Atlas-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
A.R. Lundgrens kart fra 1885 med kvartalet Atlas.

Kvarteret Atlas er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Kåkbrinken i nord, Skomakargatan i øst, Prästgatan i vest og Tyska brinken i sør. Kvartalet består av åtte eiendommer.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Skomakargatan 24 A.
Runesteinen "U 53" og kanonløpet på hjørnet Kåkbrinken / Prestgaten.

Nesten samtlige kvartalsnavn i Gamla stan kom til på siste del av 1600-tallet og er oppkalt etter begrep (fremst guder) fra den greske og romerske mytologien. ”Atlas” var i den greske mytologien en av titanene, forgjengerne til de greske gudene. Som straff for sin kamp mot de nye gudene måtte han bære hele himmelhvelvet på sine skuldre.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Det langsmala kvartalet ligger like sør for Stortorget og strekker seg derfra helt ned til Tyska kyrkan. Allerede på Alfred Rudolf Lundgrens kart fra 1885 hadde kvartalet åtte eiendommer med samme inndeling som i dag. Eiendommen Atlas 2 ligger lengst nord og har sin grønne gavlfasade mot Stortorget. Bygningen kalles for ”Runesteinshuset” på grunn av den runesteinen (Upplands runinskrifter 53) som har blitt murt inn i hjørnet Kåkbrinken / Prästgatan. Som hjørnebeskyttelse er det brukt et gammelt avlagt kanonløp.

I kvartalets sørlige del, på eiendommen Atlas 8, åpnet i 1605 vertshuset Løven, som ble ødelagt ved storbrannen i Stockholm 1625. Huset og vertshuset ble gjenoppført i 1636. I begynnelsen av 1700-tallet ble Løven drevet av vinskjenken og kjellermesteren Valentin Sabbath. Han gav navn til området Sabbatsberg der han hadde en malmgård. På slutten av 1800-tallet lå her vertshuset med forskjellige navn som Tyska Lejonet, Förgyldte Lejonet og Vulgo Lejonet. Eiendommen ble renovert i 2001–2003 og rommer nå et galleri i underetasjen, kontor i første etasje og forøvrig leiligheter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]