannsynligvis lå i huset. Der var ti spinnere, fire rullere, 61 gutter og seks daglønnsarbeidere ansatt.[1]

Huset i Cadmus 2 (Järntorgsgatan 5) ble bygd i 1939-40 og erstattet en forfalt eiendom fra 1600-tallet. I bunnetasjen fantes den historiske kroen og restauranten Bacchi Wapen som åpnet i 1813 med navnet Källaren Hoppet og stengte etter en konkurs i 2002. I Järntorgsgatan 5 påminner en jugendinspirert utsmykning med to putti som holder initialene "B" og "W" om den tidligere aktiviteten. Siden år 2009 finnes en filial av restaurantkjeden O'Learys i Bacci Wapens tidligere lokaler.

Historiske bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tobakshistoria: Schönborg & Almqvist.». Besøkt 7. november 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hasselblad, Björn; Lindström, Frans (1979). Stockholmskvarter: vad kvartersnamnen berättar. Stockholm: Almqvist & Wiksell / Hugo Gebers förlag. s. 14. ISBN 91-20-06252-4. Libris: 7219146. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]