Callisto-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfred Rudolf Lundgrens kart fra 1885 med Callisto-kvartalet (i midten av kartet).

Callisto-kvartalet, svensk: Kvarteret Callisto (eldre rettskrivning Calista), er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Lilla Hoparegränd i nord, Gaffelgränd i øst, Pelikansgränd i sør og Österlånggatan i vest. Kvartalet består av tre eiendommer: Callisto 1-3.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Nesten alle kvartalsnavn i Gamla stan ble til i løpet av 1600-tallets siste del og er oppkalt etter personer og hendelser (hovedsakelig guder) fra gresk og romersk mytologi. Ifølge gresk mytologi ble Kallisto forført av Zevs og ble forvandlet til en bjørn. Hun fødte en sønn som het Arcas, og ble jaget og deretter plassert i himmelen som stjernebildet Store bjørn. Callisto er også en av Jupiters måner.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Balusterformet søyle i trappehuset i Callisto 3.
Stockholms sjömanshus 1957.
Porten til Callisto 3, 1903.

Callisto-kvartalet ligger mellom de ”gaffelspisser” som dannes av Pelikansgränd og Lilla Hoparegränd med Gaffelgränd som ”skaft”. I motsetning til alle de andre kvartalene mellom Skeppsbron og Österlånggatan ble ikke Callisto forlenget østover når Skeppsbron ble dannet ved utfylling på 1630-tallet.

Bygården Callisto 1 (Gaffelgränd 1) var tidligere Stockholms sjömanshus. På fasaden mot Gaffelgränd finnes en minnetavle med inskripsjonen: STOCKHOLMS SIÖMANSHUS 1788. I husets kjelleretasje (hjørnet mot Lilla Hoparegränd) lå også den kjente sjømanskroen Terra Nova som er besunget av Carl Michael Bellman. I to av Fredmans epistlar skildrer han livet på kroen; Epistel nr. 5 Til the trogne Bröder på Terra Nova i Gaffelgränden og nr. 18, Til Gubbarna på Terra Nova i Gaffelgränden vid Skeppsbron.[1]

Gården Callisto 3 (Österlånggatan 37) har rester av mur og en kjeller med tønnehvelv fra middelalderen. Fra inngangen fører et eldgammelt krysshvelv til trappen hvor en balusterformet søyle i natursten står dels som støtte for hvelvet og dels som støtte for trappeløpet og gelenderet.

Porten stammer fra 1600-tallet, og portalens stenomramming ble sannsynligvis laget av stenhuggermesteren Johan Wendelstam fra Tyskland.[2] Over porten, er det en portalsten med en inskripsjon på nederlandsk GAET. HET. WEL. MEN. HEEFT. VEEL. VRINDEN. KERT. HET. LÜCK. WIE. KAN. SE. VINDEN (omtrent: Går det bra, har du mange venner. Snur lykken - hvor er de da?). Språket tyder på at bestilleren kom fra Holland. Fasaden er imidlertid fra siste del av 1700-tallet.

Huset var på 1700-tallet eid av kroverten og vinkjøpmann Johan Suck (d. 1732), som hadde en taverna her, noe som er grunnen til at bygningen også blir kalt "Suckiska huset".[2] Hans far var kjøpmann fra Lübeck, og han selv regnes for å være grunnleggeren av den Suckska handelshuset.[3] Husets etasjer ble bygget om 1960-70 og fikk moderne leiligheter etter planer av arkitekt Georg Scherman.[4]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wikisource: Fredmans epistel n:o 5
  2. ^ a b Hasselblad (1979), s. 14
  3. ^ Svenskt biografiskt lexikon: Släkten Suck.
  4. ^ Bygglovsritningar av den 23 november 1969 upprättade av Georg Scherman.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]