Venus-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′24″N 18°4′24″Ø

A. R. Lundgrens kart fra 1885 med Venus-kvartalet midt i kartbildet.

Venus-kvartalet, (svensk: Kvarteret Venus) er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Svartmangatan i nord, Södra Benickebrinken i øst, Tyska stallplan i vest, og Prästgatan i sør. Kvartalet består av en enkelt eiendom: Venus 1, som er eid av Pauliska Donationsfonden. I kvartalet finnes rester etter Dominikanerklosteret i Stockholm.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Svartbrödraklostrets hvelvede kjeller 1959.
Arkeologisk utgraving under gulvet i Venus 1, 2010.

Nesten alle kvartalsnavn i Gamla stan ble til i løpet av 1600-tallet og senere, de fleste er oppkalt etter personer eller hendelser (hovedsakelig guder) i gresk og romersk mytologi. "Venus" var kjærlighetens og den kvinnelige skjønnhetens gudinne i romersk mytologi.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Venus-kvartalet består av et enkelt stort bygningskompleks, som har en nesten trekantet form med sin korteste side mot nord og Svartmangatan. Mot sør ligger Trivia-kvartalet.

I Södra Benickebrinken 4 finnes et kjellerhvelv som stammer fra det middelalderske Svartbrödraklostret. Klosterets bygninger opptok også den sørvestlige delen av Juno-kvartalet og ga Svartmangatan sitt navn. I samme område var det at riksadmiral Carl Carlsson Gyllenhielm på 1620-tallet bygget sitt private palass, og restene av klosteret ble bygget inn i huset.

I 1864 ble hele kvartalet bebygd med en ny bolig. I 1876 ble det gjennomført en fullstendig om- og påbygging av eiendommen etter tegninger av arkitekt Carl Nestor Söderberg. I 1906 ble det gjennomført endringer i kjelleren og for nye butikker på gateplan tegnet av arkitekt Ernst Stenhammar som ga bygningen sitt nåværende utseende.

Utgraving i Venus 1[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med utgraving av eiendommen Venus 1 i 1876 ble det funnet mange menneskebein som byggmesteren leverte til Riksantikvarien. Ved forundersøkelser foretatt av Stockholms stadsmuseum høsten 2010, fant museets arkeologer grunnmurer samt et teglgolv fra et rom i klosteret. Man undersøkte også noen skjeletter fra gravlagte personer, blant dem en mann i 40-50 årene, som var ca 176 cm høy. Han hadde knust høyre kne og en del av foten, men har vært i stand til å leve videre på tross sine skader.[1]

Arkitekttegninger av eiendommen Venus 1 fra ombyggingen i 1876[rediger | rediger kilde]

Tegninger er utarbeidet av arkitekt Carl Nestor Söderberg i 1876.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hasselblad, Björn; Lindström, Frans (1979). Stockholmskvarter: vad kvartersnamnen berättar. Stockholm: Almqvist & Wiksell / Hugo Gebers förlag. s. 35. ISBN 91-20-06252-4. Libris: 7219146. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]